Kiinnostaako paikallinen teollisuushistoria? Haverin kaivoksen opastetut kierrokset ovat alkaneet

Teollisuushistoriallisesti merkittävään Haverin kaivosalueeseen pääsee tutustumaan jälleen oppaan johdolla. Opastettuja kierroksia järjestetään heinäkuussa 2021 lauantaisin ja sunnuntaisin. Seuraavat kierrokset ovat ensi launtaina ja sunnuntaina klo 11 ja 13.
Haveri, Haveri ry, Haverin kultakaivosmuseo, kaivos

Opastetulla kierroksella tutustutaan Haverin ainutlaatuiseen kaivosmiljööseen. Kaivos aloitti toimintansa rautakaivoksena ja ensimmäiset asiakirjamaininnat Haverin kaivoksesta löytyvät 1700-luvulta. (arkistokuva)

Velotukseton kierros johdattaa kävijät kaivoksen ja kaivoskylän historiaan. Kierros kestää noin tunnin ja sopii kaikenikäisille. Kierroksen aikana kuljetaan noin 1 km matka sorateitä pitkin ja vieraillaan museorakennuksissa (lähtö Haverin parkkipaikalta Haverintien ja Rantapolun risteyksestä).

Opastetulla kierroksella tutustutaan Haverin ainutlaatuiseen kaivosmiljööseen. Kaivos aloitti toimintansa rautakaivoksena ja ensimmäiset asiakirjamaininnat Haverin kaivoksesta löytyvät 1700-luvulta.

Lue myös: Haverin kultakaivos on kansallinen teollisuushistoriallinen aarre – kannattaa tutustua

Viimeksi kaivostoimintaa harjoitti Oy Vuoksenniska Ab vuosina 1935–1960, jolloin päätuotteena oli kulta ja tämän lisäksi kupari sekä hopea. Kaivostoimintaan liittyneistä rakennuksista on säilynyt merkittävä osa ja kaivoskylän alkuperäinen muoto on edelleen selkeästi nähtävissä.

Alueella sijaitsevassa kaivosmuseossa tutustutaan entisajan kaivoksen toimintaan ja esillä on monipuolinen kokoelma kivinäytteitä ja muuta esineistöä. Kierros pysähtyy myös kultakaivoksen kallioreunaisen avokuilun äärelle.

Haverin kaivosmuseon opastukset:

  • lauantai 10.7. klo 11 ja 13
  • sunnuntai 11.7. klo 11 ja 1
  • lauantai 17.7. klo 11 ja 1
  • sunnuntai 18.7. klo 11 ja 1
  • lauantai 24.7. klo 11 ja 1
  • sunnuntai 25.7. klo 11 ja 1
  • lauantai 31.7. klo 11 ja 13

Kierrokset lähtevät Haverin parkkipaikalta (Haverintien ja Rantapolun risteyksestä). Lisätietoja numerosta 040 5164023.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?