Helppi-luokka sai mieluisia vieraita Karhelta – Veera Ahlgrén: ”Luulen, että tämä antaa nuorille itseluottamusta”

Mikkolantie 5:ssä, entisessä päiväkodissa, toimiva Helppi-luokka sai maanantaina mieluisia vieraita, kun Ihaamaan ponit Jonttu ja Odette saapuivat Karhelta rapsuteltaviksi ja kävelytettäviksi. Myös ponit nauttivat vierailusta, ja niille maistuivat hellittelyjen lisäksi pihamaan antimet omenista ruohoon.

Helppiluokan oppilaat saivat taluttaa Ihaamaan-tallin poneja luokkansa pihamaalla.

Vaikka ponien vierailua odotettiin, niihin suhtauduttiin jännityksen sekaisella kunnioituksella.

– Alkuun oltiin sitä mieltä, että en koske, ja seison ja katson kaukaa. Sitten on tullut jo taputtaminen ja taluttaminen ja semmoiset isot asiat. Tosi hienoja rohkaistumisia, iloitsi erityisopettaja Tiina Erholtz seuratessaan oppilaitaan, kun nämä taluttivat ja harjasivat poneja omenapuiden katveessa.

Tällaiset kokemukset ruokkivat onnistumisen tunteita. Kun uskaltaa tehdä asioita, jotka tuntuvat jännittäviltä, rohkenee seuraavallakin kerralla kokeilemaan jotakin uutta ja ylittämään pelkonsa.

Oppilaiden mukaan hevosten vierailu samoin kuin niiden taluttaminen oli tosi kivaa. Aiemmin vieraina ovat käyneet sekä Erholtzin koirat että ylöjärveläinen koulukoira.

– Pyrimme järjestämään jotain koulun normaaliarjesta poikkeavaa yhteistä tekemistä, Erholtz kertoo.

Helppi-luokalla omassa tahdissa

Helppi-luokka on Ylöjärven Yhtenäiskoulun alainen yksikkö, johon voidaan ohjata oppilaita kaupungista kaikista kouluista. Se on tarkoitettu ensisijaisesti yläkoululaisille, mutta siellä on myös kuudesluokkalaisia oppilaita. Luokan maksimikoko on kymmenen oppilasta.

Tiina Erholtzin (vas.) tarjoama leipä maistui Welsh-poni Jontulle. Vieressä yhtenäiskoulun rehtori Satu Sepänniitty-Valkama.

– Suurin osa oppilaista tekee niin sanotusti lyhennettyä koulupäivää oman jaksamisen ja voinnin mukaan. Jokaiselle räätälöidään oma suunnitelma miten koulua viedään pienin askelin eteenpäin jaksamisen tarjoamilla voimavaroilla. Seuraamme nuorten jaksamista tarkalla silmällä ja korvalla, taustoittaa Erholtz, jonka työparina toimii ohjaaja Nina Narkilahti.

Helppi-luokka on hoidollis-pedagoginen ratkaisu nuoren vaikeassa elämäntilanteessa. Oppilaan jaksaminen ja tarpeet pystytään huomioimaan Helppi-luokassa eri tavoin kuin tavanomaisessa luokassa, jossa on pysyttävä samassa tahdissa muiden kanssa ja oppiaineet ja aikuiset vaihtuvat joka tunti.

– Helppi-luokan lähes kaikilla nuorilla on vaikeuksia mennä kouluun johtuen erilaisista pelkotiloista, ahdistuksesta tai sellaisesta elämänvaiheesta, että ei ole paukkuja opiskella normaalikoulun isossa ryhmässä ja koulussa, jossa on paljon hälinää ja uusia ihmisiä.

Helppi-luokka on toiminut Nuorten avohoidon intensiiviyksikön, NAVIn, yhteydessä Mikkolantie 5:ssä viime lokakuusta lähtien. NAVI aloitti toimintansa muutamaa kuukautta aiemmin. NAVIssa hoidetaan 12–17-vuotiaita Ylöjärvellä asuvia psyykkisistä ongelmista kärsiviä nuoria.

– Tiimissämme on kolme sairaanhoitajaa, toimintaterapeutti, psykofyysinen fysioterapeutti, sosiaalityöntekijä, lääkäri ja psykologi, kertoo NAVIn toimintaterapeutti Olga Huotari.

– Teemme Helppi-luokan kanssa paljon yhteistyötä, kun olemme samoissa tiloissa ja siellä saattaa olla asiakkuuksia myös meille. Olemme tämän luokan käytettävissä. Jos tarvitaan apua tai tukea, niin olemme lähellä, hän lisää.

– Olemme ikään kuin koko talo kantamassa ja auttamassa nuorta yli vaikean hetken, jota hän elää elämässään, Erholtz kertoo.

Lue myös: Päihdenuorien kanssa Ylöjärvellä työskentelevä Sami Rantanen on huomannut, että kannabiksesta on tullut yhä suositumpaa, vaikka asenteet ovat tiukentuneet: ”Nuorimmat kannabiskokeilijat, joita olen tavannut ovat olleet 12-vuotiaita”

Aitoja kohtaamisia

Ponien omistaja Veera Ahlgrénin hevostila Ihaamaa Karhella tarjoaa hevosavusteista toimintaa erityisryhmille, kuten erityislapsille, kehitysvammaisille sekä mielenterveys- ja päihdekuntoutujille.

Aiemmin hän on vieraillut ponien kanssa vanhusten ja kehitysvammaisten yksiköissä. Ahlgrén kokee, että hevosavusteinen toiminta, jossa ihmiset voivat olla hevosten kanssa tekemisissä ilman minkäänlaisia suorituspaineita, on hänelle mielekkäintä asiakastyötä.

Veera Ahlgrén toi poninsa Helppiluokan vieraiksi. Hevosavusteinen toiminta on hänelle lähellä sydäntä.

– Tämä on poneille pelkkää juhlaa, kun ne pääsevät tänne syömään ruohoa ja nuoretkin saavat niihin kivasti kontaktia.

– Luulen, että tämä antaa nuorille itseluottamusta, kun aluksi ei uskalla oikein koskea ja sitten yhtäkkiä huomaa, että uskaltaakin harjata ja taluttaa ja vaikka mitä, koska nämä ponit ovat tosi kilttejä.

Nuorempana pippurinen shetlanninponi Odette on nyt parikymppisenä rauhallinen rouva ja sympaattinen Welsh-poni Jonttu suorastaan nauttii olostaan huomion keskipisteenä.

Ahlgrén toteaa, että eläimet eivät syrji, vaan ottavat kaikki ihmiset vastaan juuri sellaisina kuin he ovat.

– Minusta tuntuu, että se teeskentelemättömyys, mikä on eläimissä, siirtyy myös ihmiseen, joka on eläimen kanssa. Siitä puuttuu aika paljon sellaista, mitä on ihmisten kanssa.

Odette-poni nautti taputteluista ja makoisasta ruohosta.

Ennen kuin hevoskuljetusauto kurvaa takaisin Karhelle, suunnitellaan Odette-ponin seuraavaa vierailua, jolloin se kutsutaan sisälle luokkatilaan. Ehkä Odette lanseerataan samalla Suomen ensimmäiseksi vierailevaksi kouluponiksi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?