Ylöjärveläinen kuulantyöntäjä Arttu Kangas panee kaikkensa peliin palatakseen yli 20 metrin viivan. Hän arvioi, että ensi kesä on hänen urallaan poikkeuksellisen tärkeä – suorastaan vedenjakaja.
– Satsaan siihen todella paljon, ja tulosta on tultava. Minun on pystyttävä reippaasti parempaan kuin muutamana viime kautena, Kangas myöntää.
Koronapandemian takia on vielä täysin mahdotonta sanoa, mitä kilpailuja vuosi 2021 yleisurheilijoille tarjoaa, mutta jos kaikki menee aivan nappiin, Kangas nähdään ensimmäistä kertaa urallaan olympiakisoissa. Tokioon päästäkseen hänen on kuitenkin noustava uudelle tasolle.
Kolmesti ulko- ja kahdesti sisäratojen EM-kilpailuissa työntänyt Arttu on polkenut tuloksellisesti paikallaan puolenkymmentä vuotta. Vuoden 2016 kesäkuussa kuula jysähti Raaseporissa 20,30 metrin päähän, ja se on edelleen hänen ennätyksensä.
Kangas ylitti 20 metrin haamurajan vielä helmikuussa 2017 hallissa, mutta sitten seurasi kolmena kesänä 19:llä alkavia tuloksia. Viime kesän parhaaksi jäi heinäkuussa Tampereella työnnetty 18,74.
– Olen työntänyt yhteensä neljä kertaa yli 20 metriä, ja niitä työntöjä yhdistää se, ettei niitä ole tarvinnut yhtään miettiä.
– Kuntonikin on ollut joka kerta ihan parhaimmillaan, mutta nimenomaan rento ja hyvä fiilis niiden tulosten taustalla mielestäni on. Kuula ei ole tuntunut painavan mitään, Arttu pohtii.
Hän tietää itsekin, että varastossa on edelleen paukkuja tuloksiin, joita hänen juniorisaavutustensa, esimerkiksi alle 20-vuotiaiden sarjan MM-nelostilan, perusteella voidaan odottaa. Keinotkin niiden esiin kaivamiseksi ovat tiedossa.
– Tällä kaudella panostan nopeuden ja kimmoisuuden parantamiseen, sillä ne eivät ole olleet parina viime vuonna riittävän hyvällä tasolla, vaikka nuorempana nimenomaan ne olivat vahvuuksiani.
Veljekset nyt isänsä valmennuksessa
Kankaanpään seudun Leiskua edustava Arttu Kangas nousi otsikoihin Matti Yrjölän valmennuksessa. Kaksi vuotta sitten Yrjölän tehtävää jatkoi Mika Halvari, mutta nyt ympyrä on sulkeutunut, ja Arttu harjoittelee isänsä Jarmo Kankaan johdolla.
– Siihen päädyttiin ihan käytännön syistä, sillä Kemissä asuva Mika ei varsinkaan nyt koronan vuoksi pysty seuraamaan harjoituksiani riittävästi. Taustatukena hän vaikuttaa edelleen, ja Matinkin kanssa juttelen aina tavatessamme.
Jarmo Kangas valmentaa myös nuorempaa poikaansa Aaronia, joka nousi raketin lailla moukarinheiton maailman huipulle viime kesänä.
– Harjoittelemme paljon yhdessä, toki hieman porrastaen niin, että näkee kunnolla molempien tekemistä, Arttu Kangas kertoo myöntäen Aaronin yllättäneen hänetkin:
– Tiesin viime talvikauden perusteella Aaronin ottaneen kehitysharppauksen, joten osasin vähän odottaa 77 metrin tuloksia, mutta 79,05 oli aikamoinen pommi.
Veljekset harjoittelevat paljon Tampereen Pirkkahallissa, jonne tiukennettujen koronarajoitusten ajaksikin järjestettiin huippu-urheilijoiden harjoitusvuorot. Tilanne on parempi kuin viime keväänä, jolloin Kankaat hikoilivat paljon autotallisalilla.
– Silloin korona sotki ohjelmia aika paljon, kun ulkona oli vielä liian kylmää tehdä lajitreenejä.
Kuusinkertainen Suomen mestari
Toissa talvena Kangas treenasi kaksi viikkoa Kanarialla, mutta viime keväänä ei etelään ollut asiaa, eikä ole nytkään. Päällimmäisenä toiveena on päästä kilpailemaan kesällä kutakuinkin normaalisti.
– Viime kesäkausi oli lyhyt, mutta muuten aika tavallinen. Uskon, että ensi kesäksikin saadaan paljon hyviä kilpailuja.
Kangas on sijoittunut vuodesta 2013 lähtien Kalevan kisoissa aina kahden parhaan joukkoon ja voittanut peräti kuudesti. Viime kesänä Eero Ahola, 21, kukisti hänet seitsemän sentin erolla.
Aholasta ja tamperelaisesta Arttu Korkeasalosta on odotettu Kankaalle kirittäjää, mutta heidänkin kehityksensä on hidastunut, osittain vammojen vuoksi. Samalla maailman parhaat pitävät 22 metrin viivaa lähes pilkkanaan.
– Tason nousun nopeus 5–10 viime vuonna on yllättänyt, Kangas pohtii.
Perhe on nyt kolmihenkinen
Arttu ja Taru Kangas muuttivat Ylöjärven Asuntilaan vuonna 2019 asuttuaan sitä ennen kaksi vuotta Tampereen puolella Lamminpäässä.
Perhe kasvoi viime heinäkuussa esikoistytär Eevillä, joten rauhallinen ja turvallinen asuinympäristö on tässä elämänvaiheessa tavallistakin tärkeämpää.
– Halusimme asettua Pirkanmaalle Tarun päästyä opiskelemaan Tampereen yliopistoon. Lamminpäästä oli helppo siirtyä Ylöjärven puolelle. Täällä asuminen on vastannut toiveitamme hyvin, Kangas sanoo.
Hän työskenteli pitkään kouluttajana Porin prikaatissa Niinisalossa, mutta aloitti tänä syksynä opiskelut Tampereella. Aikaa perheelle ja urheilulle on nyt enemmän.
– Viran puolesta sain kyllä aiemminkin treenata riittävästi. Suosittelen Puolustusvoimien palvelukseen jäämistä nuorille, mutta urheilijakouluttajien vakansseja on vain kymmenen, ja niiden tilannetta pitää seurata olympiakomitean kautta.