Mutanttijänis-romaani kertoo puistonvartija Iikasta, joka törmää Seitsemisessä rusakon ja jäniksen risteymään. Siitä alkaa tarina, joka esittelee hienosti Seitsemisen luontoa ja eläimiä.
Ralf Henriksson on kirjoittanut Suomen tiettävästi ensimmäisen kansallispuistoon sijoittuvan kaunokirjallisen teoksen.
Kirja polkaisee käyntiin, kun päähenkilö Iikka töytäisee mopollaan mutanttijänistä, eli rusakon ja metsäjäniksen risteymää.
Rusakon ja jäniksen hybridiä voi tavata Suomen luonnossa muutenkin, joskaan ei aivan samanlaista kuin Henrikssonin romaanissa.
Mutanttijäniksen löytyminen aiheuttaa ”tiedemaailmaa ravisuttavan mediaspektaakkelin”, joka pilaa kansallispuiston rauhan.
Harvinaisia suovehkoja ja raatteita
Romaani sisältää runsaasti huumoria, mutta myös vakavia aiheita.
Näiden lisäksi Mutanttijänis kertoo hienolla tavalla Seitsemisen luonnosta ja esittelee esimerkiksi Multiharjun aarnimetsän, jossa voi nähdä noin 400 vuotta vanhoja mäntyjä. Romaani kertoo myös eläimistä ja harvinaisista kasveista.
– Seitsemisessä kasvaa harvinaisia valkoisia suovehkoja ja vaaleanpunaisia raatteita. Siellä on myös Suomen eteläisin riekkokanta. Koskikaran puuhiakin on mukava seurata, ja on siellä myös liito-oravia ja saukkoja, Henriksson kertoo esimerkkejä kirjansa annista.
Henriksson halusi alun perin kirjoittaa nimenomaan Seitsemisestä. Juonen ja henkilöt hän kehitteli vasta miljööstä päätettyään.
Kova tahti: kaksi kirjaa vuodessa
Kansallispuisto on Ikaalisissa asuvalle Ralf Henrikssonille tärkeä paikka, jossa hän vieraili ensimmäisen kerran lähes 30 vuotta sitten – ja ihastui.
– Kävelimme siellä vaimon kanssa Multiharjun aarnimetsässä.
Pariskunta käy Seitsemisessä lähes joka vuosi. Fiilis voi syttyä yhtäkkiä, ja silloin Henriksson sanoo, että mitä jos taas lähdettäisiin.
– Vaimo vastaa, että mennään vaan. Teemme eväät ja lähdemme.
Luonto on Ralf Henriksson tärkeä, ja hän onkin tunnettu ennen muuta luonto- ja eräkirjoistaan. Hän on tosin kirjoittanut myös muuta, kuten dekkareita ja Nuijasota-aiheisen romaanin.
Henriksson on myös erittäin tuottelias kirjailija. Hän on kirjoittanut kuudessa vuodessa 12 kirjaa.
Kirjailija on lisäksi tehnyt sen, mistä moni vain haaveilee: vaihtanut aikuisiällä sekä uransa että koko elämäntyylinsä.
Iso elämänmuutos: Tampereelta maalle
Ekonomi Henriksson teki ensin 30-vuotisen työuran bisnesmaailmassa ja toimi esimerkiksi Tamrockin Myllypuron tehtaan talousjohtajana ja muissa vastaavissa töissä.
Työ oli raskasta, ja päälle 50-vuotiaana Henriksson päätti jättää työnsä ja alkaa kirjoittaa kirjoja.
– Tein aiemmin 12 tunnin työpäiviä ja paljon ulkomaanmatkoja. Lähdin Pirkkalan lentokentälle neljältä aamulla ja palasin Euroopan tytäryhtiöstä viimeisellä koneelle puoli yhdeltä yöllä.
Uuden uran aloittamisen mahdollisti yksityinen eläkevakuutus. Sekin auttoi, että lapset olivat aikuisia.
Henriksson ja vaimo myivät Tampereen asuntonsa ja muuttivat Ikaalisten ja Jämijärven rajalle kylään, jossa sijaitsee vaimon lapsuudenkoti.
Siellä Henriksson kirjoittaa, kasvattaa metsää ja nauttii luonnosta.
– Kun menee ovesta ulos, saattaa nähdä suden tai ilveksen jäljet. Ja neljä hirveä kulkemassa rannassa. Lähin naapuri on puolen kilometrin ja kauppa kymmenen kilometrin päässä.
Lihansyönti vaihtui kasviksiin
Elämänmuutos on muuttanut Henrikssonin suhdetta luontoon.
Hän vietti luonnossa aikaa jo lapsena ornitologi-isänsä kanssa. Myöhemmin hänellä oli työkaveriporukka, joka matkusti säännöllisesti Kainuuseen tai Lappiin metsästysreissuille.
Henrikssonia kiehtoi eräolosuhteissa ponnistelu ja luonnossa oleminen, metsästys oli sivuseikka.
Vanhemmiten hän lopetti metsästyksen kokonaan, ja ”vaihtoi kiikarin kameraan”. Samalla loppui myös lihan syönti.
– Hirvenliha alkoi ällöttää. Jouduin kaatamaan hirven, ja tulin surulliseksi sen puolesta.