Verestä kova tarve juuri nyt – Verta voi luovuttaa perjantaina Ylöjärvellä

Helatorstai ja sairaaloiden vilkas loppukevät lisäävät verenluovuttajien tarvetta, ja samalla verenluovuttajia on vaikeaa saada liikkeelle.

Ylöjärvellä pääsee luovuttamaan verta perjantaina – ajanvaraus on suositeltavaa, mutta paikanpäältä voi myös kysyä, onko siellä vapaita aikoja.

– Viime viikkoina sairaaloihin on toimitettu enemmän verivalmisteita kuin mitä meillä on käynyt verenluovuttajia, kertoo Veripalvelun tuotantojohtaja Ari Hemminki.

Ylöjärvellä verta voi luovuttaa perjantaina 27.5. kello 13.30-18 (seurakuntakeskus, Kirkkotanhuantie 1).

Ajan verenluovutukseen voi varata osoitteessa veripalvelu.fi/ajanvaraus.

Ylöjärveläiset voivat luovuttaa verta myös muilla paikkakunnilla. Kaikki verenluovutuspaikat löytyvät kalenterista Veripalvelun verkkosivuilla.

Aukioloaikoja laajennettu

Veripalvelu pitää jatkuvasti vähintään neljän päivän varastoja, jotta verivalmisteita pystytään toimittamaan sairaaloille myös hätätilanteissa. Erityisesti verihiutaleet säilyvät luovutuksen jälkeen vain muutaman päivän.

Verenluovuttajien tarve korostuu helatorstaiviikolla, kun verenluovutuspäiviä on arkipyhän takia neljä normaalin viiden sijasta. Juuri nyt on tärkeää, että verenluovuttajia saadaan runsaasti liikkeelle lähipäivinä ja -viikkoina.

Veripalvelun toimipisteiden aukioloaikoja on juuri laajennettu ja tarjolla on aiempaa myöhäisempiä aikoja. Verenluovuttajat ovat tervetulleita kysymään myös ilman ajanvarausta, onko verenluovutukseen vapaita aikoja.

Kysymyksiä ja vastauksia:

Näistä aiheista verenluovuttajat kysyvät juuri nyt:

Allergiat ja verenluovutus

Suurin osa allergioista ja allergialääkkeistä ei estä verenluovutusta. Verta voi luovuttaa, mikäli allergiaoireet pysyvät kurissa esimerkiksi nenäsuihkeen, silmätippojen tai antihistamiinivalmisteiden avulla.

Matkustaminen voi vaikuttaa verenluovutukseen

Matkasta useimpiin Euroopan maihin ei tällä hetkellä tule lyhyttäkään estettä luovutukselle. Matkustaminen EU- ja EFTA- maiden ulkopuolelle aiheuttaa 28 vuorokauden luovutusesteen. Malaria-alueella oleskelun jälkeen on odotettava puoli vuotta ennen verenluovutusta.

Sairastetusta koronasta kahden viikon luovutuseste

Koronavirustartunnan jälkeen lievässä taudissa on ennen luovutusta odotettava vähintään 10 vrk oireiden alusta tai näytteenottopäivästä. Jos kuumetta on ollut yli 38 astetta, varoaika on 14 vrk paranemisesta. Vaikean, sairaalahoitoa vaatineen koronavirusinfektion jälkeen varoaika on kolme kuukautta.

Verta voi luovuttaa ensimmäisen kerran 18–59-vuotiaana. Säännöllisesti luovuttava voi jatkaa siihen asti, kunnes täyttää 71 vuotta. Oman soveltuvuutensa luovuttajaksi voi testata helposti Sovinko luovuttajaksi -nettitestillä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?