Vastine

Vastineena Tomi Saariston mielipidekirjoitukseen (Ylöjärven Uutiset 14.3.2018) sanottakoon ensinnäkin, että tämän kokeilun yksityiskohdat ovat olleet hieman epäselviä ja auenneet vasta ensi uutisointien jälkeen hieman lisää. Epäselvä kokeilu, epäselvin tavoittein se silti vaikuttaa olevan.
Olen aiemmin ymmärtänyt, että kokeilun mahdollisesti toteutuessa ruotsin kieltä voitaisiin tarjota halukkaille kokeiluun osallistuville joka tapauksessa kahdeksannelta luokalta alkaen. Nyt tämä on muuttunut jyrkempään muotoon ja ilmeisesti käytännössä kokeilu siirtäisi ruotsin opiskelun aloittamista kahdella vuodelle eteenpäin.
Tästä näkökulmasta kokeilun järkevyys edelleen ihmetyttää, sillä kieliohjelman mukaan esimerkiksi saksaa voi peruskouluaikana valita niin 4. luokalta sekä 8. luokalta alkaen, mikäli sopeutustoimenpiteiden vuoksi vuonna 2012 melko korkeaksi nostettu 16 oppilaan ryhmäkokoraja vain täyttyy.
Alkuperäinen huoleni koski ruotsin poisvalitsemista. Tällaisen epätoivottavan tilanteen sijaan voisimme mahdollistaa paremmin valinnaiskielten opiskelun useammalle lapselle eri puolilla kaupunkia muun muassa laskemalla ryhmäkokorajaa.
Huoleni oikeusturvasta siis koski sellaista tilannetta, jossa ylöjärveläinen nuori ei peruskoulunsa aikana opiskelisi lainkaan toista kotimaista kieltä, ja näin ollen hänen jatkokoulutusvaihtoehtonsa ja työmahdollisuutensa – myös kotimaassa – kaventuisivat.
Ratakiskosta vääntäen: Suomessa usealla alalla pitää osata molempia kotimaisia kieliä, sillä meillä on kaksi virallista kieltä. Tutkintovaatimukset korkea-asteella sisältävät myös ruotsin kielen hallinnan. Valinnaisuus ei ole ongelmallista oikeusturvan kannalta, vaan se, että maamme virallinen kieli jätettäisiin täysin pois.
Mielestäni kaupunkina koulutuspolitiikkamme tulee perustua samojen laajojen mahdollisuuksien tarjoamiseen, ja ruotsin kielen totaalinen poisvalinta eriarvoistaisi lapsia poissulkien monia tutkintoja ja töitä, joissa vaaditaan toisen kotimaisen kielen osaamista.
Toisin kuin Saaristo huomauttaa, vihreät eivät vastusta tätä aloitetta, eikä muitakaan aloitteita tai kehittämisajatuksia sen vuoksi, että toinen poliittinen ryhmä on sen taustalla. Minua huolestuttaa kokeilun sisältö, sekä miten se vaikuttaa siihen mahdollisesti osallistuvien tulevaisuuteen.
Huomauttaisin vielä, että aloite todellakin on tullut politiikasta, kuten Saaristokin mainitsee, ja sen vuoksi on perin omituista, että kokeiluun lähdettiin ilman avointa poliittista keskustelua.
Naulan kantaan Saaristo osuu sanoessaan, että vihreät korostavat koulutuksen tärkeyttä. Totta! Vihreä koulutuspolitiikka on juurikin sitä, että tarjotaan jokaiselle lapselle yhdenvertaiset mahdollisuudet hyvän ja laadukkaan koulutuksen muodossa.

Jenni Kiiskinen
kaupunginvaltuutettu (vihr.)