Lopettakaa ilkivalta

Aurinko paistaa ja järvien vedet lämpenevät päivästä toiseen. Uimarantakausi on siis ovella, ja Ylöjärven uimarannat odottavat jo käyttäjiään.
Ylöjärvellä auringonpalvojia ja uimareita palvelee 13 uimarantaa, joista yhdeksää ylläpitää kaupunki. Suurin osa rannoista on erittäin lapsiystävällisiä, loivasti syveneviä hiekkarantoja. Ainoa asia, joka kaupunkia sekä enemmistöä rantaihmisistäkin ärsyttää, on rannoilla tehtävä ilkivalta.
Aron rannan pukusermit eivät varsinaisesti houkuttele vaatteiden vaihtoon.
Aron rannan pukusermit eivät varsinaisesti houkuttele vaatteiden vaihtoon.

– Ilkivalta työllistää meitä todella paljon, Ylöjärven kaupungin liikuntapaikkamestari Jyrki Tanhuanpää kiteyttää.
Uimarantakauden alkaessa rannat ovat kuitenkin melko hyvässä kunnossa, vaikka niitä ei ole talven aikana erityisesti hoidettu.
Toki jotkin rannat vaativat pientä siistimistä ja jonkin verran kunnostustyötä.
Tänä kesänä Ylöjärvellä ei avata yhtään uutta rantaa. Toisaalta yhtäkään rantaa ei uhkaa myöskään sulkeminen.
Rannasta riippuen ihmisillä on mahdollisuus käyttää vaatteiden vaihtamiseen pukusuojia, pukusermejä tai erillisiä pukutiloja.
Uimalaituri löytyy ainoastaan Räikän ja Kuuselan uimarannoilta. Wc-tilat on kahdeksalla uimarannalla. Lisäksi kolmella rannalla on kuivakäymälä.
– Ylöjärven uimarannoilla on olosuhteisiin nähden todella hyvät pukeutumis- ja wc-tilat. Tietysti aina löytyy tarvetta laajentaa niitä, mutta sellaiseen ei ole nyt mahdollisuutta, Tanhuanpää sanoo.
Ajattelemattoman vaarallista ilkivaltaa
Pukeutumistilat, pelastusveneet, venekatokset ja ilmoitustaulut joutuvat harmittavasti kovin usein ilkivallan kohteeksi. Etenkin spraymaalit ovat olleet kovassa käytössä rannoilla.
– Aina me koetamme jotakin niille töherryksille tehdä. Tosin on aika turhauttavaa pestä niitä pois tai maalata seiniä uudelleen, kun viikon päästä paikat on jälleen töhritty, Tanhuanpää harmittelee.
Ilkivallan määrästä ja laadusta riippuen esimerkiksi pukutilat voidaan joutua poistamaan joltakin rannalta kokonaan.
Lisäksi kannattaa muistaa, että pelastusveneeseen kohdistuva ilkivalta voi pahimmassa tapauksessa maksaa jonkun ihmisen hengen.
Ylöjärven kaupungin työntekijät joutuvat vuosittain useaan kertaan metsästämään järvellä vapaana ajelehtivia pelastusveneitä.
Ylöjärven uimavesien tilaa tarkkaillaan jatkuvasti. Tulokset ovat aina nähtävillä rannan ilmoitustaululle kiinnitettävästä vesitutkimusraportista.
Ilmoitustaulu varoittaa myös tarvittaessa sinilevästä. Lisäksi ilmoitustaululta voi tarkastaa rannan tarkan sijainnin, joka täytyy mainita mahdollisen hätäpuhelun aikana.

Leikkipuistoja ja palveluita

Ilkivalta kohdistuu usein pelastusvenekatokseen.
Ilkivalta kohdistuu usein pelastusvenekatokseen.

Liikuntapaikkamestari Jyrki Tanhuanpään mukaan Ylöjärven suosituin ranta on Räikkä. Sen jälkeen ihmisiä keräävät eniten Aron ranta, Kuuselan ranta sekä Haverin ranta.
– Ylipäätään Ylöjärven uimarannat ovat erittäin kovassa käytössä, jos vain kesäsää suosii, Tanhuanpää sanoo.
Räikälle ihmisiä vetää leveä ja loiva hiekkaranta sekä pitkä laituri. Ranta on lapsiperheiden suosiossa, sillä sen vieressä on leikkikenttä.
Perheen vanhemmat voivat lisäksi pestä mattoja matonpesupaikalla lasten polskiessa.
Räikän ranta on sijainniltaan ihanteellisessa paikassa, sillä kauppa ja kioski palvelevat vajaan 200 metrin päässä.
Rannan sauna ja suihkut ovat myös tarvittaessa uimareiden käytössä.
Aron ranta on puolestaan nuorten suosiossa. Tämä johtuu kenties siitä, että rannan vieressä on kaksi erinomaisessa kunnossa oleva rantalentopallokenttää sekä jalkapallokenttiä.
Aron rannan läheisyydessä, kuten myös Räikän rannan vieressä, on myös runsaasti nurmialuetta, joka sopii erityisen hyvin piknikretkeilyyn.

Useimmat Ylöjärven uimarannat ovat matalia ja sopivat siksi erinomaisesti lapsille.
Useimmat Ylöjärven uimarannat ovat matalia ja sopivat siksi erinomaisesti lapsille.

Muista suosituista rannoista kannattaa mainita esimerkiksi Kuusela. Rannan läheisyydessä palvelee viihtyisä kesäkahvila, vierasvenelaituri sekä etenkin lapsia houkutteleva minigolfrata.
Todellisille uimaharrastajille Kuuselan ranta on erittäin sopiva.
Siivikkalan Serlapuistossa sijaitseva uimaranta on niin ikään mukavasti palveluiden läheisyydessä ja myös varsin sopiva pienille lapsille. Rannan läheisyydestä löytyy myös kioski ja venelaituri.

Uimakouluja kuudella rannalla

Yöllinen taiteilija on ilmaissut itseään Serlapuistossa.
Yöllinen taiteilija on ilmaissut itseään Serlapuistossa.

Ylöjärven kaupunki järjestää jälleen tänä kesänä uimakouluja uimarannoilla. Uimakoulut kutsuvat pieniä polskijoita heinäkuussa.
Uimakoulut toimivat keskusta-alueella Siivikkalan, Räikän ja Kuuselan rannoilla. Viljakkalassa uimakouluja järjestetään Kurjen sekä Paijalan rannoilla. Kurussa uimakoulurantana toimii Hevossaari.
Maksuttomaan uimakouluun voi ilmoittautua ensimmäisellä uintikerralla 15 minuuttia ennen opetuksen alkamista.
Viisi päivää kestävän uimakoulun opetusryhmän koko voi olla enintään 12 lasta. Paikat jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä.
Alkeisuimakoulu on tarkoitettu viisi vuotta täyttäneille, uimataidottomille lapsille. Alkeisopetuksessa tavoitteena on uinnin alkeiden oppiminen ja vedestä nauttiminen.
Jatkouimakouluun voivat puolestaan osallistua alkeisopetuksessa olleet lapset.
Alkeisuimakouluryhmiä kootaan tänä kesänä kaikkiaan 20. Jatkokoulutusryhmiä on puolestaan seitsemän. Lisäksi Paijalanrannassa ja Hevossaaressa opetusta annetaan kahdessa eri sekaryhmässä.
Tarkemmat opetusajat voi tarkistaa Ylöjärven kaupungin verkkosivuilta.