Koirien kiinnipitoaika päättyy huomenna – Kennelliitto muistuttaa, että koiran vapaana pitämiseen vaaditaan silti lupa maanomistajalta tai metsästysoikeuden haltijalta

Metsästyslain mukainen koirien kiinnipitoaika päättyy koko maassa perjantaina 20. elokuuta. Lain mukaan koirat on pidettävä kytkettyinä maaliskuun alusta aina elokuun 19. päivään asti.

Koirien kiinnipitämistä säätelee metsästyslain lisäksi järjestyslaki. Kuvan koira ei liity uutiseen. (Kuva: Sanna Hillberg)

Suomen Kennelliitto muistuttaa tiedotteessaan, että vaikka kiinnipitoaika päättyy, tulee koiran vapaana pitämiseen olla lupa maanomistajalta tai metsästysoikeuden haltijalta. Vaikka koira olisi vapaana, tulee sen olla aina omistajan hallittavissa. Luonnonsuojelualueilla koira on pidettävä kytkettynä ympäri vuoden.

Kiinnipitoajan päättymisestä huolimatta koiranomistajan tulee huomioida, että järjestyslain mukaan koira on pidettävä aina kytkettynä taajamassa. Taajama-alueilla koiran pitäminen vapaana on sallittua ainoastaan koirapuistoissa, koirien harjoituspaikoissa ja suljetuilla piha-alueilla. Vapaana olevan koiran tulee aina olla omistajansa tai haltijansa valvonnassa.

Lue myös: Jos koirasi ei tottele vapaana käskyjä, pidä se kiinni – Pahimmillaan vapaalle laskettu koira voi saada surmansa, jos se tulee väärän koiran iholle

Järjestyslaissa määrätään myös, että koiraa ei saa päästää kytkemättömänä kuntopolulle tai muulle vastaavalle juoksuradalle. Koiraa ei saa myöskään viedä yleisille uimarannoille, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, toriaikana torille tai yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, ellei sitä ole erikseen sallittu. Poikkeuksena ovat merkityt koiraladut.

Vastuullinen koiranomistaja tuntee koiraetiketin ja noudattaa sitä, jotta koiran kohtaamiset niin lajitovereiden, muiden eläinten kuin ihmistenkin kanssa sujuvat mahdollisimman sujuvasti.

Luoksetulo on Kennelliiton mukaan tärkeimpiä asioita, mitä omistaja voi koiralleen opettaa, erityisesti silloin kun koira ei ole kytkettynä. Se saattaa joskus jopa pelastaa koiran hengen. Koiralle on tärkeä opettaa luotettava luoksetulo jo pennusta pitäen. Vinkkejä luoksetulon opettamiseen löytyy esimerkiksi  Suomen Kennelliiton ylläpitämältä hankikoira.fi-sivustolta.

Lue myös: Koirat on pidettävä taas lain mukaan kiinni, jotta pesivät eläimet eivät häiriintyisi – Kissojen vapaana liikkumisesta laki ei säädä yhtä tiukasti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?