Enneagrammi kartuttaa itsetuntemusta

Enneagrammi-teoria jaottelee ihmiset yhdeksään persoonatyyppiin heidän toimintatyyliensä mukaan. Oman tyypin tunnistaminen voi tehdä arjesta sujuvampaa.

enneagrammiTyöyhteisövalmentaja Jutta Saanila tutustui enneagrammiin vuonna 1998. Se oli menoa. Saanila löysi vihdoin selityksen sille, miksi hän tai hänen läheisensä käyttäytyivät niin kuin käyttäytyivät – ja miksi se joskus johti konflikteihin.
Jutta Saanila on kirjoittanut aiheesta kirjan Läsnäilo – itsetuntemus ja enneagrammi (Minerva 2012).
Enneagrammi-teoriaa mallintaa yhdeksänsakarainen kuvio. Jutta Saanilan mielestä enneagrammi selittää ihmisiä harvinaisen hyvin. Meitä ihmisiä on yhdeksää tyyppiä, ja jokainen noudattaa elämässään tiettyjä selviytymisstrategioita. Juuri niihin strategioihin enneagrammi pohjautuu.
Kullakin enneagrammityypillä on omanlaisensa selviytymisstrategiat ja kompastuskivet.
− Strategia kehkeytyy jo lapsuuden vuorovaikutuksessa. Jonkun lapsuudenperheessä pärjäsi paremmin kovaäänisenä, toisen kotona mukautuvana. Aikuistuessa kehitymme, mutta perusdynamiikka ja persoonan strategia pysyvät samoina. Huomaamattaan ihminen pitää käyttäytymismallistaan kiinni, vaikkei se lapsuuden jälkeen olisi lainkaan tarpeellinen, Jutta Saanila sanoo.
Selviytymisstrategia kehittyy omien vahvuuksien yliviljelystä.
Enneagrammia käytetään muun muassa terapiakäytössä ja työpaikkojen ilmapiirin parantamisessa. CNN uutisoi viime viikolla, että yhä useampi yritys ja julkishallinnon yksikkö käyttää enneagrammia tiimityön ja johtajuuden parantamisessa. Kun tietää oman tyyppinsä, henkilökohtaiset muutoksen ja kehityksen esteet on helpompi tunnistaa. Samalla saa vahvuuksistaan enemmän irti.
Hoivaava
kakkonen
Joka tyypillä on omat piirteensä ja myös kasvusuuntansa. Hyvät kasvun mahdollisuudet löytyvät toisten enneagrammityyppien reviiriltä.
Seuraavassa luodaan hyvin pikainen ja pintapuolinen katse joidenkin tyyppien olemukseen ja mahdolliseen kasvuun.
Kolmonen on aikaansaava suorittaja mutta huonona päivänä kärsimätön ja liian kilpailuhenkinen. Nelostyyppi on individualisti, jonka tunteet kiitävät vuoristorataa. Nelonen luo elämäänsä draamaa jopa tahallaan. Hän ei osaa olla tyytyväinen vallitsevaan olotilaan vaan kaipaa aina muuta. Toisaalla olisi paremmat ystävät, sukulaiset ja työpaikka.
Kakkonen on auttaja ja hoivaaja. Hän palvelee aina ensin muita ja auttaessaan muita tyhjentyy – vaikka kokeekin saavansa auttamisesta paljon.
Kakkosen optimaalinen kasvusuunta on nelostyyppiin päin: silloin kakkonen saa keskittyä enemmän itseensä. Yleensä muita on helpompi palvella vasta, kun omat tarpeet on tyydytetty.
− Kakkosen pitäisi keskittyä enemmän oman itsen kuunteluun. Puoli tuntia päivässä riittää. Jos on vaikeaa kokonaan pysähtyä ja kuunnella itseään, kuunteluun voi antautua vaikka jotakin puuhaillessaan. Mieti, kuka olet. Älä rakenna minuuttasi toisten auttamisen ja hyödyksi olemisen varaan, Jutta Saanila neuvoo.
Seiskatyyppi on helposti innostuva ja hamuaa uusia elämyksiä sekä tavaroita. Seiskan tekee koko ajan mieli suunnitella ja aloittaa asioita. Tilanne, jossa olisi vain yksi vaihtoehto, tuntuu kahlitsevalta.
− Seiskan kannattaa nähdä elämä runsautena: joka päivä tulee uusi päivä. Ei suinkaan ajatella niin, että elämä kuluu hukkaan.
Arki
helpottuu
Jutta Saanila sanoo, että enneagrammin tuntemus ja omien toimintamallien tunnistaminen voi lisätä itsetuntemusta. Päälle liimattu selviytymisstrategia, vähän kuin väkinäinen rooli, karisee.
Ryöstöviljellyt vahvuutesi ja selviytymisstrategiasi huomaat vähitellen, kun alat tiedostaa toimintamallejasi. Niin kävi Jutallekin.
− Olen itse yhdeksikkö, joka reagoi herkästi ulkopuolelta tuleviin yllykkeisiin ja tarpeisiin. Ysi ei kuuntele tarpeeksi itseään ja on laiska viemään itseään eteenpäin. On asioita, joista hän nauttisi ja joissa omat tarpeet tulisivat tyydytetyksi, mutta hän ei näe eikä kuule niitä, Saanila kuvailee itseään ja aika monta muutakin ihmistä. Yhdeksikkö on enneagrammin yleisin tyyppi.
Kun on testin perusteella tunnistanut oman enneagrammityyppinsä, elämänvalinnat ja tyypilliset käyttäytymismallit näkyvät selkeästi. Enneagrammin tuntemus auttaa myös näkemään, mitä tyyppiä työkaveri tai sukulainen todennäköisesti edustaa.
Arki helpottuu, kun tietää, miksi joku lähipiirissä käyttäytyy ärsyttävällä tavalla. Hänen selviytymisstrategiansa vain sattuu olemaan erilainen kuin sinun.
+++++
Ylöjärven nuorisoseura järjestää enneagrammikurssin lauantaina 23. maaliskuuta. Vapaita paikkoja voi kysellä Leena Järviseltä, 040-5314510. Jutta Saanila ei ole kurssilla mukana.