Seiväshyppääjä Urho Kujanpään hallikausi päättyi loppukilpailusta karsiutumiseen EM-kilpailuissa Puolan Torunissa tuloksella 535.
Kujanpää ylitti aloituskorkeutensa 535 ongelmitta ensimmäisellä hypyllään, mutta 550 ei tällä kertaa mennyt. Urhon sijoitukseksi 14 hyppääjän joukossa tuli 12:s.
– Vaihdoin siihen 550:een jäykemmän seipään, jolla menin Jyväskylässä 566. Kaksi ensimmäistä yritystä meni seipään vaihdossa, mutta kolmannessa yrityksessä pääsin paremmin hyppyyn mukaan ja olin jo käytännössä yli, Kujanpää harmitteli.
Vaikka 550 olisi ylittynytkin, se ei vielä olisi tuonut finaalipaikkaa, sillä siihen vaadittiin 560:n ylittäminen ensimmäisellä tai toisella hypyllä.
Urhon valmentajaisä Hannu Kujanpää seurasi karsintaa kotona Vuorentaustassa ja piti sen jälkeen yhteyttä Torunissa olleeseen lajivalmentaja Jarno Koivuseen.
– Verryttelyhypyt olivat kuulemma niin hyviä, että Urho pystyi aloittamaan korkeammalta kuin koskaan aiemmin. Se meni helposti, mutta 550:ssä tuli ensin epäonnistunut kuoppaanvienti ja sitten huono juoksu.
– Kolmannessa kaikki oli aika hyvin kohdallaan, mutta riman ylityksen jälkeisessä taitossa polvi hipaisi hieman rimaa. Rahkeissa olisi ollut varaa mennä seuraava korkeus vaikka ensimmäisellä, Hannu Kujanpää kertasi.
Hän muistutti, että Urhon taakse jäivät mestaruutta puolustanut Puolan Pawel Wojcechowski sekä Urhon pitkäaikainan treenikaveri, britti Charlie Meyers.
Kujanpään hallikausi voidaan joka tapauksessa merkitä vahvasti plussan puolelle, joten näkymät ensi kesää ajatellen ovat erinomaiset.
Tokion olympiaraja on hurja 580, mutta kisojen kohtalo on koronan takia vielä niin hämärän peitossa, että ainut mahdollisuus on keskittyä harjoittelemaan kukin parhaansa mukaan.
– En ole ikinä ollut näin hyvässä kunnossa. Juoksu kulkee hyvin ja käytössä on isommat seipäät kuin koskaan, eikä tekniikkakaan ole huonommasta päästä, Kujanpää luonnehti tilannettaan Suomen Urheiluliiton tiedotteessa.
Urho on vaihtanut Tampereen yliopistossa konetekniikasta matemaattisten aineiden opettajan opintoihin, ja niiden eteenpäin vieminen lohkaisevat keväällä ison osan aikataulusta.
– Samalla rakennetaan vahvaa peruskuntoa ja haetaan juoksuun lisää nopeutta, isä-Hannu kertoo.