Kysyimme ylöjärveläisen Hautauspalvelut Lajusen yrittäjältä Petri Lajuselta, millaista etikettiä liikenteessä tulee noudattaa, kun kohtaa ruumisauton.
Kokenut hauturi ja ylöjärveläisyrittäjä Petri Lajunen on viettänyt 35-vuotisesta urastaan 15 vuotta ruumisauton eli hautausauton ratissa. Tänä aikana hän kertoo huomanneensa muutoksen siinä, miten muu liikenne suhtautuu vainajia viimeiselle matkalleen kuljettavaan ajoneuvoon.
Lajunen sanoo, että aikaisemmin jopa autokoulussa opetettiin, että hautausautolle ja sen perässä mahdollisesti kulkevalle saattueelle osoitetaan kunnioitusta hidastamalla oman auton vauhtia. Hautausautoa ei myöskään saanut ohittaa.
– Ennen vanhaan oli tapana, että kävelijätkin pysähtyivät ja ottivat hatun pois päästä kohdatessaan hautausauton. Käytäntö on yleinen edelleen Pohjanmaalla ja Pohjoisessa Suomessa.
Lajusen mukaan nykypäivänä etiketti on monelta unohtunut, erityisesti eteläisessä Suomessa.
– Hautausauton kunnioitus on muuttunut todella huonoon suuntaan, ja liikenteessä näkyy vahva minä, minä, minä -mentaliteetti. Kaahataan ohi kiireessä eikä ajatella, että tuossa saatetaan vainajaa, joka on jonkun läheinen.
Lajusen mukaan välinpitämättömyys hautausautoa kohtaan on arkipäivää. Vuosien aikana hän on nähnyt myös törkeää käytöstä, joka on onneksi harvinaista.
– Törkeimmät tapaukset ovat niitä, että torvea on soiteltu ja nyrkkiä on puitu. Jopa keskisormea on näytetty liikennevaloissa.
Saattueen on pysyttävä perässä
Hauturi ei usko, että kellään itsessään on mitään hautausautoa vastaan, vaan kunnioituksen puute liittyy erityisesti liikenteessä vallitsevaan kiireeseen.
Lajusen mukaan hautausautolla ajetaan usein muuta liikennettä hitaammin, sillä sen perässä saattaa olla useamman auton saattue, joka seuraa vainajan kuljetusta esimerkiksi kirkolta hautausmaalle, jopa toiselle paikkakunnalle.
– Hautausauton kuljettajan on sovitettava nopeus siten, että saattue pysyy perässä. Monia varmaan ärsyttää liikenteessä se, että hautausauto hidastaa liikennevaloihin, vaikka siellä palaisivat vihreät. Tämä tehdään sen vuoksi, että saattue pysyisi kasassa ja jotta kaikki pääsisivät samoilla vihreillä risteyksen läpi.
Lajunen muistuttaa, että hautausauton kyydissä on usein myös omaisia vainajan saattajina. Hän toivoo, että muut liikenteen käyttäjät muistaisivat tämän kohdatessaan hautausauton.
– Haluaisin, että muut autoilijat ajattelisivat tilanteen omalle kohdalleen. Että miten sinä haluaisit muun liikenteen käyttäytyvän, kun istut autossa surun murtamana saattamassa omaistasi.
Jos autossa on lippu, se kuljettaa vainajaa
Mitä autoilija voi liikenteessä tunnistaa hautausauton ja osoittaa kunnioituksensa? Lajusen mukaan huomiota kannattaa kiinnittää erityisesti auton keulassa mahdollisesti olevaan lippuun: mikäli puolitangossa oleva suomenlippu on paikallaan, on auton kyydissä vainaja.
– Auto voi olla matkalla sairaalaan, kirkolle tai vaikkapa krematoriolle. Vainajan kanssa voidaan ajaa myös esimerkiksi kodin tai kesämökin kautta, mikäli omaiset niin toivovat.
Lajunen sanoo, että hyvä tapa osoittaa kunnioituksensa hautausautolle ja mahdolliselle saattueelle, on vauhdin hidastaminen. Mikäli autoilijalla ei ole kiire, hän voi jäädä ajamaan saattueen perään.
– Hautausauton saa ohittaa, mutta kunnioitusta voi osoittaa hidastamalla ja vaikkapa ihan nyökkäämällä kohdalla ohitustilanteessa. Ohittaessa kannattaa jättää myös riittävä välimatka ennen kuin palaa takaisin oikealle kaistalle. Hautausauto halutaan pitää aina mahdollisimman puhtaana, minkä vuoksi olisi kohteliasta, etteivät kanssa-autoilijat ajaisi aivan edessä roiskien likaa auton ja lipun päälle.
Fakta: Näin tunnistat hautausauton ja noudatat hyvää etikettiä kohdatessasi sen
- Ruumisauto eli hautausauto on M-luokan ajoneuvo ja aina väriltään joko musta, valkoinen tai hopeanharmaa.
- Mikäli hautausauton keulassa on lippu, suorittaa auto vainajan kuljetustehtävää.
- Hautausauto voi kuljettaa myös pelkkää arkkua tai suorittaa muuta työajoa. Tällöin lippua ei pidetä keulassa.
- Mikäli näet liikenteessä hautausauton, hidasta vauhtiasi. Älä jää kuitenkaan hautausauton taakse, sillä hautausautolla voi olla saattue, jota ei tule katkaista. Voit kuitenkin jäädä ajamaan saattueen taakse.
- Hautausauton saa ohittaa. Voit osoittaa kunnioitustasi nyökkäämällä kohteliaasti auton kohdalla. Ohitettuasi voit osoittaa kunnioitusta jättämällä riittävästi välimatkaa ennen palaamista samalla kaistalle hautausauton kanssa.