Koe Jukolan viesti Uutisten joukkueessa!

Oletko miettinyt, millainen kokemus olisi suunnistaa Jukolan tai Venlojen viestissä, mutta onko halusi tyssännyt siihen, ettei sinulla ole ollut joukkuetta?
Tai onko edellisestä suunnistuskerrastasi kenties niin pitkä aika, että tarvitsisit  peruskurssin, ennen kuin voisit lähteä hakemaan rasteja numerolappu rinnassa?

Jos vastasit näihin kysymyksiin myöntävästi, Epilän Esalla ja Ylöjärven Uutisilla on sinulle hyviä uutisia. Kokoamme yhdessä suunnistajia ensi kesäkuun Jämsä-Jukolaan ja koulutamme heidät niin, että kokemuksesta tulee mahdollisimman miellyttävä.
– Kaikki vähintään 15-vuotiaat suunnistuksesta kiinnostuneet ovat tervetulleita. Tavoittelemme ainakin yhtä nais- ja yhtä miesjoukkuetta, joita rupeamme kokoamaan huhtikuussa, tavoitteena järjestää 8 –10 koulutustapahtumaa, Epilän Esan puheenjohtaja Kalle Heino kertoo.
Venlathan suunnistavat Jukola-viikonlopun lauantaina 15.6. iltapäivällä neliosuuksisen kilpailun.
Saman päivän iltana kello 23 liikkeelle pääsevät miehet, joiden seitsenosuuksinen mittelö kestää kärkijoukkueelta aamutunneille ja harrastajajajoukkueilta iltapäivän puolelle.
Nyt tarvitaan siis vähintään 11 halukasta kokemaan Jukolan ainutlaatuinen tunnelma. Heistä vähintään neljän pitää olla naisia, koska miehet eivät saa juosta Venlojen viestissä, mutta naiset puolestaan saavat osallistua Jukolan viestiin.
– Joka vuosi siellä näkee todella paljon naisia miesten kilpailussakin. Myös kesäisin iltarasteilla on erittäin paljon naisia, joten ei kuin mukaan vain! Heino houkuttelee.

Taitoja hiotaan iltarasteilla

– Nyt kiireen vilkkaa opettelemaan kompassin käyttöä sekä karttamerkkejä ja ilmoittautumaan Ylöjärven Uutisten joukkueessa Jukolan viestiin, Epilän Esan Mr. Suunnistus, Kalle Heino rohkaisee.

– Nyt kiireen vilkkaa opettelemaan kompassin käyttöä sekä karttamerkkejä ja ilmoittautumaan Ylöjärven Uutisten joukkueessa Jukolan viestiin, Epilän Esan Mr. Suunnistus, Kalle Heino rohkaisee.

Ylöjärven Uutisten nimellä Jukolaan osallistuvien joukkueiden kokoaminen alkaa teoriaopetuksella, mutta jo toisella kokoontumiskerralla siirrytään maastoon opettelemaan muun muassa kompassin käyttöä ja kartanlukua käytännössä.
– Menemme iltarasteille eri puolille Pirkanmaata tutustumaan erilaisiin maastotyyppeihin. Jämsässä suunnistetaan ennakkotietojen mukaan aina hyväkulkuisessa kangasmaastossa, johon tietysti tallautuu paljon polkuja, Kalle Heino sanoo.
– Polkuja pitkin menemällä vähemmän suunnistanutkin löytää kyllä rasteille, sillä perinteisesti apua kysytään kilpakumppaneilta, ja sitä myös annetaan, hän kertoo Jukolan hengestä.
Suunnistusväen internetin käytöstä voisivat ottaa oppia monen muun urheilumuodon ihmiset. Myös Jukolan viestillä on erinomaiset kotisivut, joihin kannattaa Heinon mukaan ehdottomasti tutustua, mikäli Ylöjärven Uutisten joukkueeseen mukaan lähteminen kiinnostaa.
– Osoitteesta jukola.com löytyy valtava määrä tietoa myös ensikertalaisille. Ne lukemalla pääsee jo aika pitkälle.
Kynnys mukaan lähtemiseen on todella matala, mutta aivan nollakuntoiselle kokemuksesta sentään tulee liian rankka. Normaalilla liikuntakyvyllä ja hoksottimilla kyllä pärjää – niin tekivät muutama vuosi sitten Aamulehden vastaavassa joukkueessa Jukolaan osallistuneetkin.

Emit-kortti ja kengät tarvitaan

Kovin mittavia varustehankintojakaan Jukolaan lähteminen ei vaadi, mutta suunnistuskengät ja kompassi sekä kevyet ulkoliikuntavaatteet ovat tarpeen. Lisäksi tarvitaan emit-kortti, jolla rastilla käynti leimataan elektronisesti.
– Nastoilla varustetut suunnistuskengät ovat paljon turvallisemmat kuin lenkkarit, eivätkä kastu sadesäälläkään. Trikoot ja t-paita soveltuvat kilpailuasuksi oikein hyvin, Heino neuvoo.
– Ostettuna emit-kortti maksaa 70 euroa, mutta sellaisia voi myös vuokrata. Samaa emitiä voi käyttää joka toisella osuudella, joten porukallakin niitä voidaan ostaa.
Vaikka sää suosisikin, miesten viestin ensimmäisillä kolmella osuudella suunnistavat tarvitsevat myös otsalampun. Hyvän led-valaisimen saa halvimmillaan 50–60 eurolla, joten kaikkiaan kuluja tulee noin 200 euroa, jollei vielä omista mitään varusteita.
– Hämärimmille osuuksille lähtevien pitää kyllä kokeilla lamppuja maastossa kartan kanssa.
Lisäksi Venlojen viestin osanottomaksu on 150 euroa ja Jukolan viestin 265 euroa per joukkue, joten kokonaiskustannukset ovat enimmillään
200–250 euroa.
Ei mahdoton maksu elämyksestä, joka on kaikkien Jukolan kokeneiden mielestä kerta kerran jälkeen aina yhtä unohtumaton.
– Jukolan kylään Jämsän keskustan liepeille tulee noin
15 000 suunnistajaa, ja kun muuta väkeä on liikkeellä toinen mokoma, alueella likkuu yli 30 000 ihmistä. Siellä kyllä saa aikansa kulumaan, mutta miesten viestin lähtöhän se on aina se kohokohta, kun melkein 1 500 suunnistajan sonnilauma säntää metsään, Heino hehkuttaa.
Jos tällainen mahdollisuus yhtään houkuttaa, kannattaa mitä pikimmin ottaa yhteyttä Kalle Heinoon, sähköposti k.k.heino@gmail.com, puhelin 040 869 9673.
Seuraamme Ylöjärven Uutisissa, miten viestiin valmistautuminen etenee ja lähdemme myös paikalle kokemaan Jukolan yön.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?