Anna pesijöille rauha – Lain määräämä koirien kiinnipitoaika on alkanut

Metsästyslain mukainen koirien kiinnipitoaika alkoi koko maassa tiistaina 1. maaliskuuta ja jatkuu elokuun 19. päivään asti. Kiinnipitoaika koskee taajamien ulkopuolisia alueita. Järjestyslain mukaan taajamissa koirat on pidettävä aina kytkettyinä.

Kiinnipitoaikana koira on pidettävä aina kytkettynä tai siten, että se on välittömästi kytkettävissä. Koiraa voi pitää vapaana alueen omistajan tai haltijan luvalla ainoastaan pihamaalla, puutarhassa tai muulla aidatulla alueella. (arkistokuva)

Kiinnipitoaikana koira on pidettävä aina kytkettynä tai siten, että se on välittömästi kytkettävissä. Koiraa voi pitää vapaana alueen omistajan tai haltijan luvalla ainoastaan pihamaalla, puutarhassa tai muulla aidatulla alueella.

Koirien kiinnipitoajan kunnioittaminen on tärkeää, jotta luonnoneläimillä olisi rauha niiden lisääntymisajan aikana. Etenkin rajun talven jälkeen eläimet voivat olla heikossa kunnossa ja tarvitsevat rauhaa lepoon ja ruokailuun.

Pesiviä lintuja ajatellen on tärkeää, etteivät koirat juokse vapaana kevätaikaan. Vaikka koira ei olisikaan linnuista kiinnostunut, linnut suhtautuvat koiraan kuin mihin tahansa petoon, ja kaikkoavat helposti pesimäpaikalta. Koira voi myös tuhota pesiä.

Paitsi linnuilla, myös monilla nisäkkäillä kiimakausi käynnistyy aikaisin keväällä, ja esimerkiksi mäyrät voivat saada poikasia jo maaliskuun puolella.

Koiranomistajan tulee muistaa, että kiinnipitoajan ulkopuolellakin metsästyslaki määrää pitämään koiran kytkettynä, ellei maanomistajalta tai metsästysoikeuden haltijalta ole lupaa koiran vapaana pitämiseen. Vaikka koira olisi luvallisesti irti, tulee sen olla aina omistajan hallittavissa.

Luonnonsuojelualueilla kielto koira vapaana pitämiseen on ympärivuotinen.

Lue myös: Tervetuloa Hevonkuuseen! Karhelta löytyy Suomen ainoa, yksityinen aidattu retkeilymetsä – ”Koiratkin ovat tänne tervetulleita”

Lue myös: Aronrantaan koirapuisto, uimarannan laajennus ja tekonurmikenttä – Alueelle muutoksia lähes miljoonalla eurolla

Taajamassa koiran on oltava aina kytkettynä

Järjestyslaista löytyy oma pykälänsä koirakurista ja sen  mukaan koira on oltava kytkettynä aina taajama-alueella.

Koiraa saa pitää vapaana ainoastaan koirapuistoissa, koirien harjoituspaikoissa sekä suljetuilla piha-alueilla, mutta koiran on oltava näissäkin paikoissa omistajansa tai haltijansa valvonnassa ja hallinnassa.

On myös pidettävä huolta siitä, että koiran uloste ei jää ympäristöön hoidetulla alueella taajamassa.

Koiraa ei saa järjestyslain mukaan päästää kytkemättömänä kuntopolulle tai vastaavalle juoksuradalle. Koiraa ei saa myöskään viedä yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, toriaikana torille tai yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle.

Poikkeuksena ovat koiraladuiksi merkityt hiihtoladut sekä koirien käyttöön tarkoitetut uimarannat.

Kissoja samat säännöt eivät yksiselitteisesti kiellä kulkemasta vapaana taajamassa. Kissan omistajan tai haltijan olisi kuitenkin pidettävä huolta siitä, ettei kissa pääse kytkemättömänä kuntopolulle, lasten leikkipuistoihin tai muihin yleisessä käytössä oleviin tiloihin. Vapaana pidettävä kissa on myös altis jäämään auton alle.

Lue myös: Siivikkalaan on suunnitteilla hehtaarin kokoinen yksityinen koirapuisto: ”Ei tarvitse pelätä, että joku tuntematon ilmestyy paikalle samaan aikaan”

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?