Philipsin hengitysapuvälineissä on ilmennyt turvallisuusriski, laitteita Taysin alueella yli 2 000 potilaalla – apuvälineen käyttöä ei tule lopettaa itsenäisesti

Laitevalmistajalle on raportoitu hengitysapuvälineiden aiheuttamista terveyshaitoista. Taysista ollaan henkilökohtaisesti yhteydessä laitteen käyttäjiin. Taysin asiantuntijoiden mukaan hengitysapuvälineen käytön lopettaminen on suurempi riski kuin käytön jatkaminen. Jutun lopussa on lista laitteista, joita laatuongelma koskee.

Laatuongelmaisia hengitysapuvälineitä on Taysin alueella käytössä yli 2 000 potilaalla. (Arkistokuva)

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tiedottaa, että Philipsin hengitysapuvälineissä on ilmennyt turvallisuusriski. Philips Respironicsilta saadun turvallisuustiedotteen mukaan sen valmistamissa CPAP-, 2PV- ja ASV-laitteissa sekä respiraattoreissa on ilmennyt maailmanlaajuinen äänenvaimennusmateriaaliin liittyvä laatuongelma. Se saattaa aiheuttaa käyttäjälle turvallisuusriskin.

Laatuongelman piiriin kuuluvia Philips Respironicsin hengitysapuvälineitä on Taysin alueella käytössä yli 2 000 potilaalla. Taysista otetaan laitteen käyttäjiin henkilökohtaisesti yhteyttä ja annetaan toimintaohjeet sen jälkeen, kun Tays on saanut laitevalmistajalta tarvittavia lisätietoja.

Sairaanhoitopiiri painottaa tiedotteessaan, että laitteen käyttöä ei tule lopettaa itsenäisesti. Taysin asiantuntijat arvioivat tämänhetkisen tiedon perusteella, että hengitysapuvälineen käytön lopettaminen on suurempi riski kuin käytön jatkaminen.

Potilaiden käytössä on tiedusteluja varten erillinen neuvontanumero. Uusimmat tiedot päivitetään Taysin keuhkosairauksia koskevan verkkosivun yhteyteen osoitteessa tays.fi. Taysin verkkosivuilla julkaistiin tänään potilastiedote laitetta käyttäville henkilöille. Tiedotteessa on ohjeita laitteen käyttäjille sekä neuvontanumeron ja takaisinsoittopalvelun yhteystiedot.

Laitevalmistajalle raportoitu epäpuhtauksien aiheuttamia terveyshaittoja

Philips Respironics on ilmoittanut, että viallisissa laitteissa on käytetty äänenvaimennusmateriaalia, josta saattaa irrota hiukkasia tai haihtua yhdisteitä, jotka voivat päätyä laitteen ilmaletkun kautta käyttäjän hengitysteihin tai ruuansulatuskanavaan.

Laitevalmistajalle raportoidut terveydelliset haitat ovat pääsääntöisesti olleet hengitysteiden ärsytysoireita, yskää, päänsärkyä, paineen tunnetta rinnassa tai nenän sivuontelotulehduksia. Tiedossa ei ole, millaisia mahdollisesti merkittäviä haittoja tai terveysriskejä voisi ilmetä lyhyellä tai pidemmällä aikavälillä.

Philips Respironics on ryhtynyt korjaaviin toimenpiteisiin, josta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tiedottaa myöhemmin lisää. Tiedotteen mukaan tämän hetkisen tiedon valossa näyttää siltä, että osa hengitysapuvälineistä tullaan korjaamaan ja osa vaihtamaan.

Ongelma koskee useaa laiteryhmää

Taysin käyttämistä laitteista ongelma koskee seuraavia laitteita:

  • uniapneapotilaiden hoidossa käytettyjä Philips Respironicsin CPAP- ja ASV-laitteita (DreamStation CPAP, REMStar SE Auto, DreamStation ASV, C-series ASV, SystemOne ASV4)
  • hengitysvajauksen hoitoon käytettyjä Philips Respironicsin kaksoispaineventilaattoreita (DreamStation ST, DreamStation AVAPS, C Series S/T, C Series AVAPS)
  • respiraattoreita (Trilogy 100, A-Series BiBAP A30).

Ongelma ei koske happirikastimia.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?