Kymmenen luottamushenkilöä haluaa selvityksen kaupunginhallituksen asioiden vuotamisesta julkisuuteen

Seitsemän kaupunginhallituksen jäsentä ja kolme kaupunginvaltuuston puheenjohtajistoon kuuluvaa luottamushenkilöä haluavat selvityksen siitä, kuka tai ketkä ovat vuotaneet kaupunginhallituksen luottamuksellisia tietoja julkisuuteen.

Kannanoton ovat allekirjoittaneet kaupunginhallituksen jäsenet Karita Jäppinen (kok.), Peer Haataja (kok.), Mika Kotiranta (kok.), Jussi-Pekka Ahonen (sd.), Jaana Heikkilä (sd.), Päivi Stenman (sd.) ja Jenni Kiiskinen (vihr.) sekä valtuuston puheenjohtaja Katja Luojus (kok.) ja valtuuston varapuheenjohtajat Leena Mankkinen (sd.) ja Timo Toivonen (vihr.)

– Kaupunginhallituksen sisäinen luottamus on rikottu useammalla tietovuodolla sekä virallisista salaisiksi määritellyistä kokouspykälistä, kokouksen aikaisista, luottamuksellisista keskusteluista että vääristelemällä viestintää omien tulkintojen muotoon. Tämä toimintatapa on törkeää ja moraalitonta, mikä puolestaan halvaannuttaa kaupunginhallituksen toimintakyvyn. Meistä allekirjoittaneista ei tätä kukaan toivo, emmekä halua mahdollistaa vastaavanlaista luottamuksen rikkomista siten, että nämä viimeaikaiset tietovuodot jätetään selvittämättä, kannanotossa sanotaan.

Ylöjärven Uutiset kertoi joulukuussa, että kaupunginhallitus käsitteli poliisin lausunto- ja selvityspyyntöä salassa ja kolme kaupunginhallituksen jäsentä jätti pykälästä eriävän mielipiteen. Ylöjärven Uutiset julkaisi tietoja kaupunginhallituksen poliisille antamasta selvityksestä, koska paikallislehti katsoi, ettei pykälän käsittelyä olisi pitänyt salata. Ylöjärven Uutiset kysyi asiaa myös lakiasiantuntijoilta, jotka olivat asiasta samaa mieltä lehden kanssa.

Taustalla koko vyyhdissä on vuoden 2020 marraskuussa kaupunginhallituksen tilaama johtamisselvitys, jonka myötä silloinen kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto erosi tehtävästään.

– Tulkintamme mukaan juurisyy lienee reilut kaksi vuotta sitten toteutettu johtamisselvitys, jonka hankintapäätöksen lainmukaisuudesta on vireillä valituslupa korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Asia on vielä ratkaisematta. Kaupungin johtaminen tuolloin oli kriisissä, ja silloinen kaupunginhallitus oli pakotettu tilaamaan johtamisselvityksen, jonka avulla henkilöstön pahoinvointi ja johtamisessa olleet epäkohdat voitiin todentaa, maanantaina annetussa kannanotossa sanotaan.

Kannanoton allekirjoittajien mukaan selvityksen tulokset ovat luottamuksellista tietoa eikä niitä siksi ole voinut jakaa julkisuuteen.

– Mitä ilmeisimmin nyt on kyse siitä, ettei asioiden käsittely kaupunginhallituksessa ole edennyt salaisten asioiden ja luottamuksellisten keskustelujen osalta tietovuotajan odottamalla tavalla. Tämä ei anna oikeutusta moraalittomaan käytökseen, eikä oikeuta tekemään rikosta, josta salaisten asioiden vuotamisessa on kyse. Tyytymättömyys demokraattiseen järjestelmään ei oikeuta sabotoimaan koko toimielimen työskentelyä vuotamalla salaiseksi luokiteltua viranomaistietoa tai keskusteluja, kannanotossa todetaan.

Allekirjoittajat pohtivat, haetaanko toiminnalla vahinkoa Ylöjärven kaupungille.

– Me allekirjoittaneet edellytämme näiden luottamuksellisten keskustelujen ja salaisten asioiden vuotojen selvittämistä, jotta kaupunginhallituksen työskentely voisi jatkua luottamuksen ilmapiirissä ja toimintakykyisenä kaupungin parhaaksi. Ylöjärven etu on saada kaupunginhallituksen työskentely sisäisesti toimivaksi. Se edellyttää luottamuksen palauttamista, eteenpäin katsomista ja pätevää johtamista. Tähän pitää kaikkien ryhmien ja jäsenten sitoutua, kannanotossa sanotaan.

Viime viikolla Ylöjärven Uutiset kertoi, että kaupunginhallituksen tietojen vuotajaa halutaan etsiä puhelutietojen avulla. Yle Tampere kertoo, että esityksen taustalla oli kokoomusvaltuutettu Peer Haataja. Haataja sanoi, että ehdotuksellaan hän halusi herätellä kaupunginhallituksen jäseniä siihen, että vuodot luovat hallitukseen pelon ilmapiiriin ja vaikeuttavat sen toimintaa.

– Tämä oli ehkä sellainen härnäys siihen suuntaan, että palaisimme normaaliin päiväjärjestykseen ja alkaisimme toimia kuten aikaisemmin, Haataja sanoi Yle Tampereelle.

Lue myös:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus: Kaupunginhallitus ylitti toimivaltansa johtamisselvityshankinnassa

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?