Paikallislehden Antti-patsas kunniatohtori Urho Riihikoskelle

Urho Riihikoski palkittiin Antti-patsaalla 19.11. Ylöjärven Uutisten Antin päivän juhlassa. (Kuva: Sanna Hillberg)

Ylöjärven Uutiset on myöntänyt perinteisen paikallislehden Antti-patsaan kulttuurivaikuttaja Urho Riihikoskelle.

Paikallislehdistö viettää vuosittain Antin päivänä (30.11.) juhlaa ja muistaa näin ensimmäisen suomenkielisen lehden, Suomenkielisten Tietosanomien kustantajan ja toimittajan, kirkkoherra Antti Lizeliuksen elämäntyötä. Tämän kunniaksi paikallislehdet ympäri Suomen jakavat Uutismedian liiton paikallislehtijaoston, Paikallislehtien Päätoimittajayhdistyksen ja Suomen Paikallismediat Oy:n Antti-patsaan. Paikallislehdistön pronssisen Antti-patsaan on suunnitellut kuvanveistäjä Kari Ovaska.

Ylöjärven Uutiset jakoi Antti-patsaan tänään perjantaina omassa Antin päivän juhlassaan.

Vuonna 1959 eläinlääketieteen lisensiaatiksi valmistunut Urho Riihikoski teki pitkän uran eläintuotannon parissa. Uran varrelle mahtui isot kohut seleenistä, lihajauhosta, A-vitamiinista ja hormonilihasta. Palkittava toimi näiden ongelmien ratkaisemisen edelläkävijänä Suomessa. Hän myös toteutti alallaan laajan lähes 20 vuotta kestäneen tiedotus- ja koulutusohjelman.

Riihikoski sai maataloustoimittajien Tiedonjyvä-palkinnon vuonna 1988 ja vuonna 1995 hänet nimitettiin eläinlääketieteellisen korkeakoulun kunniatohtoriksi.

Ylöjärvellä Riihikoski on toiminut kunnanvaltuutettuna, vanhusneuvoston puheenjohtajana ja varapuheenjohtajana sekä vammaisneuvoston varapuheenjohtajana.

Riihikoski tunnetaan Ylöjärvellä erityisesti kotiseudun historian ja kulttuurin vaalijana. Hän kokee olevansa yhä maalaispoika, jolle kotiseutu edustaa pysyvyyden tunnetta. Hän kuului niin sanottuun vapaaseen kansalaisryhmään, joka kävi pitkän oikeustaiston kaupungintalon aukiolla seisovan Vanhan Räikän puolesta. Vanhasta Räikästä löytyy hänen mukaansa nimetty huone.

Riihikosken käden jälki on näkynyt paljon myös paikallislehden sivuilla. Hän on kirjoittanut useita tietoiskuja etenkin vanhuksille ja vammaisille. Riihikoski on kirjoittanut myös mielipidekirjoituksia Ylöjärven kulttuuriasioiden puolesta.

Urho Riihikoski täytti 90 vuotta viime itsenäisyyspäivänä.

Lue Urho Riihikoskin 90-vuotishaastattelu viime joulukuulta tästä.

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?