Ylisen tyhjillään olevasta kuntoutuskeskuksesta löytyi asukkaiden yksityisiä tietoja ja henkilökunnan nimiä sisältäviä papereita – Tays pahoittelee tapahtunutta tietosuojarikkomusta

Yksityishenkilö teki havainnon papereista maanantaina ja oli yhteydessä Taysin tietosuojavastaavaan. Paperit on kerätty pois ilmoituksen jälkeen, ja Tays on suoraan yhteydessä niihin, joiden tietoturvariskit ovat tapahtuneen vuoksi suurentuneet.

Entisen kuntoutuskeskuksen tilat ovat olleet tyhjillään jo vuosia. (Arkistokuva)

Tays tiedotti tänään tietosuojarikkomuksesta, joka on tapahtunut Pirkanmaan sairaanhoitopiirin omistaman Ylisen kuntoutuskeskuksen alueella Ylöjärven Ylisillä.

Tyhjillään olevan kuntoutuskeskuksen alueelta on löytynyt papereita, joissa on sekä Ylisen entisten asukkaiden yksityisiä tietoja että henkilökunnan nimiä sisältäviä tietoja. Tapahtunut täyttää tietosuojarikkomuksen merkit.

Papereista havainnon tehnyt yksityishenkilö oli yhteydessä Taysin tietosuojavastaavaan maanantaina 2.8. Taysin kehitysvammapalveluiden johto teki ilmoituksen jälkeen alueelle tarkastuskäynnin.

Tietoturvaloukkauksesta tulee aina ilmoittaa valvontaviranomaiselle eli tietosuojavaltuutetulle. Tays kertoi tiedotteessaan tekevänsä tänään keskiviikkona ilmoituksen tapahtuneesta tietosuojavaltuutetun toimistoon.

Henkilötietojen tietoturvaloukkauksesta on ilmoitettava myös rekisteröidylle, jos se aiheuttaa todennäköisesti korkean riskin tämän oikeuksille ja vapauksille.

Rekisteröidyillä tarkoitetaan henkilöä, jonka tietoja rekisterinpitäjä pitää hallussaan tai käsittelee, eli tässä tapauksessa Ylisen asukkaita ja henkilökuntaa, joiden tietoja alueelta löytyi.

Taysin kehitysvammapalveluiden toimialuejohtaja Tuulikki Parikka pahoittelee tapahtunutta ja kertoo, että Tays on suoraan yhteydessä asianosaisiin.

– Olemme todella pahoillamme tapahtuneesta ja ryhdyimme heti ilmoituksen saatuamme tarvittaviin toimiin. Paperit on kerätty pois, ja olemme suoraan yhteydessä heihin, joiden tietoturvariskit ovat tapahtuneen vuoksi suurentuneet, hän sanoi Taysin tämänpäiväisessä tiedotteessa.

Vartiointi ei ole hillinnyt alueella tapahtuvaa toistuvaa ilkivaltaa. (Arkistokuva)

Paperit löytyivät auki murretusta varastosta

Arkaluontoista tietoa sisältävät paperit löytyivät auki murretusta varastosta kuntoutuskeskuksen tiloista. Varastosta löytyi kahden Ylisellä asuneen asiakkaan hoitoon liittyviä papereita, joissa oli myös henkilötunnus näkyvillä. Lisäksi löytyi yhteystietoluettelo, jossa oli muutamien asukkaiden ja omaisen yhteystietoja. Myös niissä oli henkilötunnus näkyvillä.

Edellä mainittujen lisäksi löytyi käsin kirjoitettuja päivittäisraportteja, joissa asiakkaita käsiteltiin kahta paperia lukuun ottamatta vain etunimellä. Alueella havaittiin myös asiakkaan henkilökohtaisia valokuvia sekä joitakin henkilökunnan nimitietoja sisältäviä papereita.

Tilat, joista dokumentit löytyivät, olivat lukossa, mutta Ylisen osastolle ja varastoon oli murtauduttu. Alueella tehdään toistuvaa ilkivaltaa vartioinnista huolimatta.

Kuntoutuskeskuksen alue on ollut tyhjillään vuodesta 2016 saakka, jolloin kehitysvammapalvelut siirtyivät sieltä Nokian Pitkäniemeen. Asiakas- ja henkilötietoja sisältävät dokumentit seulottiin ja siirrettiin Taysin arkistoihin Ylisen muuton yhteydessä. Inhimillisen virheen takia alueelle oli jäänyt pieni määrä papereita.

Ylisen poismuuton jälkeen alueella on tehty useita tarkistuskierroksia mahdollisten epäkohtien havaitsemiseksi. Tiedossa ei ole, miksi nyt löydetyt dokumentit jäivät kuitenkin huomaamatta.

Lue myös: Ylinen ponnistaa kohti Pitkäniemeä

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?