Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen Ylöjärven kaupunginhallituksen kiistasta: ”Esiselvityksen kohteena oleva on esteellinen”

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen perehtyi Ylöjärven kaupungin kunnalliselämää tulehduttavaan riitaan jtaannoisen johtamisselvityksen jälkimainingeissa. Tolvasen mukaan viimemarraskuisessa kaupunginhallituksessa poliisin pyytämää lausuntoa ja selvitystä oli laatimassa esteellisiä henkilöitä. (Kuva: Lehtikuva)

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen perehtyi Ylöjärven kaupungin kunnalliselämää tulehduttavaan riitaan taannoisen johtamisselvityksen jälkimainingeissa. Tolvasen mukaan viime marraskuisessa kaupunginhallituksessa poliisin pyytämää lausuntoa ja selvitystä oli laatimassa esteellisiä henkilöitä. (Kuva: Lehtikuva)

Maamme eturivin rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen katsoo, että Ylöjärven kaupunginhallituksen viime marraskuun lopussa poliisille laatimaa ja antamaa selvitystä koskee kaupunginhallituksen jäsenten esteellisyys. Kun nykyinen kaupunginhallitus käsitteli selvityspyyntöä, puheenjohtajana toimi hallituksen varapuheenjohtaja Katja Luojus (kok.), koska varsinainen puheenjohtaja Mauri Heiska (ps.) jääväsi itsensä. Heiskakuului myös vuosina 2017 – 2021 istuneeseen kaupunginhallitukseen, jonka puheenjohtajana toimi puolestaan Katja Luojus. Kyseinen kaupunginhallitus hankki johtamisselvityksen vuoden 2020 loppupuolella, jonka jälkimaininkeja juuri nyt puidaan repivästi.

Ylöjärven Uutiset lähetti johtamisselvityksen eri vaiheisiin liittyvät kaupunginhallituksen pöytäkirjat, Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätöksen, poliisille tehdyn tutkintapyynnön sekä poliisin lausunto- ja selvityspyynnön Suomen johtavalle rikos- ja prosessioikeuden professorille Matti Tolvaselle. Hän toimii professorina Itä-Suomen yliopistossa ja on maamme viitatuimpia oikeustieteilijöitä suomalaisen oikeustieteen piirissä.

Matti Tolvanen on ollut johtavana kihlakunnansyyttäjänä Joensuun kihlakunnan syyttäjän virastossa vuosina 1996–2003. Hän työskenteli vuosina 1986–1996 Joensuun kaupunginviskaalina. Tolvanen sai varatuomarin arvon jo vuonna 1981. Hän suoritti oikeustieteen lisensiaatin tutkinnon vuonna 1995 ja oikeustieteen tohtorin tutkinnon vuonna 1999.

Tolvasen mielestä Ylöjärven tapauksessa kysymys esteellisyydestä on mielenkiintoinen.

– Poliisi on nimenomaan korostanut (lausunto- ja selvityspyyntö 25.10.2022), että selvityspyynnön kohteilla on niin sanottu itsekriminointisuoja.

– Kuitenkin selvityspyyntö on osoitettu Ylöjärven kaupungille, joka ei luonnollisesti itsekriminointisuojaa nauti, mutta kaupunginhallituksen jäsenet kyllä nauttivat, jos esiselvityksen kohteena on kaupunginhallituksen jäsenten toiminta.

Tolvasen mukaan voi hyvin perustein katsoa, että esiselvityksen kohteena olevaan päätöksentekoon osallistuneelle on odotettavissa erityistä hyötyä tai vahinkoa siitä, mitä poliisi kaupunginhallituksen selvityksen saatuaan päättää.

– Joka tapauksessa voitaneen katsoa, että tällaisessa tilanteessa esiselvityksen kohteena olevaan päätökseen osallinen olisi esteellinen siksi, että luottamus hänen puolueettomuuteensa on muusta erityisestä syystä vaarantunut. Rikosvastuu on aina henkilökohtaista.

Tolvanen korostaa, että tilanne poliisille lausuttaessa ja selvitettäessä poikkeaa siitä, kun kaupunginhallitus antaa hallinto-oikeudelle lausunnon valitusasiassa.

– Silloin lausunto koskee kollektiivin päätöstä, eikä kyse ole kenenkään henkilökohtaisen vastuun arvioinnista. Lausuntoa hallinto-oikeudelle antamassa voivat kaupunginhallituksen jäseninä olla myös päätöksentekoon osallistuneet.

Tolvanen teroittaa, että rikosjutun esiselvitysvaiheessa tilanne on täysin toinen, silloin nimenomaan kartoitetaan päätökseen osallistuneiden henkilökohtaista rikosvastuuta.

– Asianosaisjäävi ei esiselvitykseen sovellu, koska esiselvitysvaiheessa ei ainakaan tässä tapauksessa ole vielä asianosaisasemia, kuten poliisikin on selvityspyynnössään todennut, Tolvanen sanoo.

Riita on muhinut runsaat kaksi vuotta

Ylöjärven kaupungissa riehuva vääntö kumpuaa vuosina 2017–2021 vallassa olleen kaupunginhallituksen tekemisistä. Tätä kaupunginhallitusta johti kokoomuksen Katja Luojus. Jäseninä olivat kokoomuksen Juho Ojares ja Tiina Landgren-Mäkkylä, sosialidemokraattien Seppo Peltola ja Riitta Virtanen (Virtasen poismenon jälkeen vuonna 2018 hallitukseen tuli Leena Mankkinen), keskustan Markku Mäki-Ventelä ja Minna Sarvijärvi, vihreiden Minna Sorsa ja Timo Halttula sekä perussuomalaisten Mauri Heiska ja vasemmistoliiton Rauno Kesseli.

Kyseinen kaupunginhallitus käynnisti vuoden 2020 loppupuolella johtamisselvityksen tekemisen, joka johti vuoden 2021 alkupuolella kaupunginjohtaja Jarkko Sorvannon eroamiseen virastaan. Jo tuolloin johtamisselvityksestä päättäminen ja koko asian hoitaminen repi puolueiden välejä.

Johtamisselvityksen tekeminen henkilöityi voimakkaasti Katja Luojukseen ja silloiseen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jaana Heikkilään, silloiseen Jaana Lammiseen.

Johtamisselvitys päätyi myös Hämeenlinnan hallinto-oikeuden puntaroitavaksi. Se antoi ratkaisunsa kunnallisvalitukseen viime syyskuussa. Hallinto-oikeus katsoi kaupunginhallituksen toimineen vastoin sen hallintosääntöä hankinta-asiassa.

Ylöjärven kaupunginhallitus hakee parhaillaan valituslupaa Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätökseen korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

– Kyseisessä asiassa kuulemiset ovat tällä hetkellä kesken. Kunnallisasioiden keskimääräinen käsittelyaika on noin yksi vuosi, joten ratkaisu annettaneen aikaisintaan syksyllä, viestintäsihteeri Jasmin Tag korkeimmasta hallinto-oikeudesta kertoo.

Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätöksen jälkeen johtamisselvityksestä päättäminen ja toteuttaminen poikivat tutkintapyynnön poliisille. Pyynnön tekijä toivoo vastausta, tapahtuiko mahdollinen rikos tai rikoksia vuosina 2020 ja 2021, kun kaupunginhallitus toteutti johtamisselvitystä.

Sisä-Suomen poliisilaitos pyysi viime lokakuussa Ylöjärven kaupungilta lausunnon ja selvityksen koskien tutkintapyyntöä. Kaupunginhallitus vastasi poliisin lausunto- ja selvityspyyntöön marraskuun lopussa. Nyt kaupunginhallitusta johtava Mauri Heiska koki olevansa jäävi osallistumaan lausunnon ja selvityksen laadintaan, koska hän oli johtamisselvityksen toteuttaneen kaupunginhallituksen rivijäsen. Jo silloin hän jätti johtamisselvityksestä eriävän mielipiteensä. Heiskan paikalla hallituksessa oli marraskuun lopussa varajäsen Toni Kolehmainen. Erja Pelkosen varajäsenenä käsittelyyn osallistui Inga-Mari Lehti. Marraskuisessa kaupunginhallituksessa pykälä käsiteltiin salaisena. Päätös syntyi vasta äänestyksen jälkeen.

Vielä marraskuisen kokouksen yhteydessä Katja Luojus oli kaupunginhallituksen jäsen ja varapuheenjohtaja. Hän johti puhetta poliisille laaditun lausunnon ja selvityksen yhteydessä. Lisäksi hän oli pöytäkirjan tarkastajana.

Salaisessa pykälässä ollut pohjaesitys hallituksen lausunnoksi ja selvitykseksi on julkaistu Ylöjärven Uutisten uutisessa. Nyt monet kaupunginvaltuuston jäsenet kyselevät, millainen mahtaakaan olla lopullinen poliisille päätynyt lausunto ja selvitys. Kaupunginvaltuutetut haluavat lisäksi tietoa siitä, kuka tai ketkä todellisuudessa ovat laatineet poliisille lähetetyn lausunnon ja selvityksen lopullisen sisällön.

Nykyisessä kaupunginhallituksessa ovat perussuomalaisten edustajina yrittäjä Mauri Heiska, yrittäjä Hannu Ruuska sekä perheterapeutti, sairaanhoitaja Erja Pelkonen. Kokoomuksen edustajina ovat Tampereen kauppakamarin johtaja Peer Haataja, kehittämispäällikkö Karita Jäppinen sekä yrittäjä, kiinteistönvälittäjä Mika Kotiranta (varapuheenjohtaja). SDP:n edustajina ovat ay-toimitsija Jussi-Pekka Ahonen, liikunnanohjaaja Jaana Heikkilä (entinen Lamminen) ja insinööri, tuotepäällikkö Päivi Stenman sekä vihreiden edustajana englannin opettaja Jenni Kiiskinen ja keskustan edustajana palveluohjaaja Minna Sarvijärvi.

Kun Katja Luojuksesta tuli monien vaiheiden jälkeen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, hän jätti paikkansa kaupunginhallituksessa. Mika Kotirannasta tuli hallituksen varapuheenjohtaja, ja Karita Jäppinen nousi uutena hallituksen jäseneksi.

Kaupunginhallituksen jäsen Karita Jäppisen titteli on päivitetty sunnuntaina 15.2. kello 10.43 Jäppisen ilmoittamalla tavalla.

Lue myös:

Perussuomalaiset: Kokoomuksen ja SDP:n kyhäämä julistus on epätoivoinen yritys vedättää huomiota pois varsinaisesta asiasta

Kymmenen luottamushenkilöä haluaa selvityksen kaupunginhallituksen asioiden vuotamisesta julkisuuteen

Kaupunginhallituksen tietojen vuotajaa etsitään puhelutietojen avulla – hallinto-oikeuden professori neuvoo pidättäytymään teletietoihin kajoamisesta

Johtamisselvitys: Kaupunginhallitus käsitteli poliisin lausunto- ja selvityspyyntöä – Kolme jäsentä jätti eriävän mielipiteen

Hämeenlinnan hallinto-oikeus: Kaupunginhallitus ylitti toimivaltansa johtamisselvityshankinnassa

Kohti avoimuutta ja läpinäkyvyyttä – Paikallislehden uutiset pohjautuvat aina varmistettuihin lähteisiin

 

Yksi kommentti

  1. markkurantanen

    Sekä lehtijutuissa että poliitikkojen lausunnoissa ja jopa hallinto-oikeuden päätöksessä tulee esille, että johtamisselvitys on väärin tilattu. Mutta en ole mistään lukenut, mikä olisi ollut oikea taho pyytämään selvityksen? Voisiko tähän joku keskittyä? Tuntuu siltä, että tulipalo on väärin sammutettu.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?