Keijärvelle saadaan hiihtolatu parhaimmillaan hyvin pian – Kaupunki on tarkkaillut jäätilannetta jo useamman viikon: ”Kolme viikkoa sitten oli selvää, ettei jäälle ollut vielä mitään asiaa”

Ylöjärven kaupunki on saanut kuntalaisiltaan kriittistä palautetta siitä, miksei se aja Keijärvelle hiihtolatua, kun kelit siihen ovat nyt mitä parhaimmat. Työmaapäällikkö Jyrki Tanhuanpää sanoo, että kaupunki ryhtyy ladun tekoon vasta, kun jää osoittautuu tarpeeksi kantavaksi.

Kuukausi sitten kuvanottohetkellä 10. tammikuuta Keijärvelle ei ollut vielä mitään asiaa, eikä luntakaan juuri ollut. Nyt jää on kuitekin sen verran paksua ja lunta riittää, että kaupungilta lupaillaan latua jo tälle viikolle. (Kuva: Jani Saarenpää)

– Olisiko aivan mahdotonta, jos kapunkin vetäisi vaikkapa moottorikelkalla latupohjat ympäri Keijärven? Toivon itseni ja lukuisien ulkoliikuntaa kaipaavien puolesta, ettei aloitetta tänä vuonna torpata millään tekosyyllä, Ylöjärven Uutisille lähetetyssä mielipidekirjoituksessa pohditaan.

Soitto Ylöjärven kaupungin työmaapäällikkö Jyrki Tanhuanpäälle selventää, ettei ladun puuttumiseen Keijärvellä ole olemassa tekosyitä, sillä kyse on turvallisuudesta. Ladun teko on ollut kaupungilla koko ajan työohjelmassa, mutta tehtyjen kairausten perustella jää vain ei ole ollut tarpeeksi kantava.

– Vielä kolme viikkoa sitten jäälle ei ollut mitään asiaa.  Ihmiset ovat kirjoitelleet, että miten esimerkiksi Tohlopissa on jo hiihtolatu, muttei Keijärvellä. Järvet ovat erilaisia eikä se ole niin, että sinne vain mennään ja tehdään latu. Kaupungilla on tosi iso vastuu, kun ajatellaan omien työntekijöiden ja kuntalaisten turvallisuutta. Aivan varmasti latu tehdään heti, kun olemme arvioineet, että se on mahdollista ja turvallista, Tanhuanpää lupaa.

Milloin arvioisit, että kaupunki saa tehtyä ladun Keijärvelle?

– Tämän viikon torstaina se selviää. Parhaimmillaan Keijärvelle pääsee hiihtämään tällä viikolla, jos olosuhteet sen sallivat.

Lue myös: Aloite: Latukoneiden sijainti reaaliajassa latukartoille palvelemaan hiihtäjiä

Ladun tekeminen jäälle on tarkkaa työtä

Tanhuanpään mukaan ladun tekemisen ykköskriteeri on se, että jään tulee kestää mönkijää ja sen perään tulevaa latukonetta. Kahtena aiempana vuonna ladun tekemistä Keijärvelle ei ole voitu edes ajatella, sillä talvet ovat olleet niin huonoja jäiden suhteen.

– Jään paksuutta tarkastellaan kairauksilla ja sitten vasta mennään mönkijällä. Tämän jälkeen otetaan latulaite avuksi ja ajetaan hitaasti pieniä pätkiä. Varsinaisella latukoneella jäälle ei lähdetä, koska kone on niin painava ja täristää.

– Joku vuosi kävi niin, että jää näytti kävellen ihan mahdottoman hyvältä. Aron uimarannan kohdalla jää pettikin koneen alta ja se humpsahti jäihin, Tanhuanpää kertoo.

Hän sanoo, että vielä ei tiedetä, miten pitkä pätkä latua Keijärvelle saadaan ajettua, sillä tähän vaikuttavat muun muassa virtauskohdat.

– Parhaimmillaan latua voidaan tehdä täysi kierros eli kahdeksan kilometriä, mutta sen näkee sitten.

Entäpä Veittijärvi, olisiko sinne mahdollista tehdä hiihtoreitti?

– Veittijärvelle voidaan tehdä myös, mutta katsotaan ensin tämä Keijärvi. Kevättalvi on yleensä sitä aikaa, kun ihmiset haluavat järvenjäälle lähteä, kun on kaunis keli ja aurinko paistaa.

Lue myös: Koronatalven valopilkku on se, että lumella luistaa suksi – ”Oli keli mikä tahansa, he tulevat aina harjoituksiin”

Räikän tykkilumilatu saa naapuriinsa Keijärvelle hiihtoladun jo ehkä tällä viikolla.

Kävelijät eksyvät ladulle, vaikka vieressä menisi polku

Kuntalaiset ovat toivoneet, että kaupunki ajaisi Keijärvelle myös kävelyreitin, jotta jalankulkijat jättisivät ladun rauhaan. Tanhuanpään kokemuksen mukaan kävelyreitin teko on turhaa työtä.

– Joskus on tehty kahdeksan metrin levyinen väylä, ja siltikin ladulla käveltiin. Olemme todenneet, että on ihan sama miten leveän reitin kävelijöille tekee, niin silti ladulle eksytään.

Pahiten ladun voi pilata kuitenkin pilkkimällä.

– Reijän kairaaminen pilaa ladun pahiten, kyllä niitäkin on nähty.

Tanhuanpään mukaan kaupungilta on kyselty myös luistelureitin tekemistä Keijärvelle.

– Mutta valitettavasti tähän meillä ei ole resursseja, sillä sen ylläpito vaatii paljon enemmän kuin esimerkiksi ihan normaali luistinrata.

Lue myös:  Mielipidekirjoitus: Pieni satsaus ulkoliikuntaan ja ladut Keijärvelle

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?