Pohjavedet Ylöjärvellä yllättäen jopa korkealla, vaikka maa on kuivaa

Kuivan ja kuuman kesän vuoksi pohja- ja pintavedet sekä maankosteus ovat monin paikoin Suomessa alhaisia.

Vaikka pohjavedet ovat Suomessa monin paikoin matalalla, Ylöjärvell’ tilanne näyttää paremmalta. (kuva: Vesi.fi)

Runsasvetisen kevään ansiosta tilanne ei kuitenkaan ole vielä päässyt kehittymään laajemmin vakavaksi. Vaikka helteet loppuivat ja saimme sateita, vasta tulevien viikkojen ja kuukausien sateet määrittävät, millaiseksi kuivuustilanne kehittyy.

Kesä- ja heinäkuun sademäärät olivat maan etelä- ja keskiosissa laajalti tavanomaista pienemmät.

– Viime viikkojen sateet ovat parantaneet vesitilannetta, mutta ne eivät riitä vielä paikkaamaan syntynyttä vesivajetta. Tällä hetkellä sateet menevät maankosteuden vajeen paikkaamiseen. Maan etelä- ja keskiosissa maankosteus onkin lisääntynyt sateiden myötä, mutta vähävetisiä alueita esiintyy edelleen. Lisäksi pohjavesien pinnat jatkavat vielä laskua. Kuiva maa ei myöskään ime vettä parhaalla tavalla, vaan rankkasateista osa jatkaa matkaa pintavaluntana vesistöihin, kertoo kehitysinsinööri Lauri Ahopelto Suomen ympäristökeskuksesta.

Pohjaveden pinnat paikoin matalalla ja jatkavat laskuaan

Pohjaveden pinnat ovat painuneet kesän aikana keskimääräistä alemmas suuressa osassa maata. Etenkin pienissä pohjavesiesiintymissä maan etelä- ja keskiosissa pinnankorkeudet ovat monin paikoin huomattavasti ajankohdan keskiarvojen alapuolella.

Vesi.fi-sivulta löytyvä kartan mukaan Ylöjärvellä tilanne ei ole kuitenkaan huolestuttava, vaan pohjavedet ovat täällä jopa korkealla. Sen sijaan esimerkiksi Orivedellä, Mäntässä ja Virroilla pohjavedet ovat matalalla, samoin Kokemäen ja Huittisten suunnalla.

Maa on sen sijaan Ylöjärvenkin seudulla melko kuivaa.

Järvet jatkavat vielä laskuaan monin paikoin

Jokien ja järvien pinnat ovat pääosin tyypillisiin kesäkorkeuksiin nähden tavanomaista alempana. Tästä poikkeuksena Saimaan pinta on vielä ajankohtaan nähden hieman koholla mutta laskemassa kohti keskimääräistä.

Syksyn sateiden ennustetaan helpottavan kuivuustilannetta

Ilmatieteen laitoksen viikkoennusteen mukaan elokuun alkupuoliskolla on maan pohjoisosassa ja loppupuolella elokuuta suuressa osassa maata tavanomaista vähäsateisempaa. Jos elokuussa ei sada huomattavasti ennustettua vähemmän, ei kuivuustilanne pääse kehittymään vakavaksi ongelmaksi.

Mikäli elo- ja syyskuu ovat hyvin vähäsateisia, voi pohjavesien riittävyys muodostua haasteeksi. Alhaisten pohjavesien yhteydessä voi myös esiintyä ongelmia veden laadun kanssa.

Vesihuollossa kuivuus näkyy ensimmäisenä rengaskaivoissa

Kuivuuden vaikutukset tuntuvat ensimmäiseksi pienissä pohjavesiesiintymissä. Niissä pohjavedenpinnan vaihtelu on nopeampaa ja voimakkaampaa kuin suuremmissa muodostumissa. Tämän vuoksi erityisesti rengaskaivojen omistajat havaitsevat ongelmia pitkien kuivuusjaksojen aikana.

Yksityiset rengaskaivot ovat usein matalia ja kuivuvat herkemmin verrattuna porakaivoihin. Siksi on jo ennakolta hyvä miettiä, miten vesihuolto järjestetään, jos kaivosta loppuu vesi.

Kaivoveden laatu voi huonontua kuivuuden takia

Kuivuus voi vaikuttaa myös kaivoveden laatuun. Kuivuuden takia kaivoon voi virrata pohjavettä eri suunnalta kuin normaalisti ja mahdollisesti myös alueelta, jonka maaperässä ja pohjavedessä on haitta-aineita.

Samoin järvien ja jokien vedenlaatu voi huonontaa lähellä rantaa sijaitsevien kaivojen vedenlaatua. Kaivon vedenlaatua kannattaa siis tarkkailla ja testauttaa herkästi. Myös hyvässä vesitilanteessa juomavettä tulisi testauttaa säännöllisesti. Kaikki haitta-aineet eivät näy tai maistu vedessä.

Jos kaivovesi ehtyy, kiinteistöllä voidaan harkita kaivon kunnostamista, syventämistä, uuden kaivon rakentamista tai liittymistä vesihuoltolaitoksen verkostoon, jos se on mahdollista. Vedenkuljetukseen kannattaa turvautua vain lyhytkestoisen vedensaantihäiriön aikana. Kunnan terveyden– ja ympäristönsuojeluviranomaisella sekä mahdollisella erillisellä vesihuoltoneuvojalla on parhaat valmiudet tarjota apua erityistilanteiden ongelmiin.

Lisää tietoa vesi.fi-palvelusta

Lisää tietoa, kuten havaintoja ja ennusteita paikallisesta ja alueellisesta vesitilanteesta, löydät vesi.fi-sivustolta, jossa on myös sanallinen kuvaus kuivuustilanteesta. Sivustolla on myös paljon muuta vesiaiheista luettavaa.

Jos kaivosi kuivuu, voit ilmoittaa siitä Vesi.fi-karttapalvelun Omat havainnot -lähetillä. Ilmoitetut havainnot tulevat kaikille nähtäväksi vesi.fi-kartalle ja auttavat tarkemman kuivuustilanteen hahmottamisessa.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?