Koronarokotukset etenevät pienistä rokote-eristä huolimatta ”Jatkamme 80 vuotta täyttäneiden hyvin käynnistyneitä rokotuksia heti, kun saamme lisää rokotteita”

Joukkorokotuksia tullaan järjestämään ainakin Kauppakeskus Elon tiloissa. Rokotuksia järjestetään myös Kurussa ja Viljakkalassa, tiedottaa kaupunki.

(arkistokuva)

Koronavirusrokotukset ovat käynnistyneet Ylöjärvellä. Rokotteiden saatavuusongelmien takia rokotukset eivät kuitenkaan ole edenneet aivan odotetusti.

–  Valitettavasti koronarokotteiden toimitukset ovat olleet koko Euroopassa ennakoituja pienempiä, mikä on vaikuttanut myös Suomen rokotemääriin. Toistaiseksi Pirkanmaalle saadaan viikoittain hyvin pieniä rokote-eriä, kertoo koronarokotusten yhteyshenkilö, johtava hoitaja Soile Ridanpää Ylöjärven kaupungilta.

– Riskiryhmärokotusten jatkamista ja uusien ryhmien rokotusten aloittamista on jouduttu viivyttämään kaikissa kunnissa. Tämä koskee sekä iän että taustasairauksien puolesta riskiryhmiin kuuluvien rokottamista.

Saatavuusongelmista huolimatta rokotukset etenevät rokotusasetuksen määrittelemässä järjestyksessä, vaikkakin suunniteltua hitaammin.

 Koronarokotukset alkoivat Ylöjärvellä viikolla 2. Ensimmäisenä rokotettiin koronanäytteenoton ja infektiovastaanottojen henkilöstöä sekä vanhusten hoivakotien henkilöstöä ja asukkaita. Viikolla 4 siirryttiin rokotusasetuksen mukaisiin ikäryhmittäisiin rokotuksiin alkaen 80 vuotta täyttäneistä.

– Jatkamme 80 vuotta täyttäneiden hyvin käynnistyneitä rokotuksia heti, kun saamme lisää rokotteita. Lisäksi etenemme alle 70-vuotiaiden riskiryhmiin kuuluvien rokotuksissa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaisesti, Soile Ridanpää toteaa.

Rokotteiden kakkosannokset eli tehosterokotukset toteutetaan niin ikään suositusten mukaisesti. Koronarokotteen annosväli on nyt Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella 12 viikkoa.

Kun rokotteita saadaan suurempia määriä, voidaan siirtyä laajempien väestöryhmien joukkorokottamiseen. Joukkorokotuksia tullaan järjestämään ainakin Kauppakeskus Elon tiloissa. Rokotuksia järjestetään myös Kurussa ja Viljakkalassa.

 Ylöjärven kaupunki tiedottaa rokotusten käytännön järjestelyistä vaiheittain sitä mukaa kun rokote-erien toimitukset tarkentuvat.

– Kannattaa seurata sekä kaupungin kotisivuja että paikallislehtiä. Toivomme, että kaupungin koronaneuvontapuhelimeen 050 437 1300 ollaan tässä vaiheessa yhteydessä vain koronaoireisiin tai -näytteenottoon liittyen, Soile Ridanpää ohjaa.

Terveyskeskuksen koronarokotusten ajanvarausnumerossa 03 735 6702 on tällä hetkellä automaattinen nauhoite, joka kertoo rokotteiden saatavuusongelmasta. Numero avataan aina heti, kun aikoja on varattavissa. Ajan voivat varata kulloinkin rokotusvuorossa olevat.

– Rokotteena on tähän asti ollut Pfizer-Biontechin valmiste. Se ja Modernan rokote keskitetään ikäihmisille. Astra Zenecan koronarokotetta tullaan antamaan alle 70-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden henkilöstölle, Soile Ridanpää taustoittaa.

Koronarokotus on vapaaehtoinen ja maksuton. Suomi tavoittelee mahdollisimman hyvää rokotuskattavuutta. Väestön rokotusjärjestys määräytyy lääketieteellisin perustein. Valtioneuvosto on päättänyt Suomen rokotusjärjestyksestä asetuksella.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?