Jo vuosikymmeniä ylöjärveläiset ovat saaneet nauttia työväenopiston kurssitarjonnasta, eikä tämäkään syksy tee poikkeusta perinteeseen. Jälleen kerran tarjolla on kursseja aina pitsinnypläyksestä englannin opiskeluun. Nyt valikoimasta löytyy entistä enemmän myös lyhyitä, viikonlopun mittaisia kursseja.
Suurimmalla osalla työväenopiston kursseista ei vaadita minkäänlaista ennakko-osaamista, joten kaikki kiinnostuneet voivat ilmoittautua mukaan oppimaan uutta. Käsityön suunnittelijaopettaja Ulla Tujula toteaa, että vain ilmoittautumisjärjestyksellä on merkitystä.
– Jotkin kurssit täyttyvät heti, kun ilmoittautuminen alkaa. Nopeat syövät hitaat, joten kannattaa olla valppaana kellonaikojen ja päivämäärien kanssa, kädentaidon kurssitarjonnan suunnitellut Tujula vinkkaa.
Hän kertoo, että etenkin liikunnan kurssit täyttyvät aina lähes saman tien. Myös muun muassa verhoilun ja pitsinnypläyksen kurssit ovat löytäneet osallistujansa joka vuosi varsin nopeasti. Tujula pohtii, että trendeillä on vahva vaikutus kurssien kiinnostavuuteen. Muoti-ilmiöt myös määrittelevät kurssien sisältöä.
– Esimerkiksi tänä vuonna käsityöpiireissä suuren suosion saavuttanut tölkkirengasaskartelu näkyy myös työväenopistossa, sillä sille on varattu oma kurssi. On odotettavissa, että kurssille on monta innokasta osallistujaa.
Tölkkirengasaskartelussa käytetään renkaita, jotka ovat osa juomatölkin avausmekanismia.
– Niistä tehdään muun muassa koruja, Tujula summaa.
Tällä hetkellä trendinä on myös sisustussuunnittelu, ja tämä näkyy jälleen tulevan syksyn kurssivalikoimassa. Sisustussuunnittelukurssilla keskustellaan asioista, jotka vaikuttavat sisustukseen, ja lopulta omalle kodille tehdään stailaussuunnitelma.
Tujula kertoo, että ihmisten toivomuksilla on työväenopistolle suuri merkitys. Palaute ei mene toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, vaan kommentit kuullaan, ja ne vaikuttavat tarjontaan.
– Ihmiset toivoivat, että järjestäisimme kurssin, jossa tehdään helppoja lastenvaatteita ja jossa opeteltaisiin yksinkertaisia niksejä ompeluun. Tällainen on nyt luvassa, Tujula täsmentää.
Kurssilla valmistetaan lasten vaatteita vaikkapa vanhoista, kaapinpohjalle jääneistä kangaspaloista. Tujulan mukaan kierrätyksen rooli vahvistuu kursseilla vuosi vuodelta.
– Vaatteita voi tehdä vanhoista kankaista ja koruja juomatölkkien renkaista. Kaikilla kursseilla kierrätys ei näy yhtä vahvasti, mutta taustalla on ajatus, että vanhasta voi tehdä uutta.
Lyhyet kurssit kiehtovat
Käsityökurssien lisäksi muiltakin aloilta löytyy opetusta, joka vetää ilmoittautuneita puoleensa.
Kielten suunnittelijaopettaja Anneli Rousti-Klemetti kertoo, että musiikin opiskelu on kiinnostanut ihmisiä jo vuosia. Kielten puolella etenkin espanja houkuttelee osallistujia kursseille.
– Myös tietotekniikan ja valokuvien käsittelyn kurssit ovat suosittuja.
Rousti-Klemetti toteaa, että aina kurssien kiinnostavuutta ei voi tietää etukäteen.
– Joskus joudumme oikein ihmettelemään, miksi meidän mielestämme mielenkiintoisille kursseille ei ilmoittaudu ihmisiä. Kursseja suunnitellessa on seurattava aikaa ja uskallettava kokeilla uutta, hän summaa.
Joka vuosi työväenopiston kurssitarjonta muuttuu. Jotain tulee lisää ja jotain lähtee pois.
Tämän vuoden yksi kivoimmista uutuuksista käsityön saralla on Ulla Tujulan mielestä nuorille tarkoitettu Taidetta ja käsityötä heppahulluille.
– Kurssilla työstetään hevosaihetta monella tapaa, kuten piirtämällä ja maalaamalla. Hevonen on kaikissa töissä teemana.
– Kurssille ei ole ikärajaa, mutta osallistujien täytyy olla itsekseen pärjääviä koululaisia, Tujula tarkentaa.
Paitsi kurssien sisältö myös niiden pituus muuttuu vuosittain. Tujula kertoo, että tänä vuonna yhä useampi kurssi on kestoltaan lyhyt, viikonlopun mittainen intensiivikurssi.
– Toki tarjoamme myös laajoja kursseja, mutta lyhyitä kursseja on toivottu viime vuosina paljon. Ihmiset eivät välttämättä halua tai pysty sitoutumaan opetukseen, joka on kestoltaan lukukauden tai -vuoden mittainen, Tujula miettii.
– Käsityöhön tulee koko ajan uusia tekniikoita. Meidän on helppo esitellä niitä viikonloppukursseilla.
Tavoitteellinen kurssitoiminta
Kaikille avoimien kurssien lisäksi työväenopisto tarjoaa myös käsityön taiteen perusopetuskokonaisuuden aikuisille. Samoin kuin muu tarjonta, ei tämäkään ohjelma ole kokonaispäiväistä opiskelua.
– Opiskelusta ei varsinaisesti valmistuta, mutta se tarjoaa hyvät mahdollisuudet jatko-opiskeluun ja monipuolistaa työelämää, Tujula kertoo.
Kolmen vuoden perusopintojaksoon voi hakea nyt. Tujulan mukaan niin käsityöhön kuin kuvataiteeseen muodostetaan ryhmät.
– Tärkein kriteeri opiskeluun on motivaatio. Meille täytyy myös lähettää kuvia näytetöistä sekä hakulomake. Varsinaisia pääsykokeita ei siis ole.
Kun kolme vuotta opintoja tulee täyteen, voi opiskeluja jatkaa syventävien opintojen puolella.
– Syventävä vaihe kestää myös kolme vuotta. Suunnilleen puolet opiskelijoista jatkaa syventäviin opintoihin, Tujula toteaa.
Hän toivoo, että käsityön taiteen perusopetukseen ja muille työväenopiston kursseille ilmoittautuisi sitoutumiskykyisiä ihmisiä.
– Toki ymmärrämme elämäntilanteen muutokset, eikä kukaan voi tietää, miltä elämä näyttää kuukausien päässä.
Englannin opettajana toimiva Anneli Rousti-Klemetti kertoo, että ihmiset ovat nykyään entistä valmiimpia sitoutumaan. Hän on työskennellyt työväenopistossa jo vuodesta 1989, joten hän on nähnyt niin kurssien kuin kurssilaisten muutokset.
– Ennen ihmiset saattoivat ilmoittautua kursseille, mutta eivät tulleetkaan paikalle. Tätä ei tapahdu enää, Rousti-Klemetti toteaa.
Hänen mukaansa työväenopiston perustoiminta on pysynyt oikeastaan samanlaisena, mutta viime vuosina painotukset ovat muuttuneet.
– Ylöjärvi on ollut koko maan mittakaavassa oikea uranuurtaja terveysliikunnan kurssien saralla. Terveyden edistäminen ja terveysliikunta näkyvät kaupungin kurssitarjonnassa paljon, ja jokaiselle tarjotaan jonkinlaista liikuntaa, Rousti-Klemetti tuumaa.
– Enää kurssit eivät ole vain pientä askartelua, vaan toiminta on paljon tavoitteellisempaa kuin ennen. Pyrimme kursseja suunnitellessa jatkuvuuteen. Esimerkiksi kielten kohdalla on toivottavaa, että jos ihminen aloittaa perusopinnot, voi hän myös jatkaa opintoja myöhemmin toisella kurssilla.
Kaiken takana on ryhmähenki
Molempien suunnittelijaopettajien mielestä kursseilla yksi tärkeimmistä asioista on hyvä ryhmähenki. Anneli Rousti-Klemetin mukaan opettajalla on ryhmähengen muodostumisessa tärkeä rooli.
– Ylöjärvellä työväenopiston opettajat ovat onnistuneet tässä todella hyvin. Ihmiset tulevat kursseille positiivisin mielin.
Rousti-Klemetti lisää, että ryhmähenki syntyy aina ikään katsomatta. Niin vanhat kuin nuoret tutustuvat toisiinsa, ja kursseilta löytyy usein uusia ystäviä.
Ulla Tujula toteaa, että mitä pidempi kurssi on, sitä enemmän ryhmän merkitys korostuu.
– Esimerkiksi minun vetämäni käsityökahvilakurssi on sosiaaliselta anniltaan hyvin tärkeä. Kurssille osallistuu paljon muun muassa eläkeläisiä, kotiäitejä, työttömiä ja muita, jotka pääsevät päiväsaikaan paikalle. Sanon aina, että on tärkeää tulla tapaamaan ryhmää, vaikka joka kerta ei huvittaisi tehdä käsitöitä. Kuulumisten vaihtaminen on tärkeä osa toimintaa.
Monipuolinen parivaljakko
Ylöjärven työväenopisto liittyi tämän vuoden tammikuussa Tampereen työväenopistoon, ja näistä kahdesta muodostui Tampereen seudun työväenopisto.
Sekä Rousti-Klemetin että Tujulan mukaan yhdistyminen on vaikuttanut pelkästään positiiviselta muutokselta.
– Yhteistyö antaa entistä laajemmat toimintamahdollisuudet, Tujula kommentoi.
Hän toivoo, etteivät hieman entistä kalliimmat kurssimaksut närkästytä ihmisiä.
Yhdistymisen myötä hintoja joudutaan nostamaan Ylöjärvellä, jotta hintataso olisi samaa luokkaa Tampereen kurssimaksujen kanssa.
– Kuru ja Viljakkala on toki huomioitu hinnoittelussa, sillä on ymmärrettävää, että sieltä ei kuljeta helposti naapurikaupunkiin, Tujula tuumaa.
Hänen mukaansa liikehdintä kahden kaupungin välillä on yleistynyt yhdistymisen myötä.
– Aiemmin oli niin, että Ylöjärveltä kuljettiin Tampereelle. Nyt toivomme, että liikettä tapahtuu myös toisinpäin.
– Yhdistymisen jälkeen tieto on kulkenut Tampereelle paremmin ja lisännyt siellä kiinnostusta Ylöjärvellä järjestettäviin kursseihin. Uskon, että syksyllä ja sitä pidemmän ajan kuluessa täällä näkyy yhä enemmän tamperelaisia kurssilaisia, Tujula jatkaa.
Rousti-Klemetin mukaan yhdistyminen näkyy etenkin toiminnan monipuolistumisessa.
– Opettajan näkökulmasta on ollut mukavaa saada lisää työtovereita. Entistä isommat ympyrät ovat vaikuttaneet todella mielenkiintoisilta.