Ylöjärvi koulutti vertaisohjaajia ikäihmisten liikuntapalveluihin: samanlainen ”perusliikkuja” ohjaajana madaltaa kynnystä liikkua

04.08.2022 17:00

Ylöjärven kaupunki järjesti kesäkuussa maksuttoman ikäihmisten vertaisohjaajakoulutuksen. Toiminnan kulmakivi on, että ohjaajat ovat ”perusliikkujia” ja samaa ikäluokkaa kuin palveluihin hakeutuvat.
Kuvassa Jonna Kakkori (vasen alareuna) ja kurssilaiset. (Kuva: Jonna Kakkori)

Ylöjärven kaupungin liikuntapalvelut järjesti kesäkuun puolivälissä maksuttoman liikunnan vertaisohjaajakoulutuksen urheilutalolla. Koulutuksen vetäjänä toimi kaupungin liikunnanohjaaja Jonna Kakkori.

Ikäinstituutin Voimaa vanhuuteen -ohjelmaan kuuluvaan Vertaisveturi-koulutukseen osallistui 17 innokasta vapaaehtoista. Koulutus antaa valmiudet ikäihmisten voima- ja tasapainoharjoittelun laadukkaaseen ohjaamiseen.

Vertaisohjaajat ovat itse samaa ikäluokkaa kuin potentiaaliset ryhmäläiset. Vertaistukiohjaajista monet ovat yli 70-vuotiaita. Ohjaajat pyrkivät kokoontumaan kerran kuussa Kakkorin johdolla.

–Kynnys lähteä liikkumaan madaltuu huomattavasti, kun ohjaajat ovat samaa ikäluokkaa kuin liikuntapalveluihin osallistuvat ikäihmiset, Kakkori selittää.

Sen lisäksi, että vertaisohjaajat ovat samaa ikäluokkaa, monet ovat niin sanottuja perusliikkujia ja monellakaan ole liikunnanohjauskokemusta.

–Jos kyseessä on henkilö, joka ei ole ikinä esimerkiksi liikkunut, niin samanlainen perusliikkuja auttaa myös madaltamaan kynnystä lähteä mukaan, Kakkori jatkaa.

Voimaa ja tasapainoharjoitteita

Vertaisohjaajakoulutuksen pääpaino oli voimaharjoittelussa ja tasapainoharjoitteissa.

Kakkorin mukaan tasapaino- ja voimaharjoittelu on tärkeintä ikäihmisille, sillä vanhetessa esimerkiksi jalkojen lihasvoima heikkenee.

–Opetin tasapainoharjoitteiden teoriaa ja periaatteita, minkä lisäksi opetin myös käytännön harjoitteita. Teimme voimaharjoittelua kuntosalilla ja tuolijumppaa, Kakkori kertoo.

Tuolijumppa on Kakkorin mukaan yksi parhaista liikuntamuodoista ikäihmisille, sillä jokainen voi jumpata omista lähtökohdistaan. Tuolijumppaan kykenevät myös ne, jotka eivät esimerkiksi jaksa seistä koko jumppaa. Tuolijumpassa voi käyttää välineitä tai olla ilman.

Vertaisohjaajakurssin osallistujat saivat opetuksen lisäksi kattavan materiaalipaketin ja valmiita jumppaohjelmia, joita hyödyntää omassa ohjaustyössä.

Ei ohjauspaineita

Vaikka koulutuksesta valmistuukin vertaisohjaajia, ei liikuntaryhmien ohjaaminen ole pakollista. Kurssille oli Kakkorin mukaan mahdollista mennä mukaan ilman ohjausvelvoitteita, mielenkiinnosta liikuntaan.

–Lähes kaikki haluavat kuitenkin ohjata ryhmiä. Meitä oli todella hyvä porukka kasassa. Kaikki ovat innokkaita ja keskustelua syntyi, Kakkori iloitsee.

Kakkorin mukaan auttamisen halu näkyi ja kaikki halusivat saada aikaan jotakin konkreettista. Syksyn suunnitelmat ovat valmiita ja monta uutta ryhmää aloittaa syksyllä toimintansa. Jo olemassa oleviin ikäihmisten kerhoihin saadaan lisättyä liikuntaosioita.

Paraikaa käynnissä oleva kaupungin Ikiliikkuja-hanke mahdollistaa vapaaehtoistoimintaan panostamisen ja vertaisohjaajatoiminnan järjestämisen.

Ikiliikkuja-hanke on osa opetus- ja kulttuuriministeriön Liikkuva-ohjelmakokonaisuutta. Hankkeen kohderyhmää ovat kaikki yli 65-vuotiaat, jotka eivät liiku tarpeeksi päivittäisessä arjessaan.

–Vertaisten tukeminen, tavoitettavissa oleminen ja säännölliset tapaamiset auttavat toiminnan jatkumisessa ja vakiinnuttamisessa, Kakkori sanoo.