Vuorentaustalainen Maritta Moisio ei ymmärrä kukkien päälle, mutta kasvimaalla hän on touhunnut koko ikänsä. Siksipä hänen kotipihansa on muovautunut vuosien saatossa marjoja, vihanneksia ja yrttejä pursuavaksi hyötypuutarhaksi, jonka sato pakastetaan myöhempää käyttöä varten. Kuvagallerian ja faktalaatikon löydät jutun lopusta.
Maritta Moisio esittelee kotinsa puutarhaa ensi viikon sunnuntaina järjestettävässä, yleisölle avoimessa Avoimet puutarhat -tapahtumassa, mutta lupasi tarjota esittelykierroksen Ylöjärven Uutisille ennen varsinaista tapahtumaa.
Mäkirinteeksi kutsuttu piha ei ole nimittäin mikään tavallinen silmiä hivelevä ja kukkaloistoa tarjoileva puutarha. Toki kukkapenkkejäkin on pihapiiriä piristämässä, mutta varsinainen esittelyn aihe löytyy pihan perältä.
Sinne Moisio on perustanut suuren kasvimaan kasvihuoneineen, joiden monipuolinen sato ruokkii talon asukkaat pitkälle talveen asti.
Aronia on paras hillomarja
Aloitetaanpa kierros vaikkapa marjoista.
Marja-aroniapensas on tuttu näky esimerkiksi taloyhtiöiden pihoilla, mutta Moision puutarhassa pensaan marjasato päätyy hilloksi. Huipputerveellinen aronia onkin Moision mukaan erinomainen juuri hillossa.
– Vähän kun lisää omenaa sekaan, niin maku on todella hyvä. Me käytämme aroniaa lähinnä puuron päällä, lättyihin ja jäätelön kanssa, mutta se sopii oikeastaan kaikkiin ruokiin.
Päärynää ensimmäinen sato
Aronian lisäksi puutarhan pensaissa kasvaa myös esimerkiksi vadelmaa, musta- ja punaviinimarjaa ja karhunvatukkaa. Kasvimaalla maankamarassa kukkivat mansikantaimet, joiden marjat ovat pian kypsiä.
– Muuttaessamme tänne 19 vuotta sitten oli kompostin vieressä mansikkamaa. Sieltä selvisi hengissä yksi taimi, joka alkoi jakautua. Tässä sitä on nyt.
Pihassa viljellään myös hedelmiä. Perinteisen omenapuun lisäksi kasvimaan kupeessa kasvaa päärynäpuu, joka tuottaa tänä vuonna ensimmäiset päärynänsä.
– Puu istutettiin viitisen vuotta sitten, joten satoa on saatu odotella.
Luottokumppanit: yrtit
Yrtit ovat Moision luottokumppanit ruoanlaitossa. Siksi hänen kasvimaallaan kasvaa esimerkiksi meiramia, timjamia, basilikaa, persiljaa, ruohosipulia ja lipstikkaa.
– Lipstikka sopii ruokaan kuin ruokaan, vaikka sillä on vahva maku. Mielestäni se korostaa kivasti ruoan omaa makua, hän sanoo.
Osa yrteistä kasvaa suojassa kasvihuoneessa. Saman katon alla majailevat myös tomaatin, avomaankurkun ja munakoison taimet.
Uuden perunan voi pakastaa
Varsinaisella kasvimaalla Moisio viljelee muotikasvi härkäpapua, hernettä, lehtikaalia ja juureksia, kuten palsternakkaa ja harsojen alla kasvavaa porkkanaa. Parhaimpana vuonna porkkanaa on saanut nostaa maasta syyskuulle saakka.
Perunaakin on kahta eri lajiketta. Siikli-perunan lisäksi Moisio on istuttanut tänä vuonna myös Timoa.
Pitkälti itse oppinut viljelijä antaa vinkin uuden perunan pakastamiseen.
– Riittää, että perunaa keittää sellaisen viisi minuuttia niin, että se hiukan pehmenee. Sitten sen voi pakastaa. Pakasteesta ottaessa se on melkein kuin uusi, hän neuvoo.
Kesäkurpitsa tarvitsee pölytysapua
Kokeilemisen ja opiskelun kautta Moisio on oppinut myös kesäkurpitsan käyttäytymisestä: se tarvitsee viljelijältään pölytysapua.
Moisio ottaa vanupuikon, jolla hän kaivaa kasvin poikakukan hedettä ja tupsuttaa sen paksumpivartiseen tyttökukkaan.
– Osa ihmettelee, miksi kesäkurpitsa kuivahtaa kesken kaiken. Tässä saattaa olla syy.