Oppilasalueiden yhdistäminen hämmästytti rehtoreita, mutta uuteen tilanteeseen sopeudutaan hyvin

Yllätysuudistuksella ei näkyviä vaikutuksia

Viime viikolla kohua herättänyt Ylöjärven kaupunginhallituksen päätös Pohjois- ja Länsi-Ylöjärven koulujen oppilaaksiottoalueiden yhdistämisestä ei näillä näkymin aiheuta muutoksia koululaisten arkeen. Asianosaisten oppilaitosten rehtorit palaveerasivat aiheesta maanantaina.
Vahannan koulu on yksi niistä kuudesta oppilaitoksesta, joiden oppilasalueet liitetään syksyllä toisiinsa.

Vahannan koulu on yksi niistä kuudesta oppilaitoksesta, joiden oppilasalueet liitetään syksyllä toisiinsa.

Karhen, Keihäslahden, Mutalan, Takamaan, Vahannan ja Viljakkalan kouluilla jatketaan arkista aherrusta ensi syksynä suunnilleen samoin kuin tähänkin asti. Asia kävi ilmi Ylöjärven Uutisten rehtoreille tekemästä puhelinkyselystä.
Mahdollisia muutoksia koulunkäyntiin olisi voinut aiheuttaa kaupunginhallituksen taannoinen päätös kaikkien viiden oppilaitoksen oppilasalueiden yhdistämisestä. Vielä perjantaina moni rehtoreista oli sangen tietämätön siitä, mitä muutos voisi käytännön tasolla tarkoittaa. Maanantaina asia oli kuitenkin selvää pässinlihaa.
– Kyllähän tämä antaa mahdollisuuksia jakaa oppilaita kustannustehokkaasti eri kouluihin. Perheitä ja lapsia kuitenkin kuullaan, joten ketään ei varmasti laiteta mielivaltaisesti johonkin tiettyyn paikkaan. Ja uskoisin, että tämä muutos tulee koskemaan lähinnä niitä oppilaita, jotka ovat koulukuljetusten piirissä, Takamaan koulun rehtori Timo Juvakka pohdiskelee.
Samoilla linjoilla oli jo pitkään myrskyn silmässä olleen Karhen koulun rehtori Rakel Pikkuvirta. Jopa lakkautusuhan alla ollut perinteinen opinahjo jatkaa toimintaansa ainakin toistaiseksi entiseen malliin.
– Hyvä, että näistäkin mahdollisuuksista keskustellaan. Jos jostakin pitää säästää, niin koulukuljetuksista se voisi onnistua siten, ettei lapsille koidu siitä mitään suunnatonta kärsimystä, hän toteaa.

Päätös yllätti virkamiehetkin

Alun perin pelkästään Karhen koulua koskenut vääntö oppilasalueiden rajoista kääntyi päälaelleen varsin erikoisella tavalla. Kukaan rehtoreista ei osannut odottaa, että käsittelyyn otettaisiinkin laajemman alueen koulutoimen tulevaisuus.
Jopa opetuspäällikkö Leena Pöntynen ja sivistysjohtaja Matti Hursti olivat kaupunginhallituksen päätöksestä ymmällään. Pöntysen mukaan kesken kokouksen muutettu esitys tuli virkamiehillekin täysin puskista.
– Se oli kuin salama kirkkaalta taivaalta. Minä ja Hursti olimme hallituksen kuultavina ja meiltä kyseltiin erilaisista oppilasaluemalleista. Sitten hallitus yllättäen tarttui yhteen niistä ja äänesti sen läpi, opetuspäällikkö kertaa.
Pöntynen olisi toivonut, että nyt läpi pusketun mallin vaikutuksia olisi ehditty arvioimaan ennakkoon, kuten kunnallisessa päätöksenteossa yleensä on tapana. Lopputulos voi hänen mukaansa olla toki myös siitä huolimatta toimiva.
– Tästä voi tulla hyvä, jos sen ehtii valmistella lyhyessä ajassa kunnolla. Laitoin heti päätöksen jälkeen kaikkien viiden koulun rehtoreille kutsun tulla keskustelemaan uudistuksesta porukalla, hän sanoo.
Maanantaina pidetyn neuvonpidon anti oli Pöntysen mukaan erinomainen. Suuria muutoksia vältettiin tietoisesti, koska ensi lukuvuoteen on alle puoli vuotta aikaa.
– Muutama muutos tuli yläluokille menevien lasten kohdalla, mutta niissäkin kyse oli sellaisista koululaisista, jotka itse toivoivat eri kouluun pääsyä.

Karhella uskotaan tulevaisuuteen

Sitä, miten oppilasalueiden yhdistäminen vaikuttaa koulujen oppilasmääriin jatkossa, rehtorit eivät halua lähteä arvioimaan. Päätökset tehdään vuosi kerrallaan, oppilaskohtaisesti. Myöhemmin samanlaisen tarkastelun alle otetaan kaikki Ylöjärven koulut.
– Parhaimmillaan tämä tarkoittaa sitä, että oppilaat voidaan joustavasti ryhmitellä eri kouluihin. Luulen kuitenkin, että se toimii paremmin teoriassa kuin käytännössä, Keihäslahden koulun rehtori Anja Elomaa spekuloi.
Suurimmillaan vaikutukset voinevat näkyä Karhen koulussa, joka on muita neljää selvästi pienempi.  Rehtori Rakel Pikkuvirta kuitenkin muistuttaa, että uusia ekaluokkalaisia pitäisi olla lähivuosina luvassa varsin runsaasti.
– Ensi syksyn yhdistelmäluokka 1–2 tulee olemaan iso, ainakin 22 oppilaan kokoinen. Se tosin on ollut tiedossa koko tämän prosessin ajan, hän kertoo.
Pikkuvirran mukaan Karhella ei olla jääty murehtimaan koulun tulevaisuudesta pitkään jatkunutta vääntöä. Arkisen opetustyön parissa puuhatessa aikaa erikoistenkaan käänteiden ihmettelylle ei ole yksinkertaisesti ollut.
– Ei tämän jutun käänteissä ole enää mitään yllättävää. Niin monta kertaa asiat ovat jo ehtineet kääntyä ympäri, hän naurahtaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?