Jäikö joululta paljon palauttamattomia pulloja ja tölkkejä?– Lue kuusi pullonpalautusvinkkiä

Pullonpalautuksessaon nyt vuoden vilkkain aika. Edelleen moni miettii, mitä ja minkälaisia pakkauksia saa palauttaa ja minne.

Suomalaiset palauttavat vuosittain yli kaksi miljardia pantillista juomapakkausta – keskimäärin siis noin 400 pulloa tai tölkkiä henkilöä kohden. Suomessa on lähes 4000 palautusautomaattia. Suomalaiset ovat tunnollisia ja ahkeria palauttajia. Jopa 85 prosenttia suomalaisista kertoo palauttavansa kaikki pantilliset pullot ja tölkit. Viime vuonna pantillisista juomapakkauksista 96 prosenttia palautui kiertoon.

Palautettujen pullojen ja tölkkien materiaalista valmistetaan pääosin uusia pulloja ja tölkkejä. Näin juomapakkauksiin käytetyt raaka-aineet kiertävät lähes ikuisesti, luonnonvaroja säästyy ja ilmastopäästöt pienenevät.

Tässä kuusi muistisääntöä juomapakkausten palauttamiseen:

1. Alkon pullot voi palauttaa mihin tahansa automaattiin.

Alkon pulloja ei tarvitse kiikuttaa takaisin Alkon palautusautomaattiin, vaan myös ne voi palauttaa vaikkapa lähiruokakaupan palautusautomaattiin.

2. Pullot ja tölkit voi palauttaa myyntipaikkoihin, vaikka niissä ei olisi automaattia.

Kaupoilla, kioskeilla ja huoltamoilla on pantillisten juomapakkausten myyntiin suhteutettu velvollisuus myös vastaanottaa niitä ja maksaa pantti – vaikka niillä ei olisikaan palautusautomaattia. Säkkikaupalla pulloja ja tölkkejä ei kannata kioskiin kantaa, sillä yleensä säilytystilat niissä ovat pienet.

3. Palauta muovipullot korkin kanssa.

Pulloista ei pidä pyöritellä korkkeja irti, vaan pullot palautetaan automaattiin korkkeineen. Muovipullojen korkit kun kierrätetään myös.

4. Pulloissa pitää olla etiketti tallella.

Automaatti tunnistaa pantillisuuden pullon tai tölkin etiketin viivakoodista sekä pakkauksen mittatiedoista. Siksi pulloissa ja tölkeissä viivakoodin pitää olla ehjänä pakkauksessa. Pakkauksen tulee olla myös muuten ehjä ja tyhjä.

5. Myös pantittomat tölkit voi palauttaa automaattiin.

Myös pantittomat pullot ja tölkit kannattaa kierrättää, sillä se ehkäisee roskaantumista ja säästää luonnonvaroja ja energiaa. Palautusautomaatit huolivat myös pantittomat, esimerkiksi ulkomailta tuodut tölkit. Sen sijaan pantittomat lasi- ja muovipullot tulee kierrättää palauttamalla lasipullot lasinkeräyspisteeseen ja muovipullot muovinkeräyspisteeseen.

6. Lidl-ketjun lasipullot ja tölkit voi palauttaa mihin tahansa automaattiin

Lidl-kauppaketjussa myynnissä olevista pulloista ja tölkeistä, joissa on Palpan panttimerkki, saa pantin kaikkien kauppojen automaateista. Lidlin panttimerkeillä varustetuista muovipulloista saa pantin vain Lidlin omista automaateista. Tämä johtuu siitä, että Lidlillä on muovipullojen osalta oma kierrätysjärjestelmänsä.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?