Järvien vedenkorkeuksia lasketaan mahdollisten tulvavesien varalta

Pirkanmaalla varaudutaan kevättulviin. (Kuva: Sami Moilanen)

Lunta on Pirkanmaalla tänä talvena niin runsaasti, että kevättulviin varaudutaan laskemalla säännösteltyjen järvien vedenkorkeuksia.

Vedenkorkeuden alentamisella säännösteltyihin järviin tehdään tilaa sulamisvesille, jotta tulvavedet eivät aiheuttaisi vahinkoja järvien ja alapuolisten vesistöjen rannoilla. Säännöstelemättömillä järvillä kevättulvariski riippuu vahvasti sulamisajan sääolosuhteista.

– Jos sulaminen on nopeaa ja vielä vesisateiden kiihdyttämää, voivat järvien vedenkorkeudet nousta ja myös jokien virtaamat kasvaa keskimääräistä suuremmiksi. Hidas sulaminen vähentää kevättulvien suuruutta, Pirkanmaan ELY-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Diar Isid sanoo.

Pirkanmaalla lumikertymät ovat melko runsaita viime vuosiin verrattuna. Pitkän ajan keskiarvoihin verrattuna lumimäärät ovat kuitenkin ajankohdalle varsin tyypillisiä. Vesistösäännöstelyssä lumipatjan paksuudella senttimetreissä ei ole merkitystä, vaan oleellista on lumen paino, joka kuvastaa lumessa olevaa vesimäärää.

– Pirkanmaan pohjoisosissa on mitattu painoltaan yli 80 kilogrammaa lunta neliömetriä kohti ja Tampereen seudulla noin 70 kilogrammaa lunta neliömetriä kohti. Eteläisimmässä osassa maakuntaa on tällä hetkellä pienin lumikertymä, eli noin 50-60 kilogrammaa, Pirkanmaan ELY-keskuksen vesitalousasiantuntija Niko Nurhonen kertoo.

Maakunnan suurimpien säännösteltävien järvien, Näsijärven, Pyhäjärven, Vanajaveden ja Kyrösjärven, vedenkorkeuksia lasketaan parhaillaan kevättulviin varautumiseksi. Vedenkorkeuksia lasketaan juoksuttamalla voimalaitoksien ja säännöstelypatojen kautta vettä Kokemäenjokeen. Tarkoituksena on tehdä tilaa kevään sulamisvesille. Näillä näkymin vedenkorkeuden lasku jatkuu helmi-maaliskuun ajan.

Vedenkorkeuden kehittymistä voi seurata esimerkiksi vesi.fi-palvelusta kirjoittamalla hakukenttään järven nimen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?