YU:lle vapauttava päätös Julkisen sanan neuvostolle tehdystä kantelusta

Ylöjärven Uutiset on saanut Julkisen sanan neuvostolta vapauttavan päätökseen kantelusta, joka kohdistui 21. lokakuuta 2020 julkaistuun juttuun koulukiusaamisesta.

Kantelu tehtiin jutusta Koulukiusaaminen Ylöjärvellä: läskiksi haukkumista, potkimista, päälle pissaamista.

Kantelun mukaan Ylöjärven Uutisten jutussa oli siteerattu nettikyselyssä saatuja kirjoituksia yksipuolisesti ja poimittu niistä tarkoitushakuisesti teemoja, jotka olivat kantelijan työpaikkaa ja häntä loukkaavia. Kantelun mukaan juttu rikkoi koulurauhaa, oli sensaatiomainen, eikä ottanut huomioon sitä päivittäistä työtä, joka kouluissa tehdään koulukiusaamisen estämiseksi.

Kantelijan mukaan jutulla mitätöitiin koulujen vuosien työ kiusaamisen ehkäisemiseksi. Ylöjärven Uutisten julkaisema lehtijuttu ei edustanut kantelijan mielestä totuudenmukaista tiedonvälitystä. Kantelun mukaan kantelija oli tunnistettavissa jutusta, koska jutussa mainittiin hänen työpaikkansa nimi ja hänen asemansa työpaikalla

Julkisen sanan neuvosto toteaa, että kantelija joutui jutussa kielteiseen julkisuuteen ja että kantelijaa olisi ollut hyvä kuulla samassa yhteydessä. Julkisuus ei kuitenkaan ollut niin kielteistä, etteikö sitä olisi voinut korjata kuulemalla kantelijaa jälkeenpäin. Joukkoistamalla tehdyn artikkelin juttutyyppi teki yleisölle selväksi, että kyse oli yhden vastaajan subjektiivisesta näkemyksestä, jollaisia kantelijan asemassa oleva kohtaa.

Neuvosto toteaa, että lehti tarjosi kantelijalle heti tämän yhteydenoton jälkeen mahdollisuutta tulla kuulluksi jälkeenpäin pyytämällä kantelijalta kommenttia asiaan. Lehti tarjosi kantelijalle myös mahdollisuutta oman kannanoton julkaisemiselle. Kantelija ei suostunut kommentoimaan asiaa lehdelle, eikä toimittanut lehdelle omaa kannanottoaan. Kantelija ei myöskään vastannut lehden paikkakunnan kouluille lähettämään kyselyyn, jolla se keräsi tietoa koulukiusaamisesta jatkojuttua varten.

Juttutyypistä kävi ilmi, että kyse oli lukijan näkemyksestä. Jutussa ei ollut olennaista asiavirhettä. Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Ylöjärven Uutiset ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.

Voit lukea JSN:n koko päätöksen tästä

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?