Ylöjärven seurakunnassa näyteltiin esitys, joka pohjautuu oikeiden ihmisten tarinoihin

Seurakunnalla nähtiin viime viikon tiistaina ”Sanovat sitä sattumaksi” -näytelmä.

Kuvissa ovat teatterityöryhmä Ranta Ensemble vasemmalta: tuottaja Sirpa Ahola, näyttelijä Kati Mykkänen, näyttelijä Marko Tuupainen, diakonit Mikko Huuhtanen ja Eliisa Ala-Kuusisto Ylöjärven srk, näyttelijä Eeva Simola, näyttelijä Moona Ranta, näyttelijä Mikko Leino ja ohjaaja Anne Karema.

Teatterityöryhmä Ranta Ensemblen Sanovat sitä sattumaksi -näytelmä haastaa ennakkoluuloja ja tuo esiin leimoja, joita emme usein arjessa tule tunnistaneeksi.

Näytelmä on saanut katsojat pohtimaan omaa suhtautumistaan leimoihin.

Näytelmä pohjautuu oikeiden ihmisten tarinoihin.

Ylöjärveläisiä tarinoita kuultiin heti ensimmäisessä tarinateatterityöpajassa, joka järjestettiin keväällä 2019. Käsikirjoittaja Nina-Mari Niskanen oli mukana kirjoittamassa kerrottuja tarinoita ylös. Myöhemmin tarinoita kerättiin muun muassa vankilassa, vammaisten ryhmässä ja päihdeleirillä.

Sanovat sitä sattumaksi -näytelmän nähtyään Ylöjärven tarinateatterityöpajassa mukana olleet totesivat tuoreeltaan sen herättäneen paljon ajatuksia.

Estradilla näkyi ja kuului tunnistettavia kertomuksen katkelmia, mutta myös paljon sellaista, jossa katsojat huomasivatkin itsessään ennakkoluuloisuutta ja asenteellisuutta.

Työpajassa muka olleet kiittelivät, kuinka käsikirjoittaja oli kuullut tarkasti, mitä he olivat sanoneet ja jopa jättäneet rivien väliin. ”Näytelmästä löytyi paljon omaa. Saman tyyppisiä kokemuksia on monella.”

Näytelmä ei päästä katsojaa helpolla, vaikka mukana on kepeyttä ja huumoriakin. Taiteen keinoin kipeiden asioiden käsittely on helpompaa, toteaa diakoni-tuottaja Sirpa Ahola.

Sanovat sitä sattumaksi  -näytelmän kantavana voimahahmona on alusta asti ollut ohjaajana, puvustajana ja lavastajana näytelmässä toimiva ylöjärveläinen Anne Karema. Ylöjärven seurakunta puolestaan on ollut alusta asti projektin yhteistyökumppani ja työskentelyn mahdollistaja.

Tarinoita kerättiin muun muassa vankilassa, vammaisten ryhmässä ja päihdeleirillä.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?