Lelut kiertoon ja lapsille hyvä mieli

08.05.2013 09:15

Mikkolantiellä palvelevan Kahvila Emmi & Sulon edustalla paistattelee sunnuntaiaamupäivänä koiria oranssit huivit kaulassaan. Miehiä ja naisia lipuu toisinaan sisälle kahvilaan kantamukset kainaloissaan. Kahvilan vieressä on outo kyltti, jossa ei mainosteta ainakaan päivän pullatarjousta. Mistä ihmeestä siis on kyse?
Ensi- ja turvakodin toiminnanjohtaja Maria Länsiö (2.vas.) ja viisivuotias Sasu poikkesivat paijaamassa koiria keräyspaikalla. Paikalla ihmisiä viihdyttivät Suomen Kennelliiton Tampereen kaverikoiriin kuuluvat isovillakoirat Rölli (vas.) ja Murre yhdessä omistajansa Leenan kanssa. Kaverikoirat käyvät tuomassa hyvää mieltä ja koiramaista ilosanomaa muun muassa vanhainkodeissa, hoitolaitoksissa ja päiväkodeissa. (Kuva: Katja Myyryläinen)
Ensi- ja turvakodin toiminnanjohtaja Maria Länsiö (2.vas.) ja viisivuotias Sasu poikkesivat paijaamassa koiria keräyspaikalla. Paikalla ihmisiä viihdyttivät Suomen Kennelliiton Tampereen kaverikoiriin kuuluvat isovillakoirat Rölli (vas.) ja Murre yhdessä omistajansa Leenan kanssa. Kaverikoirat käyvät tuomassa hyvää mieltä ja koiramaista ilosanomaa muun muassa vanhainkodeissa, hoitolaitoksissa ja päiväkodeissa. (Kuva: Katja Myyryläinen)

–  Avaamme tässä käytettyjen lelujen keräystä.  Hyväkuntoiset lelut lähtevät tällä tavalla kiertoon niitä tarvitseville lapsille, Pirkanmaan Nuorkauppakamarin yhteiskuntalohkon johtaja Katja Myyryläinen kertoo.
Kyseessä on siis Pirkanmaan Nuorkauppakamarin tempaus, joka kantaa nimeä Leikin riemua.
Tavoitteena on kerätä käytettyjä leluja neljänä eri päivänä tämän vuoden aikana. Lelulahjoitusten saajina ovat Tampereen ensi- ja turvakoti ry sekä Tampereen SOS-lapsikylä.
Alkuperäinen idea on peräisin Seinäjoen seudun Nuorkauppakamarilta, joka toteutti vastaavan keräyksen Seinäjoella. Pirkanmaalla keräys tehdään hieman laajemmassa muodossa kuin Seinäjoella.
– Halusimme järjestää neljä keräyspäivää, jotta ihmiset pääsevät eri sesonkien jälkeen tuomaan ylimääräisiksi jääneitä leluja. Leluja kertyy nurkkiin kevätsiivouksien yhteydessä, kesän jälkeen sekä ennen joulukuuta, Myyryläinen miettii.
– Käytöstä poistettuja priimakuntoisia leluja jää usein perheiden vaatekomeroihin, varastoihin ja autotalleihin, kun jälkikasvu kyllästyy tai kasvaa lelun käyttöiästä ohi, hän jatkaa.
Myyryläisen mukaan keräystä siivittää myös ajatus kestävästä kehityksestä. Kun jokin perhe huomaa tuottavansa tällä tavoin iloa muille perheille ja lapsille, saattaa syntyä ajatus muidenkin esineiden kierrättämisestä.

Kahvila käytössä myös jatkossa

Lelujen keräyspaikaksi valikoitui Kahvila Emmi & Sulo. Katja Myyryläinen on iloinen tutun nuorkauppakamarilaisen avulla saadusta kontaktista kahvilayrittäjä Tiina Landgreniin.
Landgren oli heti valmis auttamaan, kun häneltä kysyttiin kiinnostusta tarjota kahvilaansa keräystilaksi.
– En ole aiemmin ollut mukana missään vastaavassa tapahtumassa. Nyt lähdin mukaan hyvästä sydämestä, koska lasten hyväksi tehtävä työ sytyttää auttamaan. Asiaa edesauttoi se, että kahvilani ei ole viikonloppuisin auki, joten täällä on nyt hyvin tilaa, Landgren sanoo.
Hän halusi kantaa kortensa kekoon myös lelujen muodossa. Landgren lahjoitti keräykseen 19-vuotiaan poikansa aikanaan käyttämiä leluja.
– Sovimme poikani kanssa, että legot kuitenkin säästetään, Landgren naurahtaa ja sanoo tarjoavansa kahvilansa keräyksen käyttöön myös jatkossa.

Apua lapsille ja perheille

Kahvilayrittäjä Tiina Landgren lähti erittäin mielellään mukaan hyväntekeväisyystempaukseen, jonka kohteena ovat lapset.
Kahvilayrittäjä Tiina Landgren lähti erittäin mielellään mukaan hyväntekeväisyystempaukseen, jonka kohteena ovat lapset.

Keräyslahjoitusten kohteet oli melko helppo valita, sillä kohteissa todellakin tarvitaan paljon lasten leluja ja nuorten käyttämiä tavaroita.
Esimerkiksi Tampereen ensi- ja turvakotiin lapsi tai nuori saattaa tulla lähes tyhjin käsin, kun lelut ovat hädän hetkellä jääneet kotiin. Silloin on hyvä, jos ensi- ja turvakodilla on valmiiksi tarvittavia tavaroita.
Turvakoti on tarkoitettu lähisuhdeväkivaltaa kohdanneille tai sen uhan alla eläville perheille. Turvakoti tarjoaa ympärivuorokautista turvaa ja ammatillista apua.
Ensikotiin nuori voi tulla silloin, kun vanhemmuuteen kasvaminen vaatii intensiivistä ja vahvaa tukea. Leikin riemua -keräyksen avulla ensikoteihinkin saadaan esimerkiksi nuoria kiinnostavia dvd-elokuvia.
Tampereen ensi- ja turvakotiyhdistyksen tarjoama tuki ei rajoitu vain kriisitilanteisiin. Esimerkiksi perhetuvat ovat kaikkien perheiden kohtaamispaikkoja, ja on hyvä, että niihinkin saadaan runsaasti leluja.
Turvakotiin voi tulla kaikista kunnista. Asumisaika määräytyy perheen elämäntilanteen ja sosiaalityöntekijän kanssa laaditun suunnitelman mukaan.
Vuoreksessa sijaitseva Tampereen SOS-lapsikylä on puolestaan aivan uusi, sillä se aloitti toimintansa vasta viime syyskuussa. Siksi sinnekin tarvitaan runsaasti leluja ja nuoria kiinnostavia tavaroita.
Lapsikylä tarjoaa räätälöityä perhehoitoa avo- tai sijaishuollon sijoitusta tarvitsevalle lapselle. Lapsikylän tilavat kodit mahdollistavat isonkin sisarussarjan sijoittamisen kaupunkiympäristöön.
Tampereen lapsikylä kehittää myös erilaisia avohuollon palveluja yhteistyössä Tampereen ja lähiseudun kuntien kanssa. Tällä hetkellä lapsikylä tarjoaa perhetyötä ja tukiperhetoimintaa.
Nyt sunnuntaina järjestetty Leikin riemua -keräys oli siis ensimmäinen laatuaan Pirkanmaalla. Pirkanmaan ja Tammerkosken Nuorkauppakamarien seuraavat lelukeräykset järjestetään touko-, elo- sekä marraskuussa.
Nuorkauppakamari on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansainvälinen yhteiskunnan ja yksilön kehittämisen järjestö.
– Olemme alle nelikymppisten kansainvälinen johtamis-, kouluttamis- ja kehittämisjärjestö. Jäseneksi voi hakea kuka tahansa aktiivinen yli 25-vuotias, Myyryläinen kehottaa.
Hänen mukaansa Nuorkauppakamari haluaa olla mahdollisuuksien mukaan läsnä joka puolella toiminta-aluettaan.
– Juuremme ovat myös Ylöjärvellä. Tällä keräyksellä saamme paitsi hyvän kiertoon, myös muistutusta olemassaolostamme ja monipuolisesta toiminnastamme, Myyryläinen lisää.
Keräyksessä otetaan vastaan 0–16-vuotiaille lapsille ja nuorille sopivia lahjoituksia.
Kiertoon voi antaa esimerkiksi ulkoleikkivälineitä, nukkekoteja, leluhelloja, pikkuautoja, kirjoja, lasten ja nuorten dvd-elokuvia ja muuta lasten tavaraa. Lelujen ja tavaroiden on oltava ehjiä ja puhtaita.
Hygieniasyistä käytettyjä pehmoleluja ei voida ottaa vastaan, ellei niitä ole pesty pesukoneessa ja pakattu sen jälkeen läpinäkyvään pussiin.
– Meillä ei ole keräyksessä mitään määrätavoitetta. Toivomme tietysti, että ihmiset innostuvat tästä asiasta ja saamme monelle lapselle leikin riemua. Auttaminen ja kierrätys on tässä tärkeintä. Toivotan kovasti varastojen siivoamisintoa ylöjärveläisille, Pirkanmaan Nuorkauppakamarin yhteiskuntalohkon johtaja Katja Myyryläinen hymyilee

Kommentointi on suljettu.