Pallo tottelee vireitä ikämiespelaajia

Minkä lentopalloilija nuorena oppii, sen hän taitaa ikämiehenäkin. Hän haluaa myös nauttia harrastuksensa parhaista puolista mahdollisimman pitkään.
Täysi kuusikko koossa harjoituksissa: vas. Veli-Matti Mettomäki, Juha Penttolä, Jari Ylijoki, Pasi Leppänen, Arto Nääppä ja Mikko Junno. Kuvasta puuttuvat Timo Soli, Olli Kainulainen, Jari Koivunen ja Markku Jousranta. Ryhdin M50-joukkueessa ovat tällä kaudella pelanneet myös Petri Huutoniemi ja Kimmo Mäkinen.
Täysi kuusikko koossa harjoituksissa: vas. Veli-Matti Mettomäki, Juha Penttolä, Jari Ylijoki, Pasi Leppänen, Arto Nääppä ja Mikko Junno. Kuvasta puuttuvat Timo Soli, Olli Kainulainen, Jari Koivunen ja Markku Jousranta. Ryhdin M50-joukkueessa ovat tällä kaudella pelanneet myös Petri Huutoniemi ja Kimmo Mäkinen.

Niin tekee ylöjärveläinen miesporukka, joka kokoontuu kahdesti viikossa harjoituksiin ja osallistuu sekä paikallisiin että valtakunnallisiin sarjoihin Ryhdin nimissä.
Tampereen kuntosarjassa ikämiehet pelaavat huomattavasti itseään nuorempiaankin vastaan, mutta SM-mittelöissä sarjana on 50-vuotiaat. Hyvin menee, sillä huhtikuun viimeisenä viikonloppuna ryhtiläiset matkustavat Naantaliin SM-lopputurnaukseen.
– Sijat 4–6 ovat meille realismia, mutta yhtä hyvin voimme löytää itsemme 12. sijaltakin, Pasi Leppänen arvioi.
– Kyllä neljän parhaan sakkiin pääseminen on ihan mahdollista, jos kaikki menee hyvin. Ei meillä ole siellä kuin voitettavaa! porukan puuhamies Veli-Matti Mettomäki säestää.
Katetta optimismille antoi karsintaturnaus, jossa Ryhti kaatoi Rantaperkiön Iskun viimevuotisen SM-hopeajoukkueen 2–0 ja eteni suoraan kauden huipentumaan.
Mettomäki laskee Iskun nytkin suosikeiksi, mutta muitakin kovia joukkueita Naantalissa tulee vastaan.
– Turkulainen Well Parrat, himankalainen Särkät Volley, jyväskyläläinen Vihtavuoren Pamaus ja isäntäjoukkue VG-62 löytynevät kärkipäästä, Mettomäki kaavailee.
– Pelimme on mennyt kovasti eteenpäin kauden mittaan; sen on voinut huomata parissa turnauksessakin. Emme vain höntsäile, sillä sarjoihin osallistuminen on muuttanut harjoitustenkin luonnetta, hän sanoo.

Maajoukkuemies Koskinen sparraa

Ikämieslentiksessä on mukana paljon entisiä SM-sarjapelaajia ja jopa Suomea miesten maajoukkueessa edustaneita miehiä. Ryhdin viisikymppisistä Leppänen on pelannut pääsarjassa, mutta joukkueen kanssa samassa porukassa harjoittelee meriiteiltään vielä kovempikin mies, Raimo Koskinen.
Koskinen, 68, valittiin Suomen parhaaksi lentopalloilijaksi peräti neljästi vuosina 1971–1974. Hän pelasi 142 maaottelua. Ikämiehissä Koskinen edustaa Well Parrat -seuraa, mutta hän sparraa mielellään ryhtiläisiä ”junioreita”.
– Olen harjoitellut aina 20 vuotta itseäni nuorempien kanssa. Nämä olivat aluksi ihmeissään, koska kun menen kentälle, en voi antaa periksi, mutta nyt he ovat tottuneet siihen, Koskinen velmuilee.
– Rami on tuonut treeneihimme kunnon asennetta, sillä hän ei löysäile ikinä! Mettomäki ja Leppänen kiittelevät.
Ryppyotsaista ei veteraaniporukan touhu kuitenkaan ole. Jo varttitunnin juttutuokio pukukopissa ennen harjoituksia paljastaa, että huumori kukkii.
– Se on vaihtelevan tasoista, mutta jos joku lähtee hieman huonolla tuulella kotiin, hän todennäköisesti tulee seuraavalla kerralla ensimmäisenä salille, Leppänen kertoo.
Harjoitukset ajoittuvat aika myöhään, sillä tiistaisin pallo saa kyytiä kello 20 alkaen Takamaan ja torstaisin samaan aikaan Metsäkylän koululla. Treenit kestävät usein 21.45:een, mutta sen jälkeen on vielä yksi olennainen ohjelmanumero jäljellä.
– Käymme aina yhdellä oluella harjoitusten jälkeen. Se on meidän facebookimme, jossa kuulumiset vaihdetaan, Mettomäki paljastaa.

Stressinpoistoa parhaimmillaan

SM-lopputurnaukseen Ryhti saa näillä näkymin yhdeksän pelaajan ryhmän, sillä loukkaantumisten vuoksi kaksi joutuu jäämään sivuun. Harjoituksissa käy tavallisesti 12–16 miekkosta.
Vaikka ydinryhmä on ollut jo vuosikausia koossa, uudet pelaajat ovat aina tervetulleita mukaan, mutta ihan kuka hyvänsä ei näin pitkän linjan lentopalloilijoiden joukkueeseen voi tulla.
– Pelaajatausta pitää olla, sillä muuten tämä on liian kovaa leikkiä. Ryhdillä on toinen kuntolentisryhmä heille, jotka haluavat kokeilla ilman kunnon lajitaustaa, Leppänen täsmentää.
– Pukukopissa yleensä kuullaan ensin, kenellä mikin paikka on tänään kipeänä. Osa meistä kuntoilee muutenkin, mutta osalle tämä on ainut liikuntaharrastus.
Lentisharrastuksen sosiaalista merkitystä ei kannata aliarvioida.
Samanhenkisessä porukassa yhdessä liikkuminen huoltaa sekä mieltä että kehoa.
– Tämä on meidän omaa aikaamme. Pääsee pariksi tunniksi kotoa pois…Leppänen virnuilee.
– Pää tyhjenee tehokkaasti muista asioista, sillä tämä on stressinpoistoa parhaimmillaan, Mettomäki vahvistaa.
– Me nyt satumme pelaamaan lentopalloa, mutta sama vaikutushan sillä olisi, jos olisimme vaikka futsalin harrastajia, Leppänen miettii.

Comments are closed.