Prisman mahdollistava asemakaavamuutos työn alle – ”Ostovoima yhä paremmin omaan kaupunkiin”

Ylöjärven kaupunki käynnistää asemakaavamuutoksen laatimisen Kirkonseudulla ja eteläpuoleisella Leijapuiston alueella. Maanantainen kaupunginhallituksen myönteinen ratkaisu laittaa Pirkanmaan Osuuskaupan Prisma-junan liikkeelle. Ylöjärveläiset ovat reagoineet kiittävästi POK:n miljoonainvestointiin, josta paikallismedia uutisoi ensimmäisenä viime viikolla.

Ylöjärveläiset reagoivat tuntuvasti viimetiistaiseen uutiseen, jonka mukaan POK rakentaa paikkakunnalle Prisman. Tänä maanantaina koolla ollut kaupunginhallitus pani osaltaan vauhtia hankkeelle, kun se käynnisti asemakaavamuutoksen Kirkonseudulla ja Leijapuistossa. (Kuva: Jani Saarenpää)

Pirkanmaan Osuuskaupan Prisma-hanke saa uutta puhtia. Kaupunginhallitus on yksituumaisesti puoltamassa asemakaavamuutosta, jolla kaupan miljoonaluokan investointi nytkähtää välittömästi lähemmäksi toteutustaan.

Maanantaina koolla ollut Ylöjärven kaupunginhallitus nuiji pöytään ratkaisun, jolla Ylöjärven Kirkonseudun korttelissa 155 sekä eteläpuoleisella Leijapuiston alueella aloitetaan asemakaavan muutos.

Pirkanmaan Osuuskauppa laajentaa palvelutarjontaansa. Sen tavoitteena on muuttaa S-market Prismaksi.

Nykyisen S-marketin tontin sallittu kerrosala on 3 500 neliötä. Kokonaisrakennusoikeuden tavoite uudelle Prisma-tontille on noin 8 500–9 000 neliötä. Päivittäistavarakaupalle sallitun myyntipinta-alan osuus olisi 3 500 neliötä. Prisman tilojen lisäksi rakennukseen on alustavasti hahmoteltu neljästä kuuteen etumyymälätilaa muille liikekäyttäjille.

”Innostunut vastaanotto”

Pirkanmaan Osuuskaupan toimialajohtaja Ville Jylhä kertoo, että Prisma-uutisen kiiriminen ylöjärveläisten korviin on synnyttänyt innostunutta ja myönteistä pöhinää.

– S-markettimme henkilökunta on saanut asiakkailta paljon kiittäviä kannanottoja. Suuri yleisö reagoi myönteisesti Prisma-hankkeeseen, Jylhä sanoo.

POK kehittää nyt voimalla Ylöjärven S-marketia. Jylhä toteaa, että tällä viikolla käyttöön otetut ruoan verkkokaupan noutolokerikot ovat alusta asti ahkerassa käytössä.

– S-Market Ylöjärvellä on nyt Prisma-kauppakassin noutolokerikko. Asiakkaat tilaavat ruokaostoksensa verkkokaupan kautta, keräily tehdään Lielahden Prismassa, ja ostokset voi noutaa Ylöjärven S-Marketista. Alkuvaiheessa siellä on 31 noutolokeroa, joista 10 on pakkaslokeroita, hän taustoittaa.

Jylhä lisää, että POK aloittaa Ylöjärvellä myös kotiinkuljetukset. Palvelu starttaa ensi vuoden alkupuolella.

Raitiotiehanke on tärkeä

Kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto toivottaa Prisman tervetulleeksi kasvukaupunkiin. Hänen mukaansa POK:n miljoonahanke ilmentää ja tukee Ylöjärven kaupungin aktiivista ja määrätietoista kasvupolitiikkaa.

– Ylöjärven keskustan kehittämishanke etenee ripeästi. Viime keväänä toteutetut strategiset maanostot, eli Mäkkylän peltojen hankkiminen kaupungille, avaavat vahvan tulevaisuuden kasvupotentiaalin niin asumiselle kuin yritysalueiden kehittämiselle. Teivon alueen kaavoitus etenee, ja alueen kehittämisen malli täsmentyy yhteistyökumppanien Tampereen kaupungin ja raviyhtiön kanssa. Soppeenmäen alueella on rakentumassa kaksi uutta kerrostalokohdetta, ja Saurion päiväkodin tontista on saatu suunnitteluvaraushakemus. Räikän alueen kerrostalokohteiden jatko on myös etenemässä uusilla kohteilla. Nyt julkistimme uuden Prisma-hankkeen Leijapuiston alueelle. Lisäksi raitiotien suunnittelu etenee valtuuston linjausten mukaisesti, Sorvanto listaa.

Ylöjärven kasvun avaimet ovat Mäkkylän pelloissa.

– Mäkkylän pellot luovat niin asumisen lisäämisen, yritysalueiden laajentamisen kuin liikenneratkaisujen kehittämisen näkökulmasta vahvan tulevaisuuden kasvupotentiaalin Ylöjärven kannalta keskeisellä alueella. Kaavoituksen käynnistämisen myötä alueen kehittäminen mahdollistuu, Sorvanto toteaa.

Sorvannon mukaan Ylöjärvi etenee kaupunkikehityksessä kaikilla rintamilla.

– Keskustan kehittäminen eri hankkeineen sekä monipuolinen tonttiluovutus mahdollistavat moninaisen asumisen vaihtoehdot. Elinkeinoelämän kehittymistä tuemme muun muassa laajentamalla yritysalueita esimerkiksi Teivo-Mäkkylässä ja Kolmenkulmassa.

– Viemme myös kaupallisia hankkeita eteenpäin, ja tässä viimeisin edistysaskel on Prisman saaminen Ylöjärvelle. Raideliikenteen vahva edistäminen ja kaupunkimarkkinoinnin toimet sekä investointitason nostaminen täydentävät kokonaisuuden, Sorvanto kuittaa.

Eurot omalle paikkakunnalle

Ylöjärven Yrityspalvelu Oy:n toimitusjohtaja Timo Isolähteenmäki haluaa tilkitä ulkopaikkakunnalle suuntaavia ostoseurovirtoja.

– Tehdyn selvityksen mukaan ylöjärveläisten ostovoimasta vuotoa muualle tapahtuu etenkin erikoistavarakaupassa, mutta myös päivittäistavarakaupassa, Isolähteenmäki sanoo.

– Etenkin erikoistavarakaupassa vuoto on huomattavaa, ja päivittäistavarakaupassakin vuoto on kohtuullisen suurta. Selvää on, että Prisma-hanke osaltaan ohjaa ylöjärveläisten ostovoiman yhä paremmin omaan kaupunkiin. Ylöjärven kaupunki haluaa olla myös tulevaisuudessa kasvukaupunki, ja näin ollen kaupungin ostovoima myös kasvaa väkiluvun karttuessa, Isolähteenmäki teroittaa.

Isolähteenmäen mukaan Ylöjärven sijainti kasvavalla Tampereen seudulla on loistava, ja kasvukaupungissa on kaupallista potentiaalia väkiluvun edelleen kasvaessa paljon.

– Kun alueen potentiaali valjastetaan hyvin, kaupanala pärjää ja kehittyy myös tulevaisuudessa, Isolähteenmäki uskoo.

– Prisma-hanke ja muut kaupanalan avaukset vastaavat osaltaan siihen, että kaupan palveluverkkoselvityksessä esiin nousevia vuotoja erikoistavarakaupassa ja päivittäistavarakaupassa saadaan tukittua ja ylöjärveläisten ostovoima ohjattua yhä paremmin omaan kaupunkiin. Tällä on merkittävä vaikutus työpaikkojen säilymiseen ja syntymiseen. Toteutuessaan Prisma työllistäisi Pirkanmaan Osuuskaupan arvion mukaan 100 henkilöä luoden 60 uutta työpaikkaa Ylöjärvelle, Isolähteenmäki kiittelee.

Isolähteenmäen mukaan ylöjärveläisten päättäjien tahtotila on kristallinkirkas.

– Kaupungin päättäjät ovat viime aikoina tuoneet vahvasti esiin sen, että Ylöjärven kaupungin on palattava vahvan kasvun tielle asukasluvun osalta. Kaupunkiorganisaatio tekee varmasti osaltaan töitä sen eteen, että Ylöjärvi kasvaa tulevaisuudessa myös asukasmäärältään, hän luottaa.

– Keskustan kehittäminen, monipuolinen tonttitarjonta, uusien asuinalueiden avaukset, rohkea eteenpäinmeno, tiivis verkostoituminen toimijoiden kanssa ja markkinointihenkisyys ovat varmasti tekijöitä, joilla kasvua saadaan aikaan. Ylöjärvellä on kyllä hyvää imua, josta osoituksena on viimeisin ennätyksellinen omakotitalotonttien hakijamäärä. Samalla Ylöjärvellä on käsissään loistavia tulevaisuuden rakentamisen avainpaikkoja niin keskustassa kuin Vaasantien varrella, joissa on nähtävissä oikein hyödynnettynä merkittävää potentiaalia, Isolähteenmäki miettii.