Miksi Kuuselan rannan uudistus ei etene? Naapuria tämä ihmetyttää: ”Kaupunki ei ole pitänyt alueesta kunnolla huolta”

YU:n saaminen tietojen mukaan yrittäjät ovat vetäytyneet hankkeesta.

Annastiina Juvela toivoisi, että veneranta kunnostettaisiin ja takana näkyvää vierasvenelaituria laajennettaisiin.

Kaupunginhallitus valitsi Kuuselan rannalle ideakilpailun pohjalta uudet yrittäjät jo 1,5 vuotta sitten, mutta uudistuksia ei ole sen jälkeen tapahtunut.

Vahantaan piti nousta kesällä 2021 väliaikainen kioski ja kesällä 2022 rannassa piti järjestää muun muassa saunatoimintaa. Suunnitelmissa oli myös järjestää kahvila-ravintolatoimintaa, liikuntavälinevuokrausta ja mahdollisesti myös jonkinlaista kulttuuritarjontaa.

Kuuselan rannan naapurissa asuvaa Annastiina Juvelaa harmittaa, ettei suositulla rannalla ole edelleenkään uusia palveluita. Edellisen yrittäjän pyörittämä Rantapiika purettiin kaksi vuotta sitten ja sen ovet suljettiin jo neljä vuotta sitten.

– Kaupunki ei ole pitänyt alueesta kunnolla huolta, vaikka tämä olisi mahdollisuuksien paikka. Alue on kuitenkin osa Näsijärveä, eikä vastaavia paikkoja juuri ole, kun miettii veneilijöitä, hän sanoo.

– Kaupungin olisi pitänyt velvoittaa yrittäjiä järjestämään tänne tietyssä ajassa toimintaa.

”Tulevista toimista ei ole päätetty”

Ylöjärven Uutisten saamien tietojen mukaan ideakilpailulla valitut yrittäjät Mika Maijala ja Pasi Eronen ovat vetäytyneet pois hankkeesta.

YU tavoitti toisen yrittäjistä, mutta tämä kehotti tiedustelemaan asiaa kaupungilta.

Kaupungin kaavoituksessakin ollaan melko vaitonaisia.

– Tulevista toimista alueelle ei ole päätetty. Myös aikataulu alueen tuleville toiminnoille on vielä täten auki, kertoo maankäyttöinsinööri Mira Turunen.

Kuuselan ranta on iso alue, jonne mahtuisi nykyisten veneiden, uimarannan, mattojenpesupaikan ja pukukopin lisäksi (Annastiina Juvelan takana) myös paljon muuta.

Paljon kunnostettavaa

Annastiina Juvelan mukaan Kuuselan rannassa käy kesäisin paljon ihmisiä Tampereelta ja ulkomailta asti.

– Täällä oli kesällä joka päivä asuntovaunuja ulkomaan kilvissä.

Kuuselan ranta vetää Juvelan mukaan turisteja ja paikallisia muun muassa Näsijärven ja uimarannan sekä hyvän mattojenpesupaikan tähden. Kunnostamista ja rakennettavaa olisi kuitenkin paljon, esimerkiksi nykyistä laajempi parkkipaikka, sillä nykyään suuri osa autoista pysäköidään nurmelle.

Juvelan mielestä kaupungin pitäisi kunnostaa muun muassa venepaikat ja uimaranta sekä laajentaa vierasvenesatamaa.

– Vierasvenelaituriin tullaan isoilla veneillä Näsijärveltä, ja tulijoitahan olisi paljon. Tänne kaivataan myös kahvila-ravintolatiloja ja alueelle sopisi myös esimerkiksi kesäteatteri.

Nykyinen hiekkauimaranta on Juvelan mukaan turhan pieni ja soutuvenepaikat ovat keskellä kaislikkoa.

Juvelan mielestä Kuuselan rannan sijainti on tulijoille mitä parhain.

– Sijaintihan on ihan loistava: vajaa puolituntia Tampereelta, veneellä paljon nopeammin, Ylöjärven keskustaan on viiden kilometrin matka, ja täällä on myös kävelytie.

Kaupunki varasi Mapstossa viime vuodelle Kuuselan uimarannan ja wc-tilojen kunnostukseen 60 000 euroa. Wc-tiloja on kunnostettu, mutta Juvela ihmettelee, onko koko summa jo käytetty ja mihin kaikkialle se on mennyt.

Annastiina Juvela toivoisi, että nykyistä uimarantaa laajennettaisiin – hiekka-aluetta ei ole kovinkaan paljon.

Pitääkö yrittäjän rakentaa tilat itse?

Naapurin Annastiina Juvelan mukaan kaupungin kannattaisi kilpailuttaa uusi yrittäjä ja suunnitella hänen kanssaan yhteistyössä uudet tilat. Kaupungin ei välttämättä kannattaisi olettaa, että palveluja tulevaisuudessa tarjoava yrittäjä rakentaisi kaikki tarvitsemansa tilat itse.

– Järkevintähän olisi, että kaupunki rakentaa tänne tulevat tilat ja ottaa niihin vuokralaisen. Yrittäjälle on iso investointi tehdä rakennukset itse – tämähän on kuitenkin kaupungin aluetta ja kaupunki toiminnasta hyötyy.

Juvela näkee myös, että sopiva yhteistyötaho mahdollista kulttuuritoimintaa varten olisi esimerkiksi yritteliäs ja palkittu Vahannan nuorisoseura.

Vierasvenelaituriin voisi olla enemmänkin tulijoita kesällä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?