Koronanyrkki muistuttaa: ”Tilanne voi edelleen heikentyä nopeastikin” – Pirkanmaan koronaluvuissa lievää nousua, yli puolet viime viikon tartunnoista ulkomailta

Tiistaina kokoontunut Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä jatkoi etätyösuositusta elokuun loppuun asti. Ulkomaille matkustamista ei edelleenkään suositella.

Täydellinen rokotussarja on tällä hetkellä alle viidesosalla pirkanmaalaisista.

Tänään kokoontunut Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä eli koronanyrkki muistuttaa, että maakunnan koronatilanne edellyttää yhä varovaisuutta. Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on edelleen perustasolla, mutta tartuntojen määrä on lievässä nousussa. Koronanyrkki päätti tiistaina jatkaa alueellista etätyösuositusta elokuun loppuun asti.

Koronan ilmaantuvuus kuluneiden kahden viikon ajalta on 25 tapausta 100 000 asukasta kohden. Fimlabissa viime viikolla tehdyistä testeistä koronapositiivisia oli 1,4 prosenttia. Näytteissä käytiin viime viikolla selvästi vähemmän kuin edeltävillä viikoilla.

Venäjältä 33 tartuntaa

Pirkanmaalla todettiin viime viikolla 75 uutta koronatartuntaa, joista 65 tartunnan lähde saatiin selville. Tartunnoista yli puolet tuli ulkomailta.

Ulkomailta saatuja tartuntoja oli yhteensä 41, joista 33 tuli Venäjältä. Perheiden sisäisiä tartuntoja oli 15, liikennevälineestä eli laivamatkalta 3 ja baarista 3 tartuntaa. Lisäksi ystävien tapaamisesta, työpaikalta ja vapaa-ajan harrastuksesta tuli yksi tartunta kustakin.

– Jalkapallon EM-kisoihin liittyen noin 150 altistunutta on Pirkanmaalla määrätty tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin. Jatkotartuntoja on tähän mennessä todettu neljä ja karanteenissa oleville niitä tulee suurella todennäköisyydellä lisää, kertoo ylilääkäri Jaana Syrjänen Taysin infektioyksiköstä.

Maskit, turvavälit ja testaaminen edelleen välttämättömiä

Koronanyrkin mukaan tilanne voi edelleen heikentyä nopeastikin. Maskit, turvavälit ja testaaminen ovat edelleen välttämättömiä tilanteen hallitsemiseksi. Pirkanmaalaisista täydellinen rokotussarja on toistaiseksi alle viidesosalla.

Alueellinen pandemiaohjausryhmä kehottaa yhä pidättäytymään ulkomaanmatkailusta.

– Ulkomaille matkustamista ei vielä suositella. Jos kuitenkin matkustaa, yleinen varovaisuus Suomeen palattua on tarpeen kahden viikon ajan vaikka olisi saanut kaksi negatiivista koronatestitulosta, sanoo Jaana Syrjänen.

Mikäli kuitenkin matkustaa ulkomaille, tulisi sieltä palatessa käyttää finentry.fi-verkkopalvelua. Palvelun kautta voi esimerkiksi varata testausajan kakkostestiin aikaisintaan 72 tunnin kuluttua.

Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä kokoontuu seuraavan kerran 20.7.2021. Viikonlopun koronaluvut tilastoidaan heinäkuusta lähtien maanantaisin ja tiedotetaan silloin myös Twitterissä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?