Tiedätkö, missä Ylöjärvellä sijaitsee lähteitä? Auta Ely-keskusta ja kerro havainnoistasi nettilomakkeella

Lähteiden kansalaishavainnointi jatkuu lokakuun loppuun asti. Havaintoja on jo kymmeniä, mutta osasta Pirkanmaan kunnista niitä puuttuu vielä. Voit tehdä havaintoja helpon lomakkeen avulla esimerkiksi syysretken ohessa.

Purossa on lähteille tyypillinen rehevä kasvillisuus, hiekkainen pohja ja viileä kirkas vesi. (Kuva: Miia Mäkilouko)

Pirkanmaan ELY-keskus on kartoittanut kesän aikana pienvesien tilaa osana Helmi-elinympäristöohjelmaa. Kansalaiset ovat kesän ajan voineet ilmoittaa Pirkanmaalla sijaitsevien lähteiden tietoja havainnointilomakkeen avulla. Lomakkeen karttaan on merkitty lähteitä, joita voi käydä tarkistamassa, tai ilmoittaa uudesta havainnosta.

Lomake on suunniteltu erityisesti mobiililaitteille, jolloin havainnot saa helposti tehtyä maastossa.

Elokuun loppuun mennessä havaintoja on kertynyt yli 50. Havaintoja on yli kymmenestä kunnasta Pirkanmaalta. Osa havainnoista on kuitenkin samoista kohteista, joten havaintoja on yhteensä noin neljältäkymmeneltä eri kohteelta.

– Hienoa, että havaintoja on tullut jo näin paljon. Niitä kaivataan kuitenkin vielä lisää. Noin puolesta Pirkanmaan kunnista ei ole lomakkeen kautta tullut yhtään havaintoa. Havaintoja voi tehdä vaikkapa syysretken ohessa. Lomakkeen kartalla on vielä useita kohteita merkittynä odottamassa käyntiä. Myös havainnot jo käydyiltä kohteilta ovat hyödyllisiä, sillä eri havainnot täydentävät toisiaan, vinkkaa projektisuunnittelija Miia Mäkilouko Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Lue myös: Iso osa arvokkaista perinnemaisemista on hävitetty – Siksi Pikku-Ahveniston niitty katselmoitiin, jotta se voitaisiin säilyttää elinvoimaisena tulevaisuudessakin: ”Perinnebiotoopit ovat rikkaita eliölajistoltaan ja tärkeä osa luonnon monimuotoisuutta”

Tärkeä apu pienvesille

Lähdehavaintoja käytetään apuna Pirkanmaan pienvesien luonnontilan selvittämisessä. Erityisesti kohteilta otetut kuvat ovat osoittautuneet hyödyllisiksi luonnontilan ja pohjavesivaikutuksen arvioimisessa.

– Tarvittaessa havainnot käydään varmistamassa paikan päällä. Lomakkeen voi siis rohkeasti täyttää, vaikkei olisi aivan varma onko kyseessä lähde, Mäkilouko kertoo.

Tähän mennessä tyypillisin havainto on ollut havainnoijan luonnontilaiseksi arvioima allikkolähde, eli pohjavesivaikutteinen vesikuoppa. Havainnoissa on tullut esille myös pienvesien luonnontilaa uhkaavia tekijöitä kuten metsähakkuita, ojituksia ja rakentamista. Muutama lähde on raportoitu myös tuhoutuneeksi tai kuivuneeksi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?