Perinteinen Kuru-viikon helmi

Jokainen – tai ainakin lähes jokainen – kurulainen tietää, keitä ovat Totiset Pojat.
   Liki kymmenen vuoden mittaisen taipaleensa aikana tuo kokoonpano, joka koostuu pitkän linjan muusikoista sekä laulajista, on saavuttanut institutionaalisen aseman Kuru-viikon ohjelmassa.
   Totiset Pojat & Naapurin Onni -orkesteri vetivät Keihäslahden koulun liikuntasalin viime viikolla kahdesti äärilleen.
   Tänä vuonna omintakeisen lisänsä tilaisuuteen toi vieraileva tähti, oopperalaulaja Sauli Tiilikainen, joka sykähdytti kulttuurinjanoista yleisöä.

Totiset Pojat & Naapurin Onni -orkesteri sekä oopperalaulaja Sauli Tiilikainen pitivät huolen siitä, että yli 200-henkinen yleisö sai nauttia viime keskiviikko- ja torstai-iltoina Kurun Keihäslahden koululla.

Totiset Pojat & Naapurin Onni -orkesteri sekä oopperalaulaja Sauli Tiilikainen pitivät huolen siitä, että yli 200-henkinen yleisö sai nauttia viime keskiviikko- ja torstai-iltoina Kurun Keihäslahden koululla.

On heinäkuinen keskiviikkoilta, aurinko helottaa, mutta kurulainen lauluyhtye Totiset Pojat säestäjänsä Naapurin Onni -orkesterin kanssa on pannut Kurun sekaisin.
Väkeä virtaa Keihäslahden koululle solkenaan. Ja pian koko 230-paikkainen sali onkin jo täynnä paikallisia sekä kesäasukkaita.
Kun astuu sisään Keihäslahden koulun liikuntasaliin, jonne on ahtautunut noin 229 muutakin, voi olla varma, että jotakin suurta on luvassa.
Onhan konsertin nimi jo vakuuttava: Olen suomalainen ja muita italialaisia.
Iltakuuden maissa kajahtavat vahvan viisihenkisen mieskuoron ensiäänet Kari Tapion tunnetuksi tekemästä italialaisrallista Olen suomalainen.
Lauluyhtyeen nokkamiehen Tapio Mäkisen keventävät letkautukset sekä esittelypuheet kappaleiden väleissä olivat omiaan nostamaan tunnelmaa.
Torstai-iltana toistunut suksee niitti kiitosta vähintään yhtä paljon kuin keskiviikkoinen konsertti.
Eräs pariskunta oli lentänyt Espanjasta varta vasten Totisten Poikien konserttiin, eikä ollut pettynyt.

Kymmenen vuoden mittainen perinne

Totisten Poikien kantava voima Tapio Mäkinen istahti hetkeksi ennen viime torstain h-hetkeä.
Keskiviikkoinen konsertti oli menestys – niin kuin aina ennenkin. Samaa mies povasi torstai-illalle. Luotto on vahva.
Liki vuosikymmenen Kurun kulttuurikirjoa rikastuttanut lauluyhtye on tahkonnut arviolta 100 keikkaa.
– Itselläni laulaminen on ollut aina lähellä sydäntä. Palo miesporukassa laulamiseen kirposi aikoinaan Heinolan opettajaseminaarissa. Meillä oli siellä silloin kvartetti, jolla voitimme opettajanvalmistuslaitosten suomenmestaruuden, mies sanoo.
Mäkinen on konkari myös pelimannipiireissä.
– Vaikutin pitkään kokoonpanossa nimeltä Kurun pelimannit. Orkesteri teki noin 50 keikkaa vuodessa.
Totiset Pojat on Granito-kuoron peruja.
– Granito eli Kurussa kultakauttaan 1990–2000-luvulla. Toiminta alkoi hiipua pikkuhiljaa. Sitten tuli pyyntö, järjestäisinkö ohjelmaa ystävyyskuntatapaamiseen. Kokosin tilaisuuteen kuoron Graniton jäsenistä. Pienestä lähdimme, ja yleisön antama loistava palaute sai meidät jatkamaan, pitkäaikainen kurulaisopettaja muistelee.
Orkesteri on pysynyt alusta alkaen samana.
– Niemisen Reijo säesti aluksi pelkällä hanurilla, mutta myöhemmin mukaan tuli myös basisti Kyösti Aalto, joka oli suoranainen lahja Totisille Pojille.
Orkesteri voitti vuonna 2011 Ylöjärven kaupungin kulttuuripalkinnon.
– Olemme vaalineet kurulaista perinnemusiikkia. Konserttimme on lisäksi keskeinen osa Kuru-viikkoa. Jos ajatellaan, että Kurussa on noin 3 000 asukasta ja konserteissamme vierailee noin 500 vierasta, niin prosentuaalinen vierailijamäärä on huima.

Sauli Tiilikainen – odotettu vieras

Helsinkiläinen oopperalaulaja Sauli Tiilikainen vieraili molempina ehtoina Totisten Poikien konsertissa.
– Kuru on minulle tuttu paikka, sillä olen esiintynyt täällä monena vuonna useassa eri produktiossa. Tämä on minulle musiikillisesti ajateltuna Savonlinnan ohella toinen kesäpaikka.
Totisiin Poikiin Tiilikainen on tutustunut Esko Rimpin, yhden kuorolaisen, välityksellä.
– Esko on hyvä ystäväni. Kurussa ollessani asun aina hänen luonaan.
Se, että Tiilikainen ylipäätään löysi Kurun, johtui aikoinaan Vänrikki Stool -oopperasta.
– Vuonna 1997 tuota oopperaa esitettiin täällä Kurussa. Jo silloin tutustuin orkesterin poikiin.
Kurun konserttien tunnelmaa Tiilikainen luonnehtii ainutlaatuiseksi.
– Tunnelma täällä on aina huikea. Kuru on tyypillinen suomalainen kesäpaikka, jonka asukasluku kasvaa kesällä huomattavasti. Pojat pyysivät minua tähän Italia-iltaan esittämään pari aariaa, koska ooppera on kuitenkin varsin italialaista, hän huomioi.
– Italia on ehtymätön laululähde suomalaiselle mentaliteetille, Tiilikainen tiivistää.
Konserttien suosio kertoo Tiilikaisen mielestä jotakin lauluyhtyeen jäsenistöstä.
– Kyllähän se on selvä viesti siitä, että pojilla on täällä hyvä maine ja he laulavat laadukkaasti. Heidän ohjelmaansa kuuluu aina olennaisena osana piilotettu mutta sydämellinen huumori.
Yli 70 roolin miehellä piisaa kiireitä lähiaikoinakin, sillä ensi syksynä hän löytää itsensä Åbo Svenska Teaterista Figaron häät -oopperasta.
– En vielä aio pölyttyä, koska kysyntää tuntuu riittävän. Ensi vuonna esiinnyn jälleen Savonlinnan Oopperajuhlilla  Madame Butterfly -oopperassa parissa esityksessä – silloin ensimmäisestä oopperaesiintymisestäni  Savonlinnassa tulee kuluneeksi mahtavat 40 vuotta, Tiilikainen riemuitsee.

Keihäslahden koulun liikuntasali pursusi väkeä, kun Totiset Pojat & Naapurin Onni konsertoivat. Illan kruunasi oopperalaulaja Sauli Tiilikaisen laulamat aaria sekä Hopeinen kuu -tango yhdessä Totisten Poikien kanssa.

Keihäslahden koulun liikuntasali pursusi väkeä, kun Totiset Pojat & Naapurin Onni konsertoivat. Illan kruunasi oopperalaulaja Sauli Tiilikaisen laulamat aaria sekä Hopeinen kuu -tango yhdessä Totisten Poikien kanssa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?