Näkyykö pihallasi talvehtivia lintuja? BirdLifen Pihabongauksessa koko perhe voi tarkkailla lintuja tunnin ajan ja ilmoittaa havainnoistaan

Lintujen suojelu- ja harrastusjärjestö BirdLife Suomi järjestää jokatalvisen Pihabongaus-tapahtuman ensi viikonloppuna 30.–31.1. Osallistuakseen Pihabongaukseen ei tarvitse olla lintuharrastaja, eikä Pihabongaus ole kilpailu. Tapahtuman tarkoituksena on kannustaa ihmisiä tarkkailemaan kotipihan lintuja ja lähiluontoa.

Näkyykö sinun pihallasi esimerkiksi punatulkkuja?  (Kuva: Petri Vainio)

Koronatilanteen rajoittaessa harrastusmahdollisuuksia Pihabongaus tarjoaa perheelle mukavaa yhteistä tekemistä. Suomen suurimmassa luontotapahtumassa tarkkaillaan tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla.

Pihabongauksen tulokset kertovat talvisesta linnustostamme ja sen muutoksista. Jo 16. kertaa järjestettävän Pihabongauksen tuloksissa näkyvät esimerkiksi jo uhanalaisiksi luokiteltujen varpusen ja hömötiaisen väheneminen sekä mustarastaan runsastuminen.

– Pihabongaus on kansalaistiedettä parhaimmillaan. Vaikka kukin osallistuja käyttää vain tunnin lintujen tarkkailuun, saamme valtavasti aineistoa. Yhden pihabongausviikonlopun havaintoaineisto on havainnointivuorokausiksi muutettuna lähes kaksi vuotta, kertoo BirdLifen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi.

Tänä talvena moni harvalukuinen talvehtija on ollut poikkeuksellisen runsas lämpimän syksyn johdosta. Toisaalta heikon marja- ja siemensadon takia monet tavalliset talvilinnut ovat olleet normaalia vähälukuisempia. Vihdoin saadun lumipeitteen myötä linnut ovat viime viikkoina hakeutuneet ruokinnoille, joten Pihabongaus antaa jälleen edustavan kuvan tämän talven linnustosta.

Koululuokat ovat voineet osallistua Pihabongaukseen maanantaista lähtien. Viime talvena Pihabongaukseen osallistui yli 21 000 ihmistä lähes 14 000 paikalla, ja havaintoja ilmoitettiin yhteensä yli 500 000 lintuyksilöstä.

Pihabongaukseen ilmoitettuja havaintoja voi seurata päivittyvillä verkkosivuilla.

Osalllistumisohjeet:

  • Pihabongaukseen voi osallistua kuka tahansa ja missä tahansa Suomessa. Pihabongaukseen ei tarvitse erikseen ilmoittautua.
  • Tarkkaile tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla joko lauantaina 30. tai sunnuntaina 31. tammikuuta.
  • Tunnista havaitsemasi lintulajit.
  • Laske montako yksilöä kutakin lajia on enimmillään näkyvissä samaan aikaan (näin vältät laskemasta samoja yksilöitä moneen kertaan).
  • Ilmoita tunnistamasi lajit ja laskemasi maksimimäärät BirdLifelle viimeistään perjantaina 5.2. osoitteessa www.pihabongaus.fi
  • Havainnot voi ilmoittaa myös postikortilla osoitteella BirdLife Suomi, Annankatu 29 A 16, 00100 Helsinki. Postikortissa on oltava lintuhavaintojen lisäksi havainnoitsijan ja havaintopaikan osoitteet, havainnointiajankohta ja havainnoitsijoiden määrä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?