Keväiset jäät ovat nyt petollisia: ”Jopa 30 senttimetrin paksuinen jää voi pettää kulkijan alla”

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) median välityksellä keräämien ennakkotietojen mukaan helmikuussa hukkui jäihin vajoamisen seurauksena yksi mies. SUH haluaa korostaa, että petollisten kevätjäiden aika on alkanut. Paksukaan jää ei välttämättä enää ole turvallista. Jäällä liikkuminen vaatii nyt erityistä tarkkaavaisuutta.

Kevään lämmössä jäähän muodostuu pystysuoria onkaloita, jotka tekevät jäästä erittäin petollisen. (arkistokuva)

Tällä hetkellä jäillä liikkujien suurimpia vaaratekijöitä ovat kylmä vesi, heikot kevätjäät ja muuttuvat sääolosuhteet. Kylmä vesi kangistaa ja veden varaan joutuminen, ilman oikeita turvavälineitä, voi olla kohtalokasta hyvinkin nopeasti.

Kevään lämmössä jäähän muodostuu pystysuoria onkaloita, jotka tekevät jäästä erittäin petollisen. Varmoja kantavuuslukuja ei sen vuoksi voida antaa. Aamulla hyvin kantanut reitti voikin jo puolilta päivin pettää jalkojen alta. Kevätjäihin hukkuu SUH:n ennakkotilastojen mukaan keskimäärin 7 ihmistä vuodessa (2011–2020). Viime vuonna jäihin hukkui 28 ihmistä, joista 11 kevätjäihin.

– Jään paksuus ei enää kerro sen turvallisuudesta. Kun jään rakenne haurastuu, niin paksummastakin jäästä voi mennä läpi. Jopa 30 senttimetrin paksuinen jää voi pettää kulkijan alla. Ilman turvavarusteita kevätjäille ei missään tapauksessa kannata lähteä. Naskalit ja kaveri pitää olla vähintään mukana, sanoo Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) viestintäasiantuntija Niko Nieminen.

– Varsinkin kuunvaihteessa oli suuri määrä läheltä piti -tilanteita. Saimme alkuvuodesta nauttia hienoista jääkeleistä, nyt on aika palata kuivalle maalle ja antaa kevätlämmön rauhassa sulattaa jäät, Nieminen jatkaa.

Jäällä kulkijan vähimmäisvarustukseen kuuluvat kaulalla käyttövalmiina roikkuvat jäänaskalit, metallipäinen keppi jään kestävyyden varmistamiseen ja pilli. Varavaatteet tulee pakata vesitiiviiksi reppuun ja kännykkä vesitiiviisti lähelle vartalon lämpöä. Toisen auttamiseksi repun sivutaskuun kannattaa laittaa köysi tai heittoliina.

SUH:n median välityksellä keräämien ennakkotietojen mukaan on tänä vuonna hukkunut 7 ihmistä, joista 4 on miehiä ja 3 tapauksessa sukupuoli ei ole selvillä. Alkuvuoden hukkumiskuolemista tapahtui 4 Länsi- ja Sisä-Suomen alueella, 2 Etelä-Suomessa ja 1 Lounais-Suomessa. Ennakkotilastojen mukaan viime vuonna helmikuussa hukkui 4 ihmistä ja tammi-helmikuussa 13 ihmistä.

Jos jää pettää, säilytä mielesi rauhallisena ja toimi harkiten:

  • Huuda heti apua tai puhalla pilliin.
  • Käänny siihen suuntaan, josta olit tulossa.
  • Riko jäätä edeltäsi niin pitkälle kuin se käsin ja vartalolla särkyy.
  • Kohota itsesi uintipotkuilla vaaka-asentoon jäänaskaleita apuna käyttäen, ja ponnista jään päälle.
  • Kieri, ryömi ja konttaa kunnes varmasti olet kestävällä jäällä.
  • Hakeudu nopeasti lämpimään.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?