Pirkanmaan sairaanhoitopiiri ei suosittele karanteenin lyhentämistä testillä – ruuhkautunut testaus pyritään keskittämään oireisille potilaille

THL:n uusi ohje lyhensi karanteenin kestoa kymmeneen vuorokauteen muilla kuin sairaalapotilailla ja hoivakotien asukkailla. Karanteenin voi purkaa jo tätä aiemmin negatiivisella testituloksella, mutta Pirkanmaalla sitä ei tällä hetkellä suositella koronatestauksen ruuhkautumisen takia.

(arkisto)

Koronakaranteenin kesto lyheni eilisestä 2.8. alkaen kymmeneen vuorokauteen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) uuden ohjeen perusteella.

Karanteenin lyhentyminen koskee kaikkia muita paitsi sairaalapotilaita ja hoivakotien asukkaita. Uusi ohje ei myöskään koske niiden karanteenien kestoa, jotka on aloitettu ennen eilistä.

Karanteeni on mahdollista purkaa jo aiemminkin, jos altistuneesta aikaisintaan kuusi vuorokautta altistumisen jälkeen otettu koronatesti on negatiivinen. Kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri voi tehdä päätöksen karanteenin lopettamisesta negatiivisen testituloksen perusteella.

Sairaanhoitopiiri toivoo, että testauskapasiteetti jätettäisiin oireisille potilaille

Sairaanhoitopiirit ja kunnat voivat harkita itsenäisesti resurssiensa puitteissa, miten laajasti ne ottavat käyttöön karanteenin aikana, altistumisesta aikaisintaan kuuden vuorokauden kohdalla tehtävän testin, ohjeistaa THL.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri suosittelee, että karanteenissa olevat oireettomat eivät hakeutuisi testiin karanteeniaikaa lyhentääkseen.

Koronatestaus on tällä hetkellä ruuhkautunut Pirkanmaalla, ja testauksen keskittämisellä ensisijaisesti oireisille potilaille pyritään välttämään suuremmat viiveet näytteenottoon pääsyssä. Testiin pitää kuitenkin hakeutua, jos oireita ilmenee karanteenin aikana.

Vaikka karanteeniaika lyhenee kymmeneen päivään, altistuneen tulee seurata oireiden ilmaantumista 14 päivää altistuksen alkamisesta. Jos oireita ilmaantuu, tulee testiin mennä välittömästi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?