Huippusuosittujen ilmaisten harrastuskerhojen tarjonta laajenee syksyllä: Moponrassausta, sukeltamista, drone-lentämistä…

09.06.2021 11:00

Huippusuosion saanut Ylöjärven harrastamisen malli jatkuu syksyllä. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt Ylöjärven kaupungille 171 000 euron suuruisen avustuksen liikuntahankkeen jatkamiseen.
Ällistyttävä ralli, syysloma, nuorisopalvelut, Ylöjärven nuorisopalvelut
Koulupäivien yhteydessä järjestettävät harrastuskerhot alkavat pyöriä elokuun lopussa. Uutuutena alkaa esimerkiksi helmenkalastajat-uimakerho, jossa uidaan ja sukellellaan. (arkistokuva)

Ylöjärvellä käynnistyi tammikuussa uusi kaupungin harrastamishanke, joka tarjoaa ilmaisia harrastuskerhoja koulupäivien yhteydessä sekä ala- että yläkouluissa.

Ylöjärven harrastamisen malli -hankkeen tavoitteena on tarjota harrastus jokaiselle ylöjärveläislapselle ja -nuorelle, erityisesti niille, joille maksullinen harrastaminen ei välttämättä ole mahdollista.

Viikkotasolla kerhoja järjestettiin noin 55 eri puolilla Ylöjärveä ja niiden suosio oli huima.

– Suosiosta kertoo se, että kaikille halukkaille ei pystytty tarjoamaan harrastusta. Laskennallisesti hankkeen avulla pystytään kuitenkin tarjoamaan yhdelle oppilaalle 2-3-harrastuskerhoa peruskoulun aikana, kaupungin lasten ja nuorten liikuntakoordinaattori Heikki Puttonen kertoo.

Syksyllä harrastuskerhot saavat jälleen jatkoa. Kerhot alkavat pyöriä jälleen elokuun lopussa ja laajemmin kuin aiemmin. Esimerkiksi Kurussa ja Viljakkalassa kerhotoimintaa järjestetään laajemmin kuin keväällä.

– Viikkotasolla koko Ylöjärvellä on tarkoitus pyöriä 60 harrastuskerhoa. Jokaiselle alakoululla alkaa pyöriä kolme harrastusta, yhtenäiskouluilla viisi. Järjestämme myös sellaisia kerhoja, jotka ovat avoimia useamman eri koulun oppilaille.

Lue myös: Kun koulupäivä päättyy, alkaa Elsalla, Aadalla ja Saagalla sirkuskerho – Ilmaisia harrastuskerhoja pyörii nyt ylöjärveläiskouluilla ja ne ovat olleet todella suosittuja

Takamaan koululla järjestettiin keväällä sirkuskerho, jossa johan Haukkala harjoitteli jongleerausta juuri valmiiksi saamillaan sirkushiirillä.

Tärkeä etsivä harrastustoiminta jatkuu edelleen

Kerhotoiminta täydentyy myös täysin uusilla harrastuksilla. Puttosen mukaan luvassa on niin ravikerhoa, bändikerhoa kuin moponrassaustakin.

– Uimahallissa alkaa helmenkalastajat-kerho, jossa uidaan ja tehdään erilaisia sukellusjuttuja. Sitten meillä alkaa mekatroniikka- ja dronekerho, painonnostokerho ja fatbike-kerho.

– Yläkoululaisille järjestetään yhteistyössä Tredun kanssa mopopaja, Puttonen luettelee.

Lisäksi huippusuosion saaneiden parkourkerhojen määrää lisätään.

– Parkour ry on kouluttanut yhteistyökumppanimme Tapparan ja meidän omien liikuntapalveluiden henkilöstöä, jotta parkouria saadaan tuotua yhä useammalle koululle. Syksyllä parkouria pääsee harrastamaan esimerkiksi Kurussa.

Syksyllä jatkuu myös etsivä harrastustoiminta, joka on Puttosen mukaan äärimmäisen tärkeä osa harrastamishanketta.

– Etsivässä harrastustoiminnassa kouluyhteisöohjaajat kokoavat ryhmän oppilaita, joiden kanssa kokeillaan eri harrastuksia. Sen avulla yritetään löytää jokaiselle mieluinen harrastus ja ehkäistään syrjäytymistä. Tämä on saanut hirveästi kiitosta ja kouluyhteisöohjaajat ja kouluterveydenhuollon väki ovat tehneet äärimmäisen hyvää työtä.

Lasten ja nuorten liikuntakoordinaattori Heikki Puttonen pyrkii kehittämään harrastustoimintaa siten, että kaikille lapsille ja nuorille löytyisi mukava harrastus.

Hanke myös työllistää

Ylöjärvi rahoittaa harrastushanketta aluehallintoviranomaisen myöntämillä avustuksilla. Puttosen mukaan viime vuonna saatuja avustuksia on vielä jäljellä koronan aiheuttamien rajoitusten vuoksi ja apurahoja pystytään hyödyntämään syksyn harrastuskerhoissa.

Lisäksi kaupunki haki tulevalle lukuvuodelle jatkoavustusta, jota Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto myönsi yhteensä 171 000 euroa.

– Kaupunki laittaa harrastushankkeeseen myös omaa rahaa 20 prosenttia avustussummasta, Puttonen kertoo.

Puttosen mukaan kerhojen järjestämisessä on otettu huomioon kunkin alueen erityispiirteet ja oppilaiden toiveet.

– Esimerkiksi Karhella on koulun vieressä heppatalli, jossa on pyörinyt heppakero. Olisi ollut typerää olla hyödyntämättä tällaista mahdollisuutta. Oppilaat ovat tykänneet kerhosta kovasti.

Kaupunki pyörittää harrastuskerhoja yhdessä 26 palveluntuottajan kanssa. Joukkoon kuuluu niin järjestöjä kuin paikallisia ja seudullisia yrittäjiä.

– Hankkeella on myös työllistämisvaikutus seudulla, kun harrastuspuolelle saadaan luotua uusia työpaikkoja.