Pihamaalle tehtävien muutostöiden hinta voi yllättää

Omakotitalon remontoimisen tai rakentamisen jälkeen on aika kiinnittää katseet pihamaan kunnostamiseen. Monella saattaa olla ajatus ettei kulut enää pihamaalla pääse kasvamaan kovin korkeaksi. Usein kuitenkin pihasuunnittelun yhteydessä huomaa, että etupihan laatoitukset sekä puutarhan kasvit maksavat yllättävän paljon eikä kaikkiin kuluihin ole osannut varautua.

Talon ostamisen tai rakentamisen yhteydessä budjetti on laskettu sen mukaan, kuinka paljon talo tulee maksamaan. Harva kuitenkaan osaa vielä siinä vaiheessa ajatella, minkä verran kaikki pihamaahan kohdistuvat muutostyöt ovat vanhemmassa omakotitalossa tai uudiskohteessa.

Pihan suunnitteluun voi hakea erillisen vakuudettoman pankkilainan

Asuntolainan päälle tulee usein vielä autotallin tai terassin rakentaminen, puuvaja, kesäkeittiö sekä etu- ja takapihan ehostaminen. Pelkästään puutarhan kasvillisuuteen saa uppoamaan useita satoja euroa. Tämän lisäksi etupihan pohjatyöt tulee tehdä huolella, koska Suomessa maa routii ja tämä aiheuttaa pihalaattojen, pergolan, portaiden sekä muurien liikkumista. Tästä syystä rakenteiden perustukset tulee tehdä routimattomaksi, joka lisää pihatöiden kustannuksia merkittävästi. Monikaan talon rakentaja ei osaa ottaa kaikkia kuluja huomioon, joten asuntolainan lisäksi pihatöitä varten joudutaan hakemaan uutta pankkilainaa.

Suositeltavaa olisi, että jo talon rakentamisen suunnitteluvaiheessa otettaisiin huomioon myös pihan suunnittelu. Joka tapauksessa tontilla on työkoneita, niin pihan rakentaminen olisi samanaikaisesti järkevää. Tontilla sijaitsevien puiden säilyttämisestä olisi myös hyvä päättää jo ennen rakennuspuuhiin ryhtymistä.

Erillisen vakuudettoman lainan hakeminen myöhemmin voi kuitenkin olla perusteltua, koska talon rakentaminen ja pihan suunnittelu voi olla hyvin haastavaa samaan aikaan. Talon valmistuttua hahmottaa paremmin, miten piha alkaa muokkautua omiin tarpeisiin sopivaksi. Samalla pystyt myös paremmin laskemaan, millainen on maksukykysi uuden lainan ottamiseen.

Huomioi suunnittelussa metsätyyppi sekä kasvillisuusvyöhyke

Tontin tunteminen auttaa pihan suunnittelussa sekä kasvien valinnassa. Pihan maaperä sekä ilmansuunnat vaikuttavat millaisia kasveja puutarhaan kannattaa istuttaa ja missä kohtaa pihaa sijaitsevat eri toiminnot.

Kun mietit etukäteen puutarhaan tulevat kasvit niiden kasvupaikan sekä kasvillisuusvyöhykkeen mukaan, tulee pihasta yhtenäisempi ja helppohoitoinen. Älä myöskään pihistele kasvualustan kanssa, koska heikkoravinteisessa maassa kasvit voivat huonosti eikä kasvu pääse kunnolla vauhtiin.

Tarkista ennen ulkorakennuksen hankkimista, että rakennuslupa on kunnossa

Asuinpaikasta riippuen esimerkiksi pihasauna, pergola, lasitettu terassi tai kasvihuone vaatii rakennusluvan. Voi olla, että tarvitset myös rakennuspiirustukset kohteesta. Ota nämä asiat huomioon hyvissä ajoin, koska luvan saaminen ja piirustusten teettäminen voi kestää useita viikkoja.

Rakennuslupa tai toimenpidelupa haetaan kirjallisesti kunnan rakennusvalvontaviranomaiselta, joka antaa tarvittaessa myös asiaan liittyvää neuvontaa asiakirjojen lähettämisestä hakemuksen liitteeksi.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?