Miska matkaa Zukowoon

03.09.2013 08:00

13-vuotias Miska Salonen saa kunnian olla ensimmäinen ylöjärveläistä seuraa edustava karateka, joka osallistuu lajin kansainvälisiin arvokisoihin. Karatea vasta kolmen vuoden ajan harrastanut nuorukainen sai jokin aika sitten osallistumisoikeuden FSKA-liiton virallisiin maailmanmestaruuskilpailuihin Puolan Zukowoon.
– Tarkoituksena on katsoa, mihin rahkeet riittävät, aikaisemmin jo Suomen mestaruutta juhlinut Salonen linjaa.
Ylöjärven Shotokanin Timo Koskella (vas.) ja Miska Salosella on syytä hymyyn. 13-vuotiaasta Salosesta tulee syyskuun lopulla seuran ensimmäinen edustaja lajin MM-kisoissa. Samaan aikaan kotikaupungissa pyörivät harrastajien uudet alkeiskurssit.
Ylöjärven Shotokanin Timo Koskella (vas.) ja Miska Salosella on syytä hymyyn. 13-vuotiaasta Salosesta tulee syyskuun lopulla seuran ensimmäinen edustaja lajin MM-kisoissa. Samaan aikaan kotikaupungissa pyörivät harrastajien uudet alkeiskurssit.

Vaikka nuorella Salosella on kokemusta jo monenlaisista karatekisoista kotimaan kamaralla, on MM-tason haaste jotain aivan uutta. Siinä missä suomalaisissa kilpailuissa osanottajia on tavallisesti rapiat sata, nähdään Zukowossa tatamilla noin kymmenkertainen määrä karaten taitajia.
– Pikkuisen kyllä jännittää, Salonen myöntää hymyillen.
Läpi vuoden ahkerasti harjoitellut Salonen lukee vahvuuksikseen nopeuden ja jalkatyöskentelyn, mutta Ylöjärven Uutisten haastattelua vieressä kuunteleva Timo Koski lisää listaan vielä yhden merkittävän seikan: ottelusilmän. Sitä ei kuulemma kaikilta löydy.
– Käytännössä ottelusilmä tarkoittaa, ettei Miska yritä koko ajan samoja jippoja, vaan soveltaa tekniikkaansa tilanteen mukaan, Ylöjärven Shotokanin mustavöinen puheenjohtaja huikkaa.
Koski myöntää olevansa suojatistaan avoimen ylpeä. Vuonna 2008 perustettu lajin erikoisseura ei ole koskaan aiemmin saanut harrastajiaan MM-tason kisoihin saakka. Hieman näitä pienemmistä kilpailuista kokemusta on toki jo kertynyt.
– Kisamatka tietysti maksaa paljon niin seuralle kuin urheilijan taustajoukoille, mutta nämä ovat tärkeitä tapahtumia. Vaikka sanotaan, ettei niin kutsutuista opintomatkoista ole nuorille hyötyä, niin kyllä niistä ihan oikeasti on.

Oppia haetaan isolla porukalla

Paikka maailman kovimpiin lukeutuvasta karateturnauksesta irtosi, kun kansainvälisen FSKA-liiton Suomen pääopettaja Harri Hämäläinen hyväksyi ylöjärveläispojan MM-matkalle.  Kisoihin mielineiden nuorten tuli ilmoittautua kuudennen danin mustan vyön haltijalle henkilökohtaisesti, minkä jälkeen mies teki lopullisen päätöksen Suomen kolmihenkisestä joukkueesta.
– Halukkaita oli varmasti paljon, koska FSKA on erittäin suuri liitto. Sillä on toimintaa yli 30 maassa ympäri maailman, ja liki jokainen jäsenmaa on edustettuna Puolan kisoissa, Timo Koski tietää.
Salosen valinnassa painoivat eittämättä hänen kovat aikaisemmat saavutuksensa lajin parissa. Viimeksi nuorukainen osoitti ylivertaisuutensa kotimaan tatameilla huhtikuussa, kun hän nappasi SM-kisoista kaksi mitalia.
Zukowon MM-kilvassa Salonen mittelee menestyksestä oman ikäluokkansa alle 45-kiloisten kumitessa eli ottelussa. Kisareissusta otetaan Ylöjärvellä kaikki irti, sillä karatekan mukaan lähtee peräti seitsemän hengen tukiseurue.
– Totta kai oppia pitää yrittää hankkia niin paljon kuin vain on mahdollista. Kolmipäiväiset kisat kokoavat yhteen koko maailman Shotokan-väen, Koski järkeilee.
Päivämäärä 20. syyskuuta on merkitty seuran kalenteriin jo paksulla tussilla. Silloin Zukowossa juhlistetaan kisojen avajaisia ja myös Salonen saa tulikasteensa MM-tasolla.
– Sitä ennen ottelen vielä Finnish Openissa Tampereella syyskuun ensimmäisenä päivänä, karateka itse lisää.

”Tukea niin kauan kuin on innostusta”

Yläkouluikäinen Salonen on urheilijana nyt tärkeällä vedenjakajalla. Tulevat pari vuotta määrittävät pitkälti sen, millä tasolla nuorukaisen ura lajin parissa jatkuu, vai jatkuuko ollenkaan.
Asian tiedostaa myös Miskan isä Sami Salonen. Hänellä on itselläänkin kokemusta kilpatason urheilusta omilta nuoruusvuosiltaan.
– Niinhän se on, että tuossa iässä alkaa urheilun lisäksi kiinnostaa moni muukin asia, poikaansa harjoituksiin monta kertaa viikossa kuljettava vanhempi pohtii.
Ylpeä isä on kuitenkin ennen kaikkea onnellinen siitä, että hänen lapsensa on ylipäätään ajatunut karaten kaltaisen liikuntaharrastuksen pariin. Nykypäivän digitaaliviidakossa se ei nimittäin ole mikään itsestäänselvyys.
– Miskan lisäksi meidän perheestämme karatea harrastaa 11-vuotias Miikka. Poikien urat aiheuttavat meille vanhemmille paljon tekemistä, mutta ajattelen asian itse toiselta kantilta: niin kauan, kuin lapset jaksavat innostua liikunnasta, heitä tuetaan täysillä, Sami Salonen hymyilee.

Kommentointi on suljettu.