12 vuotta täyttäneiden lasten ja nuorten koronarokotukset ovat käynnistymässä Ylöjärven kouluilla – tavoitteena on tarjota kaikille halukkaille ensimmäinen rokote syyskuun puoliväliin mennessä

Alaikäinen voi pääsääntöisesti päättää itse rokotteen ottamisesta. Rokotusten käytännön järjestelyistä tiedotetaan koulukohtaisesti Wilman kautta.

Täydellinen rokotussarja on tällä hetkellä alle viidesosalla pirkanmaalaisista.

Ajanvarauksettomat koronarokotukset 12 vuotta täyttäneille lapsille ja nuorille ovat käynnistymässä Ylöjärven kouluilla, tiedotti Ylöjärven kaupunki tänään. Tavoitteena on tarjota ensimmäinen koronarokote syyskuun puoliväliin mennessä kaikille niille oppilaille, jotka haluavat rokotteen.
Rokotusten käytännön järjestelyistä tiedotetaan koulukohtaisesti Wilman kautta. Käytettävä rokote on Modernan valmiste. Rokotus on vapaaehtoinen eikä rokotuksiin ohjata lapsia ja nuoria, jotka eivät halua sitä.

Kaikkien 12 vuotta täyttäneiden rokottaminen tuli mahdolliseksi, kun valtioneuvosto muutti koronarokotuksia koskevaa asetusta 5. elokuuta. Jo aiemmin koronarokotteen ovat voineet saada ne 12–15-vuotiaat, joilla on perussairautensa tai tilansa vuoksi muita korkeampi riski saada vakava koronavirustauti.

Koronarokotusta suositellaan 12 vuotta täyttäneille nuorille, sillä rokottamalla voidaan suojata nuoria ja samalla heidän lähipiiriään erityisesti vakavalta koronavirustaudilta. Koska rokotukset estävät suuren osan tartunnoista, ne vähentävät myös lapsiin ja nuoriin kohdistuvien rajoitustoimien tarvetta.

Kuten muidenkin rokotteiden kohdalla, alaikäinen voi itse päättää koronarokotteen ottamisesta, jos rokotuksen antava terveydenhuollon ammattilainen katsoo, että hän ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Lapsen itsenäiselle päätöksenteolle ei ole laissa määritelty ikärajaa, ja siksi asia arvioidaan tapauskohtaisesti.

Jos lapsi tai nuori ei kykene itse päättämään rokotuksestaan, käännytään huoltajien puoleen. Heiltä tarvitaan tällöin kirjallinen suostumus koronarokotteen antamiseen. Halutessaan lapsi tai nuori voi keskustella rokotuksesta kouluterveydenhoitajan kanssa kahden kesken hoitajan vastaanotolla, muistuttaa kaupunki tiedotteessaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?