Värejä ja dynamiikkaa

Espanjalaista Francisco Bernieriä on sanottu yhdeksi sukupolvensa parhaista klassisen kitaran taitajista. Maanantaina Bernier esiintyy Ylöjärvellä. Konsertti on osa Tampere Guitar Festivalin kitarakierrosta.
Värien ja dynamiikkojen herkkä vaihtelu on Francisco Bernierin vahvuus. (Kuva: LuisCastillaFotografía)
Värien ja dynamiikkojen herkkä vaihtelu on Francisco Bernierin vahvuus. (Kuva: LuisCastillaFotografía)

Kitaristin soittoa leimaavat hyvin laaja värien ja dynamiikkojen kirjo sekä mielikuvituksellisuus.
Bernier opettaa Sevillan kuninkaallisessa konservatoriossa ja on myös Sevillan kitarafestivaalin taiteellinen johtaja.
Lukuisissa kitarakilpailuissa palkittu Bernier on esiintynyt yli 35 maassa niin soolokonserteissa kuin yhdessä sinfoniaorkestereiden kanssa. Ensi maanantaina pysähdyspaikaksi osuu Ylöjärvi. Bernierin erityisalueeksi on muodostunut uudehko kitaramusiikki, ja hän on muun muassa Espanjan merkittävimpiin nykysäveltäjiin kuuluvan Antón García Abrilin musiikin vakuuttava tulkki sekä promoottori. Suurinta kiitosta hänen lukuisista levytyksistään on saanut juuri García Abrilin musiikkia sisältävä äänite.
Ylöjärvellä espanjalainen keskittyy ennen kaikkea vanhan musiikin mestareiden teoksiin.

Jo kymmenes kerta

Bernierin konsertti on osa Tampere Guitar Festivalia. Kesäkuun ensimmäisellä viikolla järjestettävä festivaali toteutuu tänä vuonna kymmenennen kerran. Tapahtuma keskittyy edelleen alkuperäisen ideansa mukaisesti akustisen kitaran ja sen monipuolisten mahdollisuuksien esittelemiseen.
Festivaali pitää sisällään muun muassa konsertit Tampere-talossa sekä OFFklubit Tampereen keskustassa.

Kitaramusiikkia pitkin pitäjiä

Uutta on Pirkanmaan kitarakierros-niminen tapahtuma, joka vie klassisen kitaramusiikin konsertit seitsemään Tampereen lähikuntaan. Festivaalikonsertteja on ollut Ylöjärvellä ja parissa muussa Tampereen lähikunnassa edellisinäkin vuosina, mutta vasta nyt ne on niputettu yhteisen otsikon alle.
− Tavoite on tuoda kulttuuri lähelle kuulijaa, tehdä kitaramusiikkia aiempaa tutummaksi ja tavoittaa uutta yleisöä. Samalla kitarakierros tähtää kuntien kulttuuripalvelujen saatavuuden ja saavutettavuuden parantamiseen, festivaalijohtaja Tomi Tolvanen sanoo.
Kierros toteutetaan yhteistyössä kuntien ja seurakuntien kanssa, ja sitä tukee opetus- ja kulttuuriministeriö.
– Nykyaikana valtaosa kuunneltavasta musiikista on viimeisten vuosikymmenten ajalta. Yksittäisten klassisen musiikin kokemusten koetaan olevan riittävä kosketuspinta lajiin, mutta kyseessä on varsinainen aarreaitta, Tolvanen vakuuttaa.
Kitarakierroksella soi musiikki 1500-luvulta tähän päivään saakka. Koska kitarakierroksen konsertit ovat klassista kitaramusiikkia, suuri osa niistä järjestetään kirkoissa. Kirkkojen akustiikka nimittäin on usein omaa luokkaansa.
– Konsertteja kiertäessä kuulijalle tulevat samalla tutuiksi tyylillisesti hyvinkin erilaiset kirkot ja kirkkomiljööt. Arkkitehtuuri ja alttaritaulut eri aikoina valmistuneissa kirkoissa tarjoavat mielenkiintoista katseltavaa. Vanhin kirkoista on Lempäälässä sijaitseva 1500-luvulla rakennettu Pyhän Birgitan kirkko, jossa kuullaan musiikkia juuri tuolta ajalta, festivaalijohtaja kertoo.
Osaan konserteista järjestetäänkin bussikuljetus Tampereen keskustasta. Konsertteja järjestetään Tampereen lisäksi Kangasalla, Lempäälässä, Nokialla, Orivedellä, Pirkkalassa ja Ylöjärvellä.

Francisco Bernier: Early Masters & more maanantaina 2. kesäkuuta kello 19 Ylöjärven kirkossa.

Kommentointi on suljettu.