Vahantalaisperhe lahjoitti pyörät ukrainalaispojille: ”He olivat selvästi onnellisia”

YU kertoi aiemmin Pia Muhlista, jonka perhe antoi ukrainalaispakolaisten käyttöön paritalon. Nyt tarina saa jatkoa.

Edessä Kiril Kozionov, pojat harmaissa ovat Yevhenii ja Hlieb Kolomiiets, keltaisessa takissa Annastiina Juvela ja vierellä hänen poikansa Tuukka Vanhatalo. Oikealla Ville Laine. Kuvat: Pia Muhli

Kun vahantalainen kolmen pojan äiti Annastiina Juvela sai kuulla, että lähellä asuva Pia Muhli majoittaa Lielahdessa ukrainalaisia, hänen ei tarvinnut kauaa miettiä, mitä antaisi perheiden pojille.

– Pyörät tulivat mieleeni saman tien, kun mietin, mitä sen ikäiset pojat tekevät ja mikä heistä on kivaa.

– Meillä on tuossa talon seinustalla edelleen rivi pyöriä. Poikani osaavat yleensä vain purkaa niitä, eivät koota, ja siksi olen oikein hamstrannut niitä.

Juvela lahjoitti kolmelle ukrainalaisperheelle yhteensä yhden naisten pyörän ja kolme poikien pyörää, joista Juvelan tuttu Ville Laine kokosi naistenpyörän ja kaksi poikienpyörää.

Laine oli avannut juuri oman Veebike-pyöräliikkeen, ja Juvela ajatteli, että koska Laineella on hänen laillaan hoitajakoulutus, hoitajatyyppinen henkilö olisi valmis auttamaan.

– Lähdin mukaan auttamaan ukrainalaisia, sillä ajattelin heidän tarvitsevan vaatteiden ja majoituksen lisäksi myös jonkinlaisen keinon liikkua kävelymatkaa pidemmillä matkoilla. Pyöriin tehtiin lopulta täydellinen huolto: kaikki vaijerit ja vaijerinkuoret uusittiin, vaihtajankorvakkeet suoristettiin, vaihtajia uusittiin, ketjut vaihdettiin ja yhteen pyöristä vaihdettiin myös ohjainlaakeri, kertoo Ville Laine.

Laine kyseli lisäksi somesivuillaan, halusivatko ylöjärveläiset lahjoittaa enemmänkin lasten- ja nuortenpyöriä. Ilmoituksia tuli paljon, ja myöhemmin samalle ukrainalaisjoukolle lähtee vielä yksi tai kaksi pyörää.

Lue myös: 

Ylöjärveläisperhe antoi paritalonsa Ukrainan-pakolaisten käyttöön: ”Heillä on valtava huoli ja vuorenkorkuinen suru”

Poikamainen vastaanotto

Annastiina Juvela ja Ville Laine kävivät viemässä pyörät pojille viime viikolla. Vastaanotto oli Juvelan mukaan hyvin poikamainen.

– Pojat hyökkäsivät pyöriin kiinni todella uteliaina. Ja heti kun he saivat pyörät, he alkoivat katsella, että mistä satulaa saa säädeltyä – juuri niin kuin pojat tekevät. He olivat selvästi onnellisia.

Annastiina Juvela on auttanut samoja poikia jo aiemminkin, silloin, kun perheet olivat juuri tulleet Suomeen. Hän keräsi tällöin vanhimman lapsensa Matildan kanssa kasaan perheen poikien leluja, liukurin, pulkan, sähly- ja jääkiekkomailoja ja palloja sekä vaatteita, ja lahjoittivat niitä ja ruokatarvikkeita.

– Pojille tavaroista luopuminen ei ollut vaikeaa. Tuukkakin sanoi heti, että saat antaa vaikka kaikki legot, ja vaatelaatikollinen niitä sitten lähti.

Satulan säätöä.

Uusi kieli tarttuu nopeasti

Juvela näki ukrainalaiset nyt ensimmäistä kertaa.

Pia Muhli majoittaa heitä miehensä omistamassa paritalossa Lielahdessa. Poltavalaisia perheitä on kolme: siskokset ja heidän lapsuudenkaverinsa. Poikia perheillä on yhteensä neljä, ja kaikki heistä käyvät nykyään koulua Tampereella.

Yhteistä kieltä oli tapaamisessa hieman vaikeaa löytää. Kuulumisten vaihdot käytiin kääntäjän, vähäisen englannin ja viittomisen avulla. Toisaalta Juvela ihmettelee, kuinka nopeasti lapset oppivat.

– Yksi pojista sanoi Pialle suomeksi, että ”tänään on pilvistä”. Lapset imevät niin äkkiä kielen, se on ihanaa. Ja Piaa ne kaikki pojat halasivat heti.

Tapaamisella puheltiin myös vapun vietosta. Kun äidit kuulivat, että vappuna kastetaan teekkareita Tammerkoskeen, he kyselivät, missä päin he itse voisivat käydä uimassa. Saunominen on äitien mieleen, ja kylmässäkin uimista olisi mielenkiintoista kokeilla.

Lue myös:

Valpro ottaa vastaan lahjoituksia Ukrainan-pakolaisille – mutta ei vielä

Matti Ylitalo palasi Suomeen mukanaan 55 pakolaista ”Lapsilta pääsi itku, eikä mennyt kauaa, kun porukka nukahti”

 

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?