Kaisa ja Aki Heino haalivat maankuuluja herkkuja kaikkien saataville Mutalan Villa Vinoon – Henkiin on herätetty myös reilusti yli satavuotias Kuru-limonadi

Kun haluat kattaa pöytään jotain ihan ainutlaatuista ja lähellä tuotettua, kannattaa poiketa Villa Vinossa Ylöjärven Mutalassa. Vastaavaa herkuttelijan keidasta ei löydy edes isoista kaupungeista.

Monialayrittäjä Kaisa Heino nauttii Villa Vinon nostalgisesta miljööstä ja herkkujen tuoksuista. – Työntekijämmekin tulee tänne aina vähintään puoli tuntia ajoissa ja lähtee saman verran myöhässä, kun täällä on niin viihtyisää.

Kukapa uskoisi, että maakunnan monipuolisin herkkukauppa saattaa olla Ylöjärven Mutalassa? Villa Vinosta löytyvät niin paikalliset käsin tehdyt Suojärven Suklaatilan konvehdit, padasjokelaisen Keinuhongan Pahus-hillot kuin Kuru-limonadit.

Kaisa ja Aki Heinon liikeideaan kuuluu hankkia valikoimaan mahdollisimman paljon herkkuja, joita ei muualta saa. Esimerkiksi Keinuhongan tuotteita ei myydä muualla Pirkanmaalla, joten niiden perässä ajellaan Mutalaan kauempaakin.

Ainutlaatuisimpia ovat tietysti oman brändin tuotteet. Villa Vinolla on omat kahvit ja teet, myslit, suklaat ja limpparit.

– Herätimme henkiin Kuru-limonadin, jota on tehty Kurussa vuodesta 1904 alkaen 1940-luvulle asti. Sitruuna- ja vadelmalimonadien etiketit ja reseptit ovat alkuperäiset ja valmistaja pirkanmaalainen virvoitusjuomatehdas, Kaisa Heino kertoo.

Jos Kuru-limpparille ei enää löytynytkään tekijää Kurusta, Villa Vinon omat mansikka- ja mustikkamyslit on tehty siellä. Kaupalla ei ole tuotantotilaa, mutta yhteistyökumppani löytyi kurulaisesta ravintola Vänrikistä, joka sekoittaa ja pussittaa Kaisa Heinon kehittelemät myslit.

– Omalle tuotemerkille tulee jatkossa varmasti lisää tuotteita. Niiden kehitteleminen, parhaiden raaka-aineiden etsiminen ja testaaminen on ihanaa, Heino sanoo.

Lue myös: Kurulaisyrittäjä Anja Honkanen puhkuu intoa: Viime syksynä työvoimapulan vuoksi suljettu Vänrikki aukaisee ovensa uudelleen

Teet, kahvit, kuivatut hedelmät ja karkit levittävät kauniin hirsituvan ilmaan huumaavaa tuoksua. Villa Vinossa käynti on elämys sinänsä.

Luomua läheltä, Euroopasta eksoottista

Puodin oman myslin raaka-aineista höyryttämättömät kaurahiutaleet tulevat Krannin luomutilalta Nurmijärveltä, marjat Vierulan marjatilalta Mäntyharjulta ja makeutuksena käytetty hunaja Hunaja-Mikolta Poikeluksesta eli Villa Vinon naapurikylästä.

– Meidän näkemyksemme on, että lähiruokaa on kaikki Suomessa tuotettu. Aluksi ajatus olikin, että Villa Vinossa ei myytäisi muita kuin kotimaisia tuotteita, mutta hiukan olemme nyt siitä lipsuneet: maailmallakin tehdään kaikkea niin hyvää ja laadukasta. Euroopasta tulee kuitenkin vain sellaisia erikoisuuksia, mitä Suomessa ei viljellä eikä tehdä, Heino linjaa.

Välimeren seudulta Villa Vinon pöytiin on päätynyt muun muassa kuivattua cantaloupe-melonia ja pomeloita, joita ei Pirkanmaan pelloilla näy.

– Ulkomaisten tuotteiden alkuperän suhteen olemme tosi tarkkoja. Esimerkiksi kreetalaisista oliiveista tiedämme, miltä tilalta ne tulevat. Suomalaisista viljoista saatamme tietää jopa sen, millä tilan pelloista ne on viljelty.

Jos herkut vaikuttavat niin eksoottisilta, ettei niitä uskalla maistamatta ostaa, kannattaa varata maisteluaika Villa Vinon viehättävään keittiöön. 4–6 hengen maistelutilaisuudessa pöytään katetaan yli 20 erilaista tuotetta suolaista ja makeaa. Sen jälkeen onkin helppo tehdä valintoja myymälän puolella.

Keinuhongan Pahus-hillo, retrohenkiset Kuru-limonadit ja Villa Vinon tosimarjaiset, lähihunajalla makeutetut myslit ovat kaupan erikoisuuksia.

Varasto myytiin loppuun viikossa

Villa Vinoon ostoksille tulijan ei kannata etsiä katseellaan mitään kaatumaisillaan olevaa tönöä, sillä nimestään huolimatta Villa Vino sijaitsee varsin ryhdikkäässä maatilan päärakennuksessa Ylöjärven Mutalassa, melkein kantatie 65:n varressa.

– Nimi viittaa meidän kotiimme. Muutimme mieheni kanssa Mutalaan kolmisen vuotta sitten ja aloimme remontoida vanhaa omakotitaloa. Jossain vaiheessa huomasimme, että olimme tehneet taloon tosi paljon vinoja yksityiskohtia kuten vinopanelointeja, ja aloimme puhua Villa Vinosta, yrittäjä Kaisa Heino kertoo.

Aluksi Villa Vino toimikin pariskunnan kotona, jossa Heinot pitivät pientä joulukauppaa kaksi vuotta sitten. Viime joulun alla pop up -kauppa siirtyi vuokratiloihin. Kun koko joulusesonkia varten hankittu varasto myytiin loppuun viikossa, kaupantekoa päätettiin jatkaa satunnaisesti joulun jälkeenkin.

Vapusta lähtien Villa Vino on auki lähes joka viikonloppu. Arkisin Mutalassa ei kannata pitää auki näin spesiaalia erikoisliikettä, ei ainakaan vielä. Kunhan sana kiirii ja asiakasvirrat kasvavat, aukioloaikoja halutaan toki laajentaa.

– Kannattaa tarkistaa aukiolot nettisivuiltamme, Facebookista tai Instagramista, ennen kuin tänne ajelee, Kaisa Heino opastaa.

Kaisa ja Aki Heino herättivät eloon Kuru-limonadin vuodelta 1904.

Niin maalla kuin ollaankin, paikalle pääsee Nysselläkin. Bussi numero 85 kulkee talon edestä. Jos kulkeminen tai aukiolot aiheuttavat päänvaivaa, Villa Vinoon pääsee netissäkin. Verkkokaupassa ostokset voi tilata kotiin tai noutopisteeseen, joka sijaitsee Mutalan Helmi -ravintolassa Villa Vinon naapurissa.

Herkkusuita tuntuu Pirkanmaalta löytyvän, sillä puolen vuoden pop up-aukioloillakin puoti on jo saanut vakiasiakkaita.

– Kun kerromme netissä saaneemme jonkun uuden tuotteen myyntiin, he ilmaantuvat saman tien ostamaan uuttuutta, Heino myhäilee.

Osa yrityksen suosiosta piilee varmasti kohtuullisissa hinnoissa. Mutalassa herkkujen hintaan ei tarvitse upottaa Tampereen keskustan vuokrakuluja. Heinot ovat molemmat kokeneita kaupan alan konkareita, joten he osaavat puntaroida tarkkaan, onko myyntiin tarjottu tuote kaupallinen ja hinta sellainen, että he olisivat itse valmiita sen maksamaan.

– Lähituotteita kannattaa ehdottomasti silti tarjota myyntiin pienempiäkin eriä. Kesäksi haluamme tarjolle ainakin mansikkaa, varhaisperunaa ja yrttejä, Kaisa Heino vihjaisee.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?