Huhtikuun 5. päivä vuonna 2013 jää asuntilalaisen Sami Tunturin mieleen varmasti pitkäksi aikaa. Tuona kevättalvisena päivänä hän huomasi sähköpostilaatikossaan viestin Ylöjärven Ryhdin Pia Viitaselta.
Perinteikkään urheiluseuran yhteydenotto aloitti tapahtumasarjan, joka toteutti Tunturin pitkäaikaisen haaveen. Miehen rakkain harrastus frisbeegolf on nyt virallisesti osa kasvukaupungin urheiluelämää.
– Pia lähestyi viestillä heti sen jälkeen, kun Ylöjärven Uutiset oli julkaissut asiaa koskevan jutun. Se tuntui todella hyvältä, Tunturi hymyilee.
Kunnioitettavaan 83 vuoden ikään ehtineen Ryhdin ja frisbeegolfin liitto on trendikkäästi ilmaistuna win-win-tilanne. Häviäjiä ei ole, tarkastelipa asiaa mistä kulmasta hyvänsä.
– Otin yhteyttä Samiin, koska hyvän monilajiseuran pitää pysyä ajan hermoilla. Frisbeegolf on mukava, luonnonläheinen urheilulaji, joka ei riitele muiden lajiemme kanssa, Pia Viitanen kertoo tyytyväisenä.
Sami Tunturin mukaan frisbeegolfjaosto saa toimia Ryhdissä varsin itsenäisesti. Vanhan kansan urheilu- ja raittiusseuratoiminnasta tuttu sanelupolitiikka ei olisi innokkaalle vetäjälle sopinutkaan.
– Alun perin tavoitteena oli perustaa frisbeegolfille kokonaan oma seura, koska se on tässä lajissa yleistä. Kun vähän tutkin asiaa, en löytänyt Suomesta äkkiseltään yhtään monilajiseuran alla toimivaa aktiivista frisbeegolfjaostoa, Tunturi miettii.
– Olen kuitenkin tyytyväinen, että asiat järjestyivät lopulta näin. Nyt meidän harrastajien ei tarvitse huolehtia perustamisbyrokratiasta, vaan voimme keskittyä pelkästään olennaiseen, hän muistuttaa.
Tällä hetkellä FrisbeeGolf-Ryhti nimisessä jaostossa toimii muutaman hengen vireä ydinjoukko. Takana ovat myös ensimmäiset omin voimin järjestetyt viikkokisat Julkujärven 21-väyläisellä radalla.
– Osallistujia oli kymmenkunta, mikä oli erittäin hyvin. Pelkäsin vähän, että tulijoita olisi heti alussa valtavasti, mutta tämä oli juuri sopiva määrä, Tunturi naurahtaa.
Kaukaisimmat viikkokisailijat saapuivat puutarhakaupunkiin jopa 60 kilometrin päästä. Kilpailusta hurjan innostunut Tunturi oli mainostanut uutta seuraa aktiiviharrastajien nettifoorumilla niin innokkaasti, että tieto oli levinnyt pitkin Pirkanmaata.
– Olin huudellut viikkokisoista kolmessa eri viestiketjussa. Jotkut keskustelijat ihmettelivät avoimesti, miksi siitä piti niin monessa paikkaa ilmoittaa, mies itse hekottaa.
Radan kehittäminen ensisijaisen tärkeää
Hurjassa kasvussa olevan lajin tulevaisuuteen Ylöjärvellä uskovat sekä Ryhti että Tunturi. Kasvukaupungin laaja ja monipuolinen väestöpohja riittää frisbeegolftoiminnan pyörittämiseen, kunhan harrastusmahdollisuuksista pidetään huolta.
Ykkösasiana on Julkujärven frisbeegolfradan olosuhteiden kohentaminen. Lajin pitkäaikaisten harrastajien keskuudessa haastava rata on suosittu, mutta aloittelijoita se ei houkuttele. Monikin asia on pikkaisen rempallaan.
– Täällä on paikka paikoin epäsiistiä, eikä esimerkiksi rataopasteita ole ollenkaan. Lisäksi koiraharrastajat ovat kertoneet, ettei tänne tulevan tien varteen saisi pysäköidä autoa, koska kyseessä on pohjavesialue, Tunturi listaa.
Frisbeegolfharrastajat eivät tyydy pelkkään nurinaan, vaan haluavat ottaa alueella ohjat rohkeasti omiin käsiinsä. Tunturi toivoo, että uusi lajijaosto saisi Ylöjärven kaupungilta vastuuta alueen kunnossapitoon ja kehittämiseen liittyvissä asioissa.
– Vielä en ole päässyt juttelemaan asiasta kaupungin vapaa-aikatoimenjohtajan kanssa, mutta tarkoitus olisi. Kun radan ylläpito on satunnaista, täällä näyttää miltä näyttää. Tiedämme, että kaupungin rahat ovat näinä aikoina tiukassa, mutta Pirkanmaan frisbeegolfväellä riittäisi innokkuutta tehdä radan eteen jotakin.
Tavoitteet asetettu korkealle
Kovasta nosteestaan huolimatta frisbeegolf ei ole vielä vakiinnuttanut paikkaansa ylöjärveläisessä urheiluelämässä. Jo pelkkä Ryhdin historia tuntee monta lajia, joiden toiminta puutarhakaupungissa on vuosien saatossa tyrehtynyt hyvästä alusta huolimatta kokonaan.
Tunturi tiedostaa asian, muttei suostu nöyristelemään. Odotukset kiekon viskelyn tulevaisuudelle Ylöjärvellä ovat optimistisia.
– Kolmen vuoden päästä aktiiviharrastajia voisi olla noin 30 ja viiden vuoden kuluttua 50. Isot kansalliset kisatkin täällä voisi järjestää, ehkä jo ensi kesänä, hän lataa.
+++++
DiscGolf-Ryhdin historian toiset viikkokisat Julkujärven frisbeegolfradalla torstaina 25. heinäkuuta klo 17.15. Ilmoittautumiset klo 17 mennessä, pieni osanottomaksu. Katsojille vapaa pääsy.