Länsi-Aureen huumekuntoutuskoti Villa Hockey juhlisti pyöreitä vuosiaan

Jo kymmenen vuotta ihmeitä

Kun pirkanmaalainen Krista hakeutui aikoinaan päihdealan ammattilaisen puheille, oli hänen elämänsä varsin huonolla tolalla. Amfetamiinin, lääkkeiden ja alkoholin sekakäyttäjäksi ajautunut parikymppinen nainen kärsi paniikkikohtauksista ja jatkuvasta ahdistuksesta.
– Olin yrittänyt itsemurhaa, mutta kun se ei onnistunut, päätin hakea apua. Päättelin, että ehkäpä huono oloni johtuu sittenkin kaikista niistä päihteistä, joita käytin, hän muistelee.
Johtopäätös oli oikea. Kurulaisessa huumekuntoutuskoti Villa Hockeyssa vietetyn jakson aikana elämänilo alkoi palata ja levoton mieli rahoittua. Nyt Krista on ollut kuusi ja puoli vuotta kuivilla.
Tampereen Huumeklinikkayhdistyksen toiminnanjohtaja Mika Tuomolalle (vas.) Villa Hockey on tuttu ammatillisesti, Heli Janhoselle puolestaan oman lapsen myötä. Janhosen poika on ollut kuntoutuksessa Länsi-Aureessa kahdesti.

Tampereen Huumeklinikkayhdistyksen toiminnanjohtaja Mika Tuomolalle (vas.) Villa Hockey on tuttu ammatillisesti, Heli Janhoselle puolestaan oman lapsen myötä. Janhosen poika on ollut kuntoutuksessa Länsi-Aureessa kahdesti.

Kristan (nimi muutettu) raju ja koskettava tarina kuultiin viime perjantaina osana Villa Hockeyn 10-vuotisjuhlaa. Tampereen Komediateatterin lavalla ei tunteita piiloteltu, vaan kyyneleet virtasivat välillä vuolaasti.
Noin 150-päisestä kutsuvierasjoukosta lähes jokainen oli jossain elämänsä vaiheessa painiskellut vakavien asioiden äärellä.
– Minulla on nykyään pieni perhe ja mukava työpaikka. Haaveenani on elää ihan tavallista elämää, nyt 28-vuotias Krista totesi puheensa aikana.
– Koen olevani Villa Hockeylle aidosti velkaa sen, että poraan täällä lavalla tänään, elämäniloa säteillyt nainen hymyili ennen valtaisia aplodeja.
Länsi-Kurun entisessä kyläkoulussa sijaitsevaa huumekuntoutuskotia vuodesta 2007 johtaneen Tuula Rantasen mukaan Kristan tarina on varsin tavallinen. Suomalaiseen päihdekulttuuriin kuuluu monen aineen sekakäyttö, ja elämän sivuraiteille ajaudutaan harmillisen usein jo nuorena.
– Rankempiakin tapauksia on ollut. Osa asiakkaistamme on nyt kaduilla käyttämässä päihteitä, jotkut ovat jopa kuolleet, hän myönsi rehellisesti.
– Mutta silti koen olevani etuoikeutettu saadessani tehdä tätä työtä. Valtavan moni nuori on edennyt kohti raitista elämää meidän avullamme. Se saa jaksamaan.

”Vaikeinta on sulkea kodin ovi”

Villa Hockey on toimintavuosiensa aikana kärsinyt rahoitusongelmista, eivätkä kymmenvuotisjuhlat olleet mikään itsestäänselvyys. Muutama vuosi sitten 14-paikkaisessa kuntoutuskodissa oli tasan yksi asiakas.
– Siinä piti miettiä, laitetaanko lappu luukulle, mutta onneksi niin ei käynyt, Rantanen sanoi omassa puheenvuorossaan.
Kuntoutuvien nuorten musiikkiesityksillä kevennetyn tapahtuman kenties koskettavin tarina kuultiin erään Villa Hockeyn asiakkaan äidiltä. Rohkeasti omalla nimellään julkisuuteen suostunut eteläsuomalainen Heli Janhonen joutui poikansa huumeongelman vuoksi käymään läpi suuren kamppailun myös itsensä kanssa.
Ajatukset huonosta äitiydestä olivat kevyintä, mitä Janhonen sisäisen turbulenssinsa aikana koki. Välit poikaan katkesivat prosessin aikana täysin.
– Vaikeinta on sulkea kodin ovi omalta lapseltaan. Mutta kun ymmärsin, etten enää itse voinut tehdä asian eteen mitään, matka helpompaan oloon pystyi alkamaan, hän kertoi.
Villa Hockeyssa jo aiemmin käynyt Janhosen poika halusi viimeisimmällä kuntoutuskerrallaan nimenomaan takaisin Kuruun. Kun äiti kysyi hieman myöhemmin lapseltaan, mitä hän oli kuntoutuksessa saavuttanut, vastaus oli ”uuden minän”.
Myös kaksikon välit alkoivat paikkaantua pikkuhiljaa. Eräänlainen huipentuma sattui Seitsemisen kansallispuistossa sijaitsevan lammen rannalla.
– Poikani vei minut laiturin päähän, ja olimme siellä ihan rauhassa kahdestaan. Sanoja ei tarvittu, tunsin saavani häneen taas yhteyden, Janhonen sanoi.
– Minusta se oli ihme. Villa Hockey tekee ihmeitä, hän huokasi.

Kummolan tuesta tiukempiin aikoihin

Tarinoiden lisäksi perjantain juhlatilaisuudessa muisteltiin huumekuntoutuskodin mielenkiintoista historiaa. Muun muassa Villa Hockeyn erikoisen nimen syntytarina tuli kerrattua pariinkin otteeseen.
– Ilman Jääkiekkoliiton puheenjohtajaa Kalervo Kummolaa ei olisi meitäkään. Laji on ollut viime aikoina otsikoissa ikävistä asioista, mutta meille se edustaa pelkkää hyvää, Tampereen Huumeklinikkayhdistyksen toiminnanjohtaja Mika Tuomola lausui lyhyessä juhlapuheessaan.
Kummolan piti jopa tulla avaamaan Villa Hockeyn juhlapäivä, mutta hän estyi viime hetkillä. To

Seppo Helle on pirkanmaalaisen päihdetyön suuria taustavaikuttajia.

Seppo Helle on pirkanmaalaisen päihdetyön suuria taustavaikuttajia.

inen kuntoutuskodin

historian suurmies, Seppo Helle, sen sijaan oli paikalla. Hän oli aikoinaan se henkilö, joka taivutteli Jääkiekkoliiton ja sen alaisen Jääkiekkosäätiön Kurun hankkeen taustalle. Tukea saatiin niin riihikuivana rahana kuin kiinnelainatakauksinakin.
– Hienot ovat tunnelmat. Mukava nähdä, että homma pyörii edelleen, Ilves-legenda totesi Ylöjärven Uutisille lyhyesti.
Pienen mietinnän jälkeen Pirkanmaan huumetyön hiljainen taustavaikuttaja rohkeni tuoda julki huolensa Villa Hockeyn kaltaisten kuntoutuskotien tulevaisuudesta. Yksityisillä lahjoituksilla, julkisella tuella ja potilasmaksuilla toimintansa rahoittava Tampereen Huumeklinikkayhdistys elää nykyään monella tapaa kädestä suuhun.
Helteen mukaan on surullista, että raha määrää nyky-yhteiskunnassa niin, että huumeiden vastainen työ alkaa olla vaikeaa.
– Ennen Villa Hockeyssa oli vuoden mittaiset kuntoutusjaksot, nyt siellä ollaan lyhimmillään vain kuukausi. Eihän se todellakaan riitä mihinkään, Helle puhisi.
– Huumeet eivät maailmasta häviä ikävä kyllä mihinkään. Toivon, että Villa Hockeyn toiminta jatkuu myös seuraavat kymmenen vuotta, hän päätti.

Villa Hockey

  • Tampereen Huumeklinikkayhdistyksen 14-paikkainen huumekuntoutuskoti.
  • Sijaitsee Kurussa, Länsi-Aureen entisessä kyläkoulussa.
  • Tarjoaa lääkkeetöntä, yhteisöllistä ja toiminnallista hoitoa 16–28-vuotiaille nuorille.
  • Aloitti toimintansa kymmenen vuotta sitten.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?