Joka vuodenvaihteessa 10-30 ihmistä joutuu hoitoon silmävammojen vuoksi – Muista nämä asiat, kun käsittelet raketteja

Pelastuslaitos muistuttaa, että ilotulitteita käsiteltäessä on huomioitava ilotulitteiden turvaetäisyydet ja käyttöohjeet, sillä vastuu mahdollisista vahingoista on aina ilotulitteen lähettäjällä.

Ilotulitteiden käyttö on yleisesti sallittua ilman pelastusviranomaiselle tehtävää ilmoitusta 31.12.2022 klo 18–1.1. klo 02. Pirkanmaalla poikkeuksen a on Tampereen ydinkeskusta, jossa yksityishenkilöiden rakenttien käyttöä on rajoitettu lain perusteella yleisen turvallisuuden takaamiseksi. (Kuva: Ari Branthin)

Ilotulitteiden käyttö on yleisesti sallittua ilman pelastusviranomaiselle tehtävää ilmoitusta 31.12.2022 klo 18–1.1. klo 02. Ilotulitus on vaikeaa aikaa lemmikkieläimille ja myös sen takia ilotulituksen aikarajoitusta on syytä noudattaa. Näin lemmikkien omistajat voivat suunnitella esimerkiksi ulkoilut turvalliseen aikaan.

Kuka saa hankkia ja käyttää ilotulitteita?

Käytännössä kaikkien ilotulitteiden (raketit, roomalaiset kynttilät, padat, tähtipommit yms.) ikäraja on 18 vuotta. Niitä ei myöskään saa luovuttaa tai myydä alle 18-vuotiaille. Huoltajien tulee huolehtia siitä, ettei ilotulitteita luovuteta alaikäisten yksin käytettäväksi.

Ilotulitteiden tulee olla CE-merkittyjä tuotteita. Lisäksi niissä pitää olla asianmukaiset ohjeet oikeasta käytöstä, säilytyksestä ja tuotetiedoista suomeksi ja ruotsiksi.

Hätärakettien käyttö ilotulitusvälineinä on kielletty. Hätärakettien aiheettomassa käytössä tekijä syyllistyy rikoslain 34 luvun 10 §:ssä tarkoitettuun perättömään vaarailmoitukseen.

Lue myös: Uudenvuoden vastaanotto lauantaina Ylöjärven liikuntakeskuksella ja jäähallilla – Katso tästä päivän ohjelma

Noudata erityistä turvallisuutta, muista suojalasit

Ilotulitteiden käytössä on aina noudatettava erityistä varovaisuutta. Ilotulitteet on tuettava erityisen hyvin: rakettien ampumatelineet sekä maassa toimivat tuotteet, kuten padat ja suihkut, on tuettava niin, että ne eivät pääse kaatumaan ammunnan aikana.

Ilotulitteen suuntaamista toista ihmistä kohden tai ilotulitteen heittämistä yleisön joukkoon ei pidetä ilotulitteen huolimattomana käsittelynä, vaan tahallisena ja rangaistavana tekona. Ilotulitteiden virheellisestä käytöstä saattaa loukkaantumisen lisäksi olla seurauksena tulipalo.

Pelastuslaitos haluaa edelleen muistuttaa myös suojalasien käytöstä. Vaikka suojalasit ovat jo vuodesta 2009 olleet pakollisia ilotulitteiden ampujille, ei niiden käyttö ole vieläkään vakiintunut. Lisäksi suojalasien käyttöä suositellaan vahvasti myös katsojille.

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) mukaan tällä vuosikymmenellä joka vuodenvaihde noin 10-30 ihmistä on saanut sairaalahoitoa vaativia silmävammoja ilotulitteesta.

Näin säilytät ilotulitteita kotona

Lainsäädäntö asettaa vaatimuksia myös ilotulitteiden säilytykselle. Asuinhuoneistossa tai huonetiloissa, joissa oleskelee ihmisiä, saa säilyttää enintään 5 kg ilotulitusvälineitä.

Määrä tarkoittaa ilotulitusvälineissä olevan räjähtävän ja pyroteknisen aineen määrää, jota tulitteissa on käytännössä noin yksi neljäsosa. Sallittu säilytysmäärä on siten kokonaispainoksi muunnettuna noin 20 kg.

Ilotulitusvälineet on säilytettävä lukitussa kaapissa siten, ettei niiden läheisyydessä ole sellaisia lämmönlähteitä tai tulenkäsittelyä, joka voisi aiheuttaa tulitteiden syttymisen. Ilotulitusvälineitä ei kuitenkaan saa säilyttää ullakkotiloissa, kellarin asuntokohtaisissa säilytystiloissa eikä yhteiskäytössä olevissa tiloissa.

Muista nämä neuvot rakettien kanssa:

  • Valitse ilotulitteiden käyttöpaikka huolella, ettei käytöstä aiheudu vaaraa ihmisille, rakennuksille tai muulle omaisuudelle
  • Huomioi, ettei ilotulitteista aiheudu vaaraa tai haittaa (esim. meteli) eläimille
  • Käytä sopivaa telinettä tai tukea ampuessasi ilotulitteita
  • Lue ostamasi tuotteen käyttöohjeet
  • Ilotulitteita ei tule käyttää alkoholin vaikutuksen alaisena
  • Poistu ohjeiden mukaisesti sytyttämäsi tuotteen luota turvalliselle etäisyydelle
  • Suojalasien käyttö on pakollista ja myös yleisön on hyvä suojata silmänsä
  • Käytä sytytyspuikkoa
  • Ilotulitteita ei pidä käyttää sisätiloissa tai parvekkeella
  • Suuntaa ilotulitteet pois ihmisistä, rakennuksista ja muusta omaisuudesta
  • Älä tee omia viritelmiä
  • Ilotulitteita käyttävät vain täysi-ikäiset

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?