Vanhan ajan markkinatunnelma liehui valtoimenaan Viljakkalassa

Seurojentalon sali oli sakeanaan ihmisiä – sekä myyjiä että asiakkaita. Kaupan oli monensorttisia elintarvikkeita sekä käsitöitä. – Nyt sain selville, mitä siellä kasvihuoneessa viljellään, eräs chiliruukun ostanut paikalla ollut sanoi ja viittasi Meiserin puutarhan kasvihuoneeseen.
Seurojentalon sali oli sakeanaan ihmisiä – sekä myyjiä että asiakkaita. Kaupan oli monensorttisia elintarvikkeita sekä käsitöitä. – Nyt sain selville, mitä siellä kasvihuoneessa viljellään, eräs chiliruukun ostanut paikalla ollut sanoi ja viittasi Meiserin puutarhan kasvihuoneeseen.
Viljakkalan Seurojentalo-yhdistys järjesti viime lauantaina viidettä kertaa Läheltä Sinulle -markkinat, joissa paikalliset tuottajat pääsivät esittelemään osaamistaan ja tuotteitaan.
– On turha mennä merta edemmäs kalaan, kun voi löytää peruselintarvikkeita omalta kylältään, Leena Kunttu kiteyttää markkinapäivän ydintuuman.
Muutaman tunnin mittainen markkinatapahtuma keräsi tyytyväisiä Viljakkalan asukkaita kuin se kuuluisa KooVeen maali ikään.

Länsi-Ylöjärveltä, Viljakkalan Seurojentalolta kajahti jälleen viime viikolla, kun Viljakkalan Seurojentalo-yhdistys täräytti kokemuksen vahvalla kumahtelulla käytännössä perinteeksi muodostuneet Läheltä Sinulle -markkinat.
Suojelemista hyväksi varta vasten alulle pantu järjestö on kehittynyt merkittäväksi viljakkalalaisen kulttuurin ylläpitäjäksi – jopa tekijäksi.
Yhdistyksen sihteerin Leena Kuntun mukaan vuodesta 2009 saakka pidetyillä markkinoilla on suuri merkitys kylän asukkaille.
– Tämä markkinatapahtuma oli ensimmäinen aktiviteetti, joka pidettiin talolla sen kunnostamisprojektin jälkeen. Alun perin meillä oli ajatus, että järjestäisimme tapahtuman, johon tulisi pelkästään miehiä. Ensiksi halusimme pitää miesten messut. Emme kuitenkaan saaneet riittävästi nimenomaan vain miehille tarkoitettuja esittelijöitä, joten mukaan haalittiin sekä yksi- että kaksilahkeisille suunnattuja myyjiä. Vuodesta 2009 asti tapahtuma on ollut vuotuinen, Kunttu selvittää.
Markkinapäivillä on ollut erilaisia teemoja.
– Jonakin vuonna oli esimerkiksi kala-aiheinen päivä, jolloin talolla sai tunnistaa eri kalalajeja, hän sanoo.
– On ilahduttavaa, kun olemme tänä vuonna saaneet Meiserin puutarhan mukaan markkinahumuun. Kun Viljakkalaan muuttaa uusia asukkaita, olisi hienoa, jos he tulisivat tänne markkinoille mukaan ja mahdollisesti esittelisivät toimintaansa, mikäli heillä sattuu jonkinlainen yritys olemaan. Täällä Seurojentalolla kuitenkin käy muutama sata ihmistä, yhdistysaktiivi lisää.
Seurojentalo-yhdistykselle Läheltä sinulle -markkinoilla on myös taloudellinen rooli.
– Saamme tuloja myyntipaikkamaksuista, mutta se ei ole ollenkaan isoin asia. Oleellista on se, että saamme kyläympäristöä eläväksi ja että ihmiset tapaavat toisiaan. Lisäksi ne, joilla on jotakin myytävää, pääsevät täällä esittelemään potentiaaliselle ostajakunnalle tuotteitaan.
Meiserin tilan yrittäjät Susanna ja Harri Meiseri olivat mukana suoramyyntipäivässä. Pariskunta on uusi Viljakkalassa.
– Vuosi sitten kesällä törmäsimme sattumalta myynnissä olevaan tilaan Viljakkalassa. Paikka on tuttu, koska sukuni on täältä kotoisin. Tuntui heti oikealta ratkaisulta ostaa paikka juuri Viljakkalasta. Haussa oli nimenomaan paikka, jossa olisi vähän maatakin, Susanna sanoo.
Viljelytoiminta on lähtenyt hienosti liikkeelle.
– Chilintaimia tuntuisi menevän kaupaksi miten paljon hyvänsä. Tuohon paprikaan me nyt olemme tämän kesän ajan keskittyneetkin. Ajatuksenamme on satsata hyötykasveihin, joilla olisi myös koristearvoa, kuten chilillä. Muutenkin pyrimme tuomaan hieman uutta ja erilaista markkinoille, perinteitä kuitenkaan unohtamatta, hän huomioi.
–Isojen toimijoiden kanssa meillä ei ole tahtoa lähteä kilpailemaan. Haluamme tarjota lähiseudun ihmisille laadukkaita tuotteita suoraan tilalta. Ensi kesän tilanne riippuu paljon siitä, millaisen taimikasvatushuoneen saamme rakennettua syksyn ja talven aikana.
Viljakkalan Läheltä Sinulle -päivä oli Lepaa 2013 -näyttelyn ohella Meisereille kesän tärkein tapahtuma.
– Markkinat ja tapahtumat omalla kylällä ovat monessa mielessä merkityksellisempiä kuin torimyynti. Tulevaisuudessa aiommekin satsata entistä enemmän suoramyyntiin tilalta. Viljakkalassa on tosi aktiivisia ihmisiä. Tapahtumia on aika runsaasti. Oikeastaan: niitä on tasan niin paljon kuin jaksetaan järjestää. Jos tuntuu, että on liian vähän puuhaa, niin pitää kääriä hihat ja alkaa kehittellä jotakin uutta, Susanna Meiseri tiivistää.

Viljakkala-neuvosto
tiedustelutyössä

Kuusi Viljakkala-neuvoston jäsentä jalkautui Läheltä Sinulle -tapahtumaan, jossa neuvostolla oli oma pisteensä.
Neuvoston varapuheenjohtaja ja Viljakkalan kesäasukas Esko Erkkilä pitää Viljakkala-neuvostoa mainiona kokeiluna asukasdemokratian eteenpäin viemiseksi.
– Se on virallinen luottamushenkilöelin. Toimimme ikään kuin linkkinä päättäjien ja rivikansalaisten välillä. Olemme tyytyväisiä, että neuvostolle satelee käsiteltäviä asioita eri lautakunnilta ja neuvostoilta. Suhtaudumme luottavaisesti lausuntoihin, joita annamme.
Neuvosto on kunnostautunut tapahtumien kiertäjänä.
– Olimme mukana myös Karhen markkinoilla. Ihmiset ovat olleet silmiinpistävän avoimesti liikkeellä. He ovat tuoneet vilpittömästi puhuttavia asioita esille, ja me olemme neuvostona ottaneet niihin kantaa ja vieneet asioita eteenpäin. He ovat tuoneet esille myös asioita, jotka ovat mallillaan, Erkkilä hymyilee.
Karhen markkinoilla neuvosto sai palauteryöpyn.
– Keräsimme kaikkiaan liki 30 palautelomaketta. Osa oli positiivista, mutta suuri osa koski jotakin sellaista, mikä oli vialla. Merkittävimmät esiin nousseet asiat ovat olleet Karhen koulun säilyttäminen, yksityisteiden rahoituksen vähäisyys sekä kevyen liikenteen väylien ja kaupan puuttuminen Viljakkalasta. Olemme toimittaneet jok’ikisen markkinoilla esiin nousseen asian jatkokäsittelyyn, Erkkilä selvittää.
Erkkilä kokee markkinatapahtuman Viljakkalalle loistavaksi.
– Kyseessä on jokavuotinen juttu, jossa on lähialueen tuotteita ja palveluita myynnissä. Toki eräs myyjä sanoi, että osa hänen tuotteistaan on kaukomailla valmistettu, mutta yrittäjä itsessään on paikallinen.
– Tämä on Viljakkalalle ehdottomasti suuri juttu. Sen näkee jo siitä, kun katselee tätä parkkipaikkaa: pysäköintitila ei tahdo riittää. Kaikki talolla järjestetyt häppeningit ovat aina erittäin suosittuja. Se, että tämä seurojentalo saatiin kunnostettua, oli kylälle yksi pelastusruiske. Kaikki oli pääasiassa muutaman ihmisen tiimin ansiota, Erkkilä kiittelee.
Viljakkala-neuvoston tavoitteena on vielä tämän vuoden puolella vierailla Viljakkalan nuorisotilalla.
– Siellä on alkanut käydä huolestuttavan vähän nuoria. Saimme lapsi- ja nuorisoneuvostolta tämän tiedon. Yritämme selvittää asiaa ja saada ratkaisuehdotuksen ilmoille. Syksyn aikana välitämme tiedon eteenpäin, minkä pohjalta ylemmissä luottamuselimissä voidaan tehdä päätöksiä. Tämä neuvostotyö on tärkeää kenttätyötä, Erkkilä kiteyttää.

Vaimonsa Susannan kanssa chilipaprikaa kotitilallaan kasvattava Harri Meiseri oli ensimmäistä kertaa mukana Läheltä Sinulle -tapahtumassa. Kokemukset olivat positiivisia.
Vaimonsa Susannan kanssa chilipaprikaa kotitilallaan kasvattava Harri Meiseri oli ensimmäistä kertaa mukana Läheltä Sinulle -tapahtumassa. Kokemukset olivat positiivisia.
Viljakkala-neuvosto oli mukana tapahtumassa. – Haluamme toimia linkkinä viljakkalalaisten ja Ylöjärven päättäjien välillä, Viljakkalassa kesäisin asuva Esko Erkkilä (oik.) kiteyttää.
Viljakkala-neuvosto oli mukana tapahtumassa. – Haluamme toimia linkkinä viljakkalalaisten ja Ylöjärven päättäjien välillä, Viljakkalassa kesäisin asuva Esko Erkkilä (oik.) kiteyttää.

Kommentointi on suljettu.